PROGNOZA METEO. Temperaturi caniculare, dar şi ploi torenţiale, vijelii şi grindină

Meteorologii au emis o nouă informare de caniculă şi furtuni pentru toată ţara, valabilă începând de duminică de la prânz până marţi, la ora 23. Se vor înregistra temperaturi maxime în jurul a 35 de grade Celsius, izolat chiar 37 de grade în Lunca Dunării. De duminică seara până la sfârşitul zilei de marţi îşi fac apariţia ploile. Pe arii restrânse va cădea grindină.

RomaniaTV.net
14 iun. 2015, 14:21
PROGNOZA METEO. Temperaturi caniculare, dar şi ploi torenţiale, vijelii şi grindină

PROGNOZA METEO. Luni, valorile termice vor marca o scădere uşoară în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, însă vremea se va menţine călduroasă în cea mai mare parte a ţării, caniculară după-amiaza în Câmpia Românã, Podişul Moldovei şi partea continentală a Dobrogei, unde indicele temperