Profesorii cer întâlnire de urgenţă cu premierul pe tema salariilor. Hăncescu: Aşteptăm un răspuns. În caz contrar, începem protestele

Profesorii vor să se întâlnească de urgenţă cu premierul Mihai Tudose pe tema salariilor. Profesorii susţin că problemele din legea salarizării trebuie discutate direct cu prim-ministrul pentru că sunt extrem de grave, informează România TV. Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a declarat că în cazul în care nu vor primi un răspuns din partea Guvernului până pe 25 septembrie, profesorii vor începe protestele.

11 sept. 2017, 05:52
Profesorii cer întâlnire de urgenţă cu premierul pe tema salariilor. Hăncescu: Aşteptăm un răspuns. În caz contrar, începem protestele

Sindicatele din învățământ sunt nemulțumite de salariile profesorilor, acestea amenințând cu proteste dacă nu vor primi un „răspuns ferm” din partea Guvernului Tudose până pe 25 septembrie, potrivit președintelui Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, care a transmis un mesaj cu ocazia începerii anului școlar.

Am fost amăgiți cu majorări de salarii, sporuri sau alte beneficii. Nu cerem ceva exagerat și am mai spus-o: în educație nu poți să faci performanță cu profesori care nu sunt plătiți corect. Guvernul trebuie să se gândească la un lucru: ce poate să transmită unor copii un profesor umilit? Așa cum a făcut de fiecare dată, FSLI va face tot posibilul ca nici actualii guvernanți să nu își bată joc de angajații din învățământ. Am trimis un ultimatum Guvernului Tudose și așteptăm, până pe 25 septembrie, un răspuns ferm. În caz contrar, începem protestele„, se arată în mesajul liderului sindical remis, luni, AGERPRES.

Citeşte şi Olguţa Vasilescu: Majorările din Educaţie sunt peste promisiunile din programul de guvernare

România este țara din Uniunea Europeană care alocă cei mai puțini bani pentru educație, anume 248 de euro pe cap de locuitor, în condițiile în care media europeană este de 1.400 de euro.

Este rușinos că astăzi nu avem o coerență în programele școlare, că sunt depășite de realitatea de pe piața muncii. Este grav că avem școli care se deschid, deși nu au avizul ISU. Este revoltător că un profesor debutant câștigă cât un muncitor necalificat. În fața acestei situații, părinții și cadrele didactice trebuie să devină o echipă, pentru că interesul nostru comun sunt copiii. Pentru asta, trebuie să încetăm să mai punem presiune și pe părinți! Ei nu trebuie să mai aibă povara cumpărării auxiliarelor, cretă, să schimbe bănci sau să înlocuiască geamurile sparte, ca să nu le înghețe copiii în clase„, se mai spune în mesajul președintelui FSLI.

Profesorii susţin că majorările nete rezultate din legea salarizării sunt nesemnificate. Deşi ar fi trebuit să încaseze majorări de 25%, unii profesori spun că au salariul mărit doar cu 4 procente. Din acest motiv, dascălii sunt hotărâţi să protesteze pe 2 octombrie.

Până acum nu au primit niciun răspuns din partea premierului, în timp ce Ministrul Muncii susţine categoric că nu se mai poate discuta pe o lege finalizată care prevede deja majorări salariale.

Citeşte şi Topul salariilor din România. Bucureştiul, în fruntea clasamentului. În ce oraş se câştigă cel mai puţin