PROGNOZA METEO: După ninsoarea portocalie, România va fi „lovită” de ploaia cu praf saharian

După zăpada portocalie, meteorologii anunţă ploaia cu praf saharian. Fenomenul extrem este adus de un ciclon format deasupra Mării Negre. De luni, se anunţă precipitaţii în aporoape toată ţara.

26 mart. 2018, 04:21
PROGNOZA METEO: După ninsoarea portocalie, România va fi „lovită” de ploaia cu praf saharian

PROGNOZA METEO. Un ciclon format deasupra Mării Negre vaaduce acest fenomen. Sunt, însă, şi veşti bune. Acest praf nu ne poate afecta sănătate, ajunge în ţara noastră în cantităţi mult prea mici ca să ne îngrijorăm.

Va fi observat mai intens, spun specialiştii, în zona Moldovei – Iaşi, Suceava sau Botoşani. După ploile cu praf din Sahara trebuie să ne pregătim de primăvară. 

PROGNOZA METEO. Va continua să se încălzească. Cum va fi vremea de Florii 

Weekendul viitor, de Paştele Catolic, sunt anunţate temperaturi de până la 20 de grade Celsius, dar pentru cel ortodox, veştile nu sunt la fel de bune. Lunile aprilie şi mai vor fi ploioase şi mai răcoroase decât în mod obişnuit. 

Pentru aprilie sunt anunţate temperaturi mai mici decât cele normale, dar şi ploi în aproape toată ţara. Şi luna mai pare trasă la indigo.

Doar din iunie vom avea parte de valori normale şi ploi mai slabe şi pe arii mai restrânse.

Meteorologii şi specialiştii climatologi spun că întreaga planetă a intrat într-o eră în care anotimpurile de schimbă, precizând şi motivul care a adus peste România, în plină iarnă, temperaturi de peste 20 de grade Celsius, iar în toiul primăverii, zăpadă abundentă şi ger năprasnic.

Sunt date statistice care arată că, în Europa, primăvara se declanşează în ultimii ani mai repede, în medie, cu o săptămână. “Luna ianuarie 2018 a fost cu peste 2 grade mai caldă decât media lunilor ianuarie din intervalul 1981 – 2010 şi cu peste 3 grade mai caldă decât media lunilor ianuarie din intervalul 1961 – 1980. Avem o evoluţie care înseamnă o creştere a temperaturilor şi iarna, ne-a determinat să creştem intervalul de referinţă de la cel vechi la cel nou. Există statistici care arată că primăvara se declanşează în ultimii ani mai repede, în medie, cu o săptămână la nivelul Europei. În Marea Britanie, chiar cu două săptămâni mai devreme”, a spus, la interviurile Libertatea Live, Roxana Bojariu, şeful Secţiei de climatologie din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

PROGNOZA METEO PE TREI LUNI: Cum va fi vremea de Paşte şi 1 Mai. Ce aduce prima lună de vară

Climatologul a explicat că aceste schimbări au loc pe întreaga planetă din cauza încălzirii globale, iar efectele se resimt în fiecare an, din ce în ce mai puternic, şi în România. De exemplu, de Crăciun au fost maxime de peste 14 grade Celsius, în condiţiile în care temperatura medie multianuală a lunii decembrie este sub zero grade.  În februarie, când temperatura ar trebui să fie, în medie,  minus 1 – minus 2 grade Celsius, în judeţul Dolj s-au înregistrat +21 de grade Celsius. În toate cele trei luni din această iarnă, abia dacă a nins de câteva ori, iar zăpada a fost repede topită de ploile care au urmat.

“O declanşare mai rapidă a primăverii, datorită temperaturilor din ce în ce mai mari, inclusiv iarna, determină o defazare a ciclurilor naturale. Avem în faţă o perioadă în care nu e de ajuns să reducem emisiile, deşi e absolut necesar, dar nu suficient, Trebuie să ne şi adaptăm la schimbările pe care deja le-am produs. Deci, pe de-o parte, să ne cuplăm economiile de carbon şi de emisii în atmosferă a gazelor cu efect de seră, iar pe de altă parte, să ne adaptăm şi să încercăm să găsim soluţii”, a precizat climatologul Roxana Bojariu.