PROGNOZA METEO pe două săptămâni. Vreme ploioasă în mare parte din ţară. Unde va mai ninge în următoarele zile

Administraţia Naţională de Meteorologie a dat publicităţii prognoza meteo pentru intervalul 21 IANUARIE - 03 FEBRUARIE 2019. Potrivit estimărilor ANM, următoarele două săptămâni vor fi caracterizate, din punct de vedere meteorologic, de o vreme în general normală pentru perioada din calendar, dar şi cu valori termice pozitive pe timpul zilei. Precipitaţiile îşi vor face apariţia în prima parte a intervalului în sudul şi vestul ţării, în timp ce în jumătatea nordică şi la munte sunt aşteptate precipitații slabe și local moderate cantitativ, în special lapoviţă şi ninsori.

21 ian. 2019, 10:52

PROGNOZA METEO MUNTENIA

Intervalul debutează cu un regim termic apropiat de cel climatologic specific (maxime 1…4 grade și minime -5…-3 grade), apoi până spre data de 28 ianuarie sunt anticipate temperaturi peste cele normale în ultima decadă a lunii ianuarie, un ecart mediu diurn de 4…8 grade și nocturn de -1…3 grade. Estimările pentru ultimele zile de ianuarie și începutul lunii februarie, deși prezintă un grad relativ ridicat de incertitudine, tind să indice ca cel mai probabil un regim termic apropiat sau ușor peste cel normal al perioadei.
Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în perioada 23-26 ianuarie, atunci când va predomina forma lichidă a acestora și vor fi și cantități de apă local mai însemnate.

PROGNOZA METEO OLTENIA
Intervalul de referință va debuta cu un regim termic apropiat de cel climatologic specific (maxime 1…3 grade și minime -5…-3 grade), apoi -până spre data de 28 ianuarie- sunt anticipate temperaturi peste cele normale în ultima decadă a lunii ianuarie, cu un ecart mediu diurn de 3…7 grade și nocturn de -1…3 grade. Estimările pentru ultimele două zile de ianuarie și începutul lunii februarie, deși prezintă încă un grad relativ ridicat de incertitudine, tind să indice ca cel mai probabil un regim termic apropiat sau ușor peste cel normal al perioadei.
Probabilitatea pentru precipitații va fi mai ridicată în perioada 22-25 ianuarie, atunci când va predomina forma lichidă a acestora și vor fi și cantități de apă local mai însemnate.

PROGNOZA METEO MOLDOVA

Până spre sfârșitul acestei luni, temperatura aerului va avea variații de la un interval la altul, totuși majoritatea valorilor diurne se vor situa în jurul celor normale în această perioadă din an, respectiv -2…1 grad, maxime mai ridicate fiind posibile în jurul datei de 25 ianuarie, și cu precădere în sudul regiunii. În privința regimului termic nocturn sunt estimate valori peste cele normale în această lună, între -4 și 2 grade, mediat regional, iar în noaptea de 21/22
ianuarie vor fi posibile temperaturi mai coborâte, local în jurul pragului de ger (-10 grade).
Deși având încă un grad mare de incertitudine, estimările pentru finalul lui ianuarie și începutul lunii februarie indică un ecart termic mediu apropiat de cel climatologic specific perioadei.
Probabilitatea pentru precipitații slabe și local moderate cantitativ (ninsori, lapoviță și ploaie) va fi mai mare în intervalul 23-25 ianuarie.

PROGNOZA METEO BANAT
Regimul mediu de temperatură va avea, până spre sfârșitul lunii ianuarie, fluctuații de la valori în jurul celor climatologic specifice perioadei (maxime 1…4 grade și minime -4…-2 grade) la valori peste cele normale – cel mai probabil în zilele de 23 și 24 ianuarie când vor fi 4…7 grade ziua și 0…2 grade noaptea, mediat regional. Deși prezentând încă un grad mare de incertitudine, caracteristica ultimelor două zile de ianuarie și a primelor zile ale lunii
februarie este estimată a fi de situare a temperaturilor în apropierea ecartului mediu specific acestei perioade din an.
Probabilitatea pentru precipitații va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de referință, iar în perioada 23-25 ianuarie, atunci când vor predomina ploile, se pot cumula și cantități de apă mai importante.

