Profesorii din Cluj anunţă că intră în grevă în 12 iunie. Protestul ar urma să afecteze şi examenul de Bacalaureat

Sindicatul Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean a anunţat, joi, că peste 3.000 de profesori din judeţul Cluj, dar şi alte cadre didactice din ţară, vor intra în grevă generală în 12 iunie, preşedintele SLIPC explicând că protestul ar urma să afecteze şi desfăşurarea Bacalaureatului, în cazul în care solicitările lor, cele mai multe de ordin financiar, nu vor fi luate în calcul de către Minister.

RomaniaTV.net
08 iun. 2017, 19:13
Profesorii din Cluj anunţă că intră în grevă în 12 iunie. Protestul ar urma să afecteze şi examenul de Bacalaureat

Potrivit liderului SLIPC, Lucia Cojocaru, aproximativ 3.000 de profesori din învăţământul preuniversitar clujean ar urma să intre în greva generală care, spune ea, a fost aprobată în toate judeţele în care federaţia are reprezentanţi.

Astfel, greva ar urma să aibă loc în 12 iunie, la ora 8.00, şi ar urma să ducă la anularea probei de competenţe digitale din cadrul Bacalaureatului, a explicat Cojocaru pentru News.ro.

„Din ceea ce ştiu, este vorba despre aproximativ 3.000 de profesori în judeţ care vor intra în grevă. Din comunicările cu colegii ştiu că greva va fi în toate judeţele din ţară unde avem reprezentanţi. Sigur că greva ar afecta şi examenul de Bacalaureat în condiţiile în care în data de 12 este programată proba de competenţe digitale. Suntem deschişi la negocieri şi răspundem şi dacă suntem solicitaţi la 12 noaptea sau la patru dimineaţa”, a explicat Lucia Cojocaru, preşedinte S.L.I.P.C – FSLI.

Potrivit documentului semnat de preşedintele şi vicepreşedintele SLIPC, profesorii sunt nemulţumiţi de poziţionarea salariaţilor de învăţământ în partea inferioară a grilei de salarizare, neacordarea majorării de 20% anunţată în programul de guvernare, lipsa din bugetul pe 2017 a sumelor necesare pentru plata sentinţelor judecătoreşti, neadoptarea de către Parlament a iniţiativei legislative care priveşte posibilitatea pensionării cadrelor didactice cu trei ani înainte de împlinirea vârstei, fără diminuarea cuantumului pensiei şi „modul de calcul abuziv al drepturilor salariale suplimentare pentru personalul din învăţământ”.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, a declarat, pentru News.ro, că încă nu s-a luat o decizie la nivel naţional privind organizarea grevei, în condiţiile în care nu a fost centralizată situaţa de la toate filialele.

„Conform legii, pentru declanşarea grevei este necesar acordul a 50% + 1 dintre filiale şi încă nu am terminat de centralizat situaţia la nivel naţional”, a declarat Hăncescu, joi seară.

Citeşte şi Profesorii ameninţă cu greva. Elevii sunt revoltaţi: O întreagă generaţie de absolvenţi nu poate fi sacrificată