PROGNOZA METEO FEBRUARIE 2018: Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Unde mai lovesc ninsorile

PROGNOZA METEO FEBRUARIE 2018: Temperaturile medii vor avea valori mai ridicate decât media climatologică în regiunile sudice, estice şi local în cele vestice şi apropiate de normal în rest. 

31 ian. 2018, 10:50
PROGNOZA METEO FEBRUARIE 2018: Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Unde mai lovesc ninsorile

PROGNOZA METEO FEBRUARIE 2018: În această lună, precipitațiile vor fi apropiate de normal, cu excepția regiunilor centrale și estice, vor avea o tendinţă spre excedent.

Temperaturile medii vor avea valori mai ridicate decât media climatologică în regiunile sudice, estice şi local în cele vestice şi apropiate de normal în rest. Media multianuală lunară pentru luna februarie este de -1 grad Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981-2010.

În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de -5 şi zero grade Celsius în Transilvania şi Moldova şi între -2 şi 2 grade în Maramureş, Oltenia, Banat şi Dobrogea. Precipitaţiile totale lunare vor fi, în general, apropiate de normă, exceptând regiunile centrale şi estice unde vor avea o tendinţă spre excedent. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş – de până la 57 l/mp, Oltenia (până la 55 l/mp), Crişana şi Banat (până la 50 l/mp), iar cele mai scăzute în Moldova şi Dobrogea, între 13 şi 28 l/mp. 

Meteorologul Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat ce se va întâmpla cu vremea în luna februarie. “Luna februarie păstrează tendinţa unor valori mai ridicate decât în mod obişnuit în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi Olteniei. În restul ţării, valorile sunt apropiate de normele climatologice ale perioadei. Vor fi mai multe zile la rând cu temperaturi de peste 15 grade Celsius.

În schimb, tendinţa cantităţilor excedentare de precipitaţii se va extinde în toată ţara în cursul lunii martie (…) 

Putem să avem anumite probleme de natură hidrologică, pe secvenţe scurte de timp şi la nivel local, cum de altfel se întâmplă în mod obişnuit în România, într-o lună martie foarte capricioasă”, a spus Elena Mateescu, la România TV.