PROGNOZA AGROMETEO: Seceta va continua să afecteze mai multe suprafeţe agricole din ţară

Suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Maramureş, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, Crişanei, sud-estul Olteniei, sud-vestul şi local în nordul Transilvaniei se vor afla, în continuare, sub efectul fenomenului de secetă pedologică de la nivel moderat până la extrem, arată prognoza agrometeorologică valabilă în perioada 2 - 8 septembrie 2014, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

02 sept. 2014, 09:47
PROGNOZA AGROMETEO: Seceta va continua să afecteze mai multe suprafeţe agricole din ţară

Pe fondul condiţiilor meteorologice anunţate de către specialişti, din punct de vedere agrometeorologic, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare şi izolat apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole.

„În Dobrogea, Maramureş, cea mai mare parte a Munteniei, Moldovei, Crişanei, sud-vestul şi local în nordul Transilvaniei, sud-estul Olteniei se va semnala în continuare fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă”, se arată în prognoza agrometeorologică.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. Pe suprafeţe extinse din sud-estul, sudul, estul şi vestul ţării, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă).

Citeşte şi Anunţ îngrijorător de la meteo: Ce se întâmplă cu culturile agricole

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, atât la culturile prăşitoare, cât şi la speciile pomi-viticole, ritmurile de creştere, coacere şi maturare vor evolua în general normal în cea mai mare parte a ţării, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Sub aspect termic, intervalul 2-8 septembrie se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, dar instabilă, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 16 – 28 de grade Celsius, abaterile termice pozitive fiind de 1- 8 grade Celsius, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 22 – 33 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării, iar temperatura minimă a aerului se va situa între 8 – 22 grade Celsius, în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată îndeosebi în jumătatea de sud a ţării şi se va manifesta ploi cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi local de căderi de grindină. De asemenea, în primele zile ale perioadei, cantităţile de apă pot depăşi 15 – 20 de litri/mp şi izolat, 30 litri/mp.

Citeşte şi România, lovită de FENOMENE EXTREME în următorii ani. Vezi ce spun specialiştii VIDEO