Profesorii fug de catedră. Peste 120 de locuri libere în şcolile din Iaşi

În urma examenului de titularizare, în judeţul Iaşi au rămas un număr de 128 de posturi incomplete, în special la şcolile de la ţară. Peste 90% sunt şcoli din localităţi unde se ajunge greu, iar majoritatea dascălilor fug de navetă.

07 aug. 2014, 09:27
Profesorii fug de catedră. Peste 120 de locuri libere în şcolile din Iaşi

Un număr foarte mic de posturi au rămas vacante în oraşe precum Hârlău, Tg. Frumos, Podu Iloaei şi Iaşi, în municipiu majoritatea fiind la Liceul de Arte, unde se caută profesor pentru ansamblu coral ori instrumente muzicale. Această criză de profesori la această instituţie este din cauză că absolvenţii de Arte nu-şi mai dau titularizarea pentru post, salariile fiind nemotivante.

Pe lista posturilor incomplete sunt şcoli din următoarele localităţi: Gropniţa, Plugari, Humaru (Sireţel), Muncelu de Sus, Româneşti, Crucea, Cîrjoaia, Fîntănele, Topile, Gâşteşti, Răducăneni, Tansa, Dagâţa, Pârcovaci, Răchiteni, Valea Seacă, Focuri, Strunga etc.

Potrivit ziaruldeiasi.ro, drumurile rele şi naveta costisitoare, care în majoritatea comunelor nu se decontează de către primărie, îi determină pe tinerii dascăli să mai aştepte un an ori să se reorienteze profesional. Aceştia preferă un post de suplinitor în Iaşi decât un post pe care să fie titular la o şcoală de la ţară.

Citeşte şi: TITULARIZARE 2014 EDU.RO: Câte locuri au rămas libere după repartizarea profesorilor

Şi în Bucureşti sunt probleme. Mai este o lună până începe școala, iar în Capitală aproape 1.300 de clase şi grupe de grădiniţe nu au în acest moment profesori și educatori. În lipsa dascălilor, şcolile vor aduce din nou la catedră pensionari, studenţi şi chiar necalificaţi.

După repartizarea posturilor pentru titulari, dar şi pentru suplinitori tot au mai rămas foarte multe catedre neocupate. Vorbim de aproape 900 de posturi de educatori şi in jur de 400 pentru învăţători.

„Urmează şi alte etape care ne vor permite ocuparea acestor locuri prin detaşare, încadrare cu plata cu ora, încadrarea pensionarilor”, a declarat inspectorul şcolar Gheorghe Stancu.

CITEŞTE ŞI TITULARIZARE 2014 EDU.RO: Câte locuri au rămas libere după repartizarea profesorilor

„Salariul este foarte foarte mic. La ora actuală, un învăţător câştigă 800-900 de lei. Păi ce să facă un învăţător cu banii ăştia în Bucuresti? Apelăm în fiecare an la pensionari. Din păcate randamentul lui este cu totul şi cu totul altul”, a explicat secretarul general FSLI, Constantin Rada.

Anul acesta, doar 48% dintre candidaţii de la examenul de titularizare au obţinut cel puţin nota 7, medie ce le dă dreptul să ocupe un post pe perioadă nedeterminată.