PROGNOZA METEO DE PAŞTE. Florinela Georgescu, director executiv ANM: „Circulă pe net o poză cu un iepure din zăpadă…”

PROGNOZA METEO DE PAŞTE. Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat prognoza estimativă pentru următoarele trei luni, mai exact până în luna mai 2018. Florinela Georgescu, director executiv al ANM, a venit cu detalii.

RomaniaTV.net
04 mart. 2018, 08:55
PROGNOZA METEO DE PAŞTE. Florinela Georgescu, director executiv ANM: „Circulă pe net o poză cu un iepure din zăpadă…”

PROGNOZA METEO. „Nu putem vorbi de două anotimpuri în România, pentru că, datorită poziţionării pe hartă, succesiunea anotimpurilor se menţine, dar, fenomenele extreme, „nelalocul lor, apărute în anotimpul nepotrivit” influenţează perioada de raportare atunci când e vorba de normalul perioadei”, a declarat la Digi24 Florinela Georgescu, director executiv al ANM. 

Florinela Georgescu a exemplificat fenomenele extreme făcând referire la viscolul din a treia decadă a lunii aprilie, din Moldova, din 2017, când stratul de zăpadă depus a fost în unele zone mai mare decât în timpul iernii. 

ZILE LIBERE 2018: Veste bună pentru români, mai multe zile libere de Paşte. Decizia, votată în Parlament

Tot aşa a fost şi cazul furtunii din Timişoara, din septembrie 2017. „Şi în meteorologie lucrurile evoluează în privinţa modelării numerice, modelele se perfecţionează şi tot timpul ţinem cont de această evoluţie fluidă.

Obişnuiam ca până acum 5 – 6 ani, nu doar noi, românii, ci la nivel global, să ne raportăm la perioada 1960 – 1991 ca medie atunci când spuneam mai cald decât normalul perioadei sau mai frig decât normalul perioadei. Normalul era media perioadei respective.

Ultimii ani au arătat că nu mai e relevant să ne raportăm la acea perioadă. Referinţa s-a schimbat în sensul că referinţa este ieri – până în urmă cu 30 de ani, referinţa de mâine va fi mâine – până în urmă cu 30 de ani. Asta pentru a prinde toate modificările la care asistăm”, a spus Florinela Georgescu.

Întrebată cum va fi vremea de Paşte, ea a răspuns cu o glumă: „circulă pe reţelele de socializare o poză în care din zăpadă e făcut un iepure de Paşte, care are si un coşuleţ”.

PAŞTE 2018. Românii aşteaptă următoarea mare sărbătoare. Când vor cădea Paştele ortodox şi cel catolic. Calendar ortodox 2018

Directorul executiv al ANM a subliniat însă că niciodată, într-o estimare de sezon nu se poate extrage o informaţie despre o perioadă scurtă de timp. Estimările de sezon reprezintă media temperaturilor pentru fiecare lună în parte şi aprecierea cantităţii totale de precipitaţii care se vor cumula în luna respectivă.

Potrivit ANM, în lunile martie şi aprilie vor fi precipitaţii excedentare. Şi luna mai va fi o lună cu precipitaţii abundente, excepţie făcând partea de sud-est a ţării, unde acestea vor avea valori apropiate de media climatologica.

Temperatura medie lunară a aerului va fi apropiată de normă climatologica în sudul, sud-estul şi local în vestul ţării şi se va situa sub normal în restul teritoriului. Precipitaţiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării.

Prognoza meteo a primăverii. Cum va fi vremea în martie, aprilie şi mai

Temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal în regiunile sudice şi estice şi se vor situa sub mediile climatologice în restul ţării. Pentru luna aprilie, meteorologii anunţa că precipitaţiile totale lunare vor fi, în general, excedentare.

Temperaturile medii ale aerului vor fi apropiate de normal în regiunile sudice şi estice şi se vor situa sub mediile climatologice în restul ţării. Pentru luna mai,temperaturile medii vor avea valori apropiate de media climatologica în sud, sud-est şi local în vest şi sub normal în celelalte zone.

Potrivit ANM, precipitaţiile totale lunare vor fi apropiate de normă în sud-estul ţării şi local în sud şi est şi vor avea o tendinţă spre excedent în rest.