Profeţia pustnicului Zosima din Munţii Rarău: O să fie mare măcel în oraşe!

Pustnicul Zosima a murit în octombrie 2008, la vârsta de 129 de ani. Un om pe nume Ioan Baron l-a îngropat, în munţii Giumalău, într-un loc pe care nimeni nu îl ştie. Există o legendă conform căreia pustnicul Zosima ar bântui şi acum pădurile din Munţii Rarău.

09 iun. 2016, 14:29
Profeţia pustnicului Zosima din Munţii Rarău: O să fie mare măcel în oraşe!

Se spune că pustnicul şi-ar fi prezis cu un an înainte moartea, nimerind data exactă. Înainte de a-şi da ultima suflare, Zosima şi-a săpat singur groapa, după care l-a aşteptat pe ucenicul lui, care l-a aşezat în mormânt şi a pus pământ peste el, potrivit adevarul.ro.

Ultima dorinţă a sihastrului a fost aceea de a nu-i fi pusă cruce deasupra mormântului pentru a nu şti nimeni unde este îngropat. Zosima nu a dorit să fie deranajat de eventuali pelerini, după trecerea în lumea de dincolo.

Nimeni nu ştie astăzi unde este groapa pustnicului Zosima. Chiar se zvoneşte că sihastrul de fapt ar bântui pădurile de la poalele Giumalăului, fiind descris ca fiind un bătrân cu părul şi cu barba lungă până la pământ.

„O să fie mare măcel în oraşe. O să fie mai rău decât ţi-a spus părintele Pustnic. Roagă-te să te păzească Dumnezeu, că este greu de scăpat de ce o să fie. O să trăieşti şi o să vezi. Să te rogi lui Dumnezeu neîncetat”, i-ar fi spus pustnicul Zosima ucenicului său Ioan Baron.

Călugărul Zosima a vieţuit până în anul 1959 la Mănăstirea Rarău, când a fost nevoit să plece de acolo de frica comuniştilor. Nimeni nu a mai ştiut de el până în anul 2000, spunându-se că ar fi murit. El se deplasa desculţ cu ajutorul a două beţe, nu vorbea decât noaptea şi tot timpul avea prin păr şi barbă frunze. Sihastrul nu prea mânca şi iarna nimeni nu ştia unde se adăposteşte.