PROGNOZA METEO CRIŞANA
Până spre sfârșitul lunii ianuarie, vor fi fluctuații în regimul mediu de temperatură, de la valori în jurul celor climatologic specifice perioadei (maxime 1…3 grade și minime -6…-4 grade) la valori peste cele normale – cel mai probabil în zilele de 23 și 24 ianuarie când vor fi 3…6 grade ziua și -2…1 grad noaptea, mediat regional. Deși prezentând încă un grad mare de incertitudine, pentru ultimele două zile din ianuarie și primele ale lunii februarie este estimată situarea temperaturilor în apropierea ecartului mediu caracteristic acestei perioade din an, posibil ușor peste acesta.
Probabilitatea pentru precipitații va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de referință, iar în perioada 24-25 ianuarie, atunci când vor fi mai ales ploi sau lapoviță, acestea vor deveni în general moderate cantitativ.

PROGNOZA METEO TRANSILVANIA
Regimul mediu de temperatură va avea, până spre sfârșitul lunii ianuarie, fluctuații de la valori în jurul celor climatologic specifice perioadei (maxime 0…3 grade și minime -8…-2 grade) la valori peste cele normale – cel mai probabil în zilele de 23, 24 și 25 ianuarie când vor fi 3…7 grade ziua și -3…0 grade noaptea, mediat regional. Deși gradul de incertitudine a modelului probabilistic este încă destul de mare, în ultimele două zile de ianuarie și primele
zile ale lunii februarie este estimată înregistrarea unui ecart termic apropiat de cel caracteristic acestei perioade din an.
Probabilitatea pentru precipitații -mixte sau predominant ninsoare- va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului de referință, însă acestea vor fi în general slabe.

PROGNOZA METEO MARAMUREŞ
Până spre sfârșitul lunii ianuarie, vor fi fluctuații în regimul mediu de temperatură, de la valori în jurul celor climatologic specifice perioadei (maxime 0…2 grade și minime -7…-5 grade) la valori peste cele normale – cel mai probabil în zilele de 24 și 25 ianuarie când vor fi 3…5 grade ziua și -2…0 grade noaptea, mediat regional. Deși prezentând încă un grad mare de incertitudine, pentru ultimele două zile din ianuarie și primele zile ale lunii februarie este estimată situarea temperaturilor în apropierea ecartului mediu caracteristic acestei perioade din an, posibil ușor peste acesta.
Probabilitatea pentru precipitații în general slabe (predominant ninsori, dar temporar și lapoviță sau ploaie) va fi relativ ridicată în majoritatea zilelor din intervalul de referință.

PROGNOZA METEO DOBROGEA
Regimul temperaturii aerului va fi caracterizat, în cea mai mare parte a intervalului, de valori peste cele normale în această perioadă din an, cele mai ridicate urmând a se înregistra între 23 și 25 ianuarie, respectiv maxime de 6…10 grade și minime de 2…6 grade. În cele mai reci perioade, modelul -deși prezentând un grad destul de ridicat de incertitudine pentru cea de-a doua săptămână – anticipează temperaturi apropiate de regimul mediu climatologic (ziua
1…4 grade, noaptea -4…-2 grade).
Probabilitatea pentru precipitații (predominant ploi, temporar moderate cantitativ) va fi mai ridicată în intervalul 23-26 ianuarie.

PROGNOZA METEO LA MUNTE
Deși vor fi variații de la un interval la altul, valorile termice se vor situa -în cea mai mare parte a intervalului- în jurul celor normale acestei perioade din an (maxime -6…-2 grade, minime -12…-7 grade), iar în perioada 23-25 ianuarie temperaturile se vor situa peste mediile climatologice (sunt de așteptat valori diurne ușor pozitive, iar nocturne în medie -8…-4 grade).
Probabilitatea pentru precipitații va ridicată în mare parte a intervalului, dar cu precădere în perioada 23-26 ianuarie, când vor predomina ninsorile, dar vor fi și precipitații mixte, local moderate și însemnate cantitativ.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.