Prognoza meteo august – octombrie: Ne aşteaptă o toamnă călduroasă

Lunile august, septembrie și octombrie vor fi caracterizate de un regim termic situat peste normele climatologice ale perioadei, în special în sudul, sud-estul și vestul țării, în timp ce, din punct de vedere al precipitațiilor, acestea vor fi deficitare în intervalul menționat, însă se vor apropia de valorile normale în decursul lunii octombrie, relevă prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul august - octombrie 2017, publicată de Administrația Națională de Meteorologie.

RomaniaTV.net
24 iul. 2017, 07:47
Prognoza meteo august – octombrie: Ne aşteaptă o toamnă călduroasă

În iunie, temperatura aerului va avea valori medii lunare peste normele climatologice în sudul, sud-estul și vestul țării și apropiate de normal în rest. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru ultima lună de vară este de 19,7 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi medii de până la 23 de grade Celsius în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova, respectiv de până la 21 de grade Celsius în Crișana.

De asemenea, în ultima lună de vară, precipitațiile totale lunare vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, iar cantitățile cele mai scăzute se vor acumula în regiunile sudice, estice și vestice. Media multianuală a precipitațiilor pentru luna iunie este stabilită la 64,7 litri/mp. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Muntenia (până la 95 l/mp), Transilvania (până la 90 l/mp), Oltenia (până la 88 l/mp) și Moldova (până la 87 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (între 28 și 40 l/mp).

Pentru luna septembrie, meteorologii estimează temperaturi medii lunare ale aerului mai ridicate decât media multianuală, îndeosebi în sud-estul, sudul și vestul țării. În condițiile în care media multianuală a lunii este de 14,8 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureș (între 13 și 15 grade) și Moldova (între 10 și 17 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 19 grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea.

Cantitățile totale de precipitații vor fi în general deficitare, în septembrie, cu excepția regiunilor nordice și centrale unde, local, vor fi apropiate de norma climatologică. Media normei de precipitații stabilită prin măsurătorile de specialitate este de 55 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Crișana (până la 78 l/mp), Maramureș (77 l/mp), Oltenia (73 l/mp) și Banat (70 l/mp). Pe de altă parte, cantități mai reduse de precipitații se vor consemna în Moldova, de până la 55 l/mp.

Potrivit ANM, în octombrie, temperatura aerului va putea avea valori peste media climatologică în sud, sud-est și local în vest și apropiate de normal în restul țării. Norma climatologică a lunii este stabilită la 9,6 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 6 și 10 grade Celsius, în Transilvania, între 5 și 12 grade în Moldova, dar și de până la 14 grade Celsius, în Dobrogea.

Totodată, precipitațiile totale lunare vor fi apropiate de mediile multianuale, cu o tendință spre excedent în regiunile centrale și local în cele vestice și estice. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor de 43,5 l/mp, conform ANM. În zona Olteniei, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 70 l/mp, iar la polul opus se vor înregistra între 19 și 41 l/mp, în Dobrogea.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.