PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI: Sfârşitul toamnei vine cu ploi în toate regiunile

PROGNOZA METEO: ANM anunţă că, după câteva zile de vreme frumoasă, vor veni ploi în aproape toate regiunile. 

16 nov. 2015, 10:36
PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI: Sfârşitul toamnei vine cu ploi în toate regiunile

BANAT
În prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea va fi caldă şi se vor înregistra medii ale maximelor termice de 15…17 grade. La finalul acestei săptămâni, temperaturile vor scădea, maximele termice vor deveni apropiate de normele climatologice, iar media regională se va situa în jurul valorii de 8 grade. Către sfârşitul perioadei de prognoză regimul termic va marca o scădere şi media maximelor va fi de 4…5 grade. Mediile minimelor se vor situa între 5 şi 7 grade pe tot parcursul primei săptămâni, apoi vor marca o scădere, iar în intervalul 24- 29 noiembrie se vor menţine constante, în jurul valorii de 0 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi ridicată între 20 şi 29 noiembrie, iar pe 21 şi 22 noiembrie cantităţile de apă vor fi mai importante şi ploile se vor semnala pe arii extinse.

CRIŞANA

Până în jurul datei de 20 noiembrie se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 14…16 grade ce vor caracteriza o vreme caldă pentru această perioadă. Apoi, între 22 şi 24 noiembrie, regimul termic va marca o scădere, spre valori diurne de aproximativ 6 grade. Procesul de răcire va continua, iar de la jumătatea celei de a doua săptămâni şi până la sfârşitul intervalului de prognoză mediile regionale se vor situa în jurul a 4 grade, caracterizând o vreme uşor mai rece decât în mod obişnuit la final de noiembrie. Mediile temperaturilor minime se vor încadra între 4 şi 6 grade pe tot parcursul primei săptămâni, iar în a doua săptămână vor scădea spre valori uşor negative, cuprinse între -2 şi 0 grade. Va ploua slab, local în jurul datei de 18 noiembrie, iar începând cu data de 20 noiembrie ploile se vor semnala pe arii extinse. Pe 21 şi 22 nioembrie se pot cumula cantităţi de apă mai importante.

TRANSILVANIA

Prima săptămână a intervalului de prognoză se va caracteriza printr-o vreme caldă pentru această perioadă, cu medii ale temperaturilor maxime între 12 şi 14 grade. Apoi, între 21 şi 23 noiembrie, vremea se va răci. Prin urmare, pe parcursul celei de a doua săptămâni de prognoză, maximele termice mediate pe toată regiunea, situate între 2 şi 4 grade, vor fi uşor mai coborâte decât normalul perioadei respective. Regimul termic nocturn va avea uşoare variaţii pe parcursul primei săptămâni, situându-se, în medie, între 3 şi 5 grade, iar în a doua săptămână va fi caracterizat prin medii negative, de -4…-2 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere după data de 20 noiembrie, iar între 21 şi 24 noiembrie acestea se vor semnala pe arii mai extinse.

MARAMUREŞ

În primele 5 zile ale intervalului de prognoză, se vor înregistra, în medie, maxime ale valorilor termice de la 12 până la 14 grade, ce vor caracteriza o vreme caldă pentru această dată. Pe 21 şi 22 noiembrie vremea se va răci, astfel că pe parcursul celei de a doua săptămâni regimul termic diurn va fi caracterizat de valori situate între 3 şi 5 grade, mai scăzute decât normele climatologice ale ultimei decade a lunii noiembrie. Temperaturile nocturne vor fi cuprinse, în general, între 4 şi 6 grade pe parcursul primei săptămâni, apoi vor marca o scădere semnificativă şi, între 24 şi 29 noiembrie, mediile valorilor minime vor fi negative, situate între -3 şi -1 grad. Va ploua pe arii extinse în jurul datei de 18 noiembrie, iar apoi probabilitatea pentru precipitaţii frecvente va fi în creştere începând cu data de 20 noiembrie. Între 20 şi 22 noiembrie cantităţile de apă vor fi mai însemnate.

MOLDOVA

Vremea se va menţine caldă pentru această perioadă pe tot parcursul primei săptămâni a intervalului de prognoză, cu valori medii ale maximelor diurne situate între 11 şi 14 grade şi ale minimelor nocturne între 3 şi 6 grade. La începutul celei de a doua săptămâni regimul termic va marca o scădere, iar vremea va deveni mai rece decât în mod obişnuit la sfârşit de noiembrie. Astfel, în medie, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 4 şi 6 grade, în timp ce temperaturile minime vor fi de -2…0 grade, între 24 şi 29 noiembrie. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte după data de 20 noiembrie, dar acestea vor fi în general slabe cantitativ.

DOBROGEA

Vremea va fi caldă pentru această perioadă a anului în intervalul 15-23 noiembrie, cu medii ale temperaturilor maxime de 15..16 grade şi ale celor minime de 6…8 grade, exceptând ziua de 17 noiembrie, când regimul termic va fi cu aproximativ 4 grade mai scăzut. Începând cu 24 noiembrie temperatura aerului va scădea uşor de la o zi la alta, astfel încât spre sfârşitul intervalului de prognoză valorile termice se vor apropia de mediile multianuale ale ultimei decade a lunii noiembrie. Prin urmare, maximele diurne vor fi, în medie, de 8…10 grade, iar minimele nocturne de 2…4 grade. Începând cu data de 22 noiembrie, va ploua aproape în fiecare zi, la nivel local, dar cantităţile de apă nu vor fi însemnate.

MUNTENIA

Intervalul de prognoză va debuta cu vreme caldă pentru această perioadă, iar media maximelor diurne la nivelul întregii regiuni, se va situa în jurul valorii de 16 grade, exceptând ziua de 17 noiembrie, care va fi mai răcoroasă. Tot între 16 şi 22 noiembrie, temperaturile minime nocturne se vor situa în jurul valorii de 5 grade. Apoi vremea se va răci, astfel încât, între 24 şi 29 noiembrie, regimul termic diurn va fi caracterizat de medii ale maximelor de 6…8 grade, în timp ce minimele se vor încadra între -1 şi 2 grade, valori apropiate de mediile multianuale ale perioadei. După data de 21 noiembrie, aproape în fiecare zi, vor fi ploi la nivel local, în general slabe cantitativ.

OLTENIA

În prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea va fi caldă pentru această perioadă a anului, cu medii ale temperaturilor maxime de 14…16 grade şi ale temperaturilor minime situate în jurul valorii de 6 grade. Între 22 şi 24 noiembrie vremea se va răci, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză regimul termic se va menţine mai scăzut decât în mod obişnuit în ultima decadă a lunii noiembrie, cu valori medii diurne de 5…6 grade şi nocturne în jurul limitei de îngheţ, respectiv 0 grade. După data de 21 noiembrie se vor semnala ploi la nivel local aproape în fiecare zi, dar acestea vor fi, în general, slabe cantitativ.

LA MUNTE

În prima săptămână a intervalului vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă, cu medii ale temperaturilor maxime situate, în general, între 6 şi 8 grade şi ale temperaturilor minime de 0…2 grade. Pe 23 noiembrie vremea se va răci, astfel încât, în intervalul 24-29 noiembrie, valorile termice diurne se vor situa, în medie, în jurul valorii de 0 grade, în timp ce minimele nocturne vor fi de aproximativ -6 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va creşte după data de 20 noiembrie. Acestea vor fi în general slabe, exceptând zilele de 21 şi 22 noiembrie, când se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate.  

ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 16 – 29 NOIEMBRIE 2015 Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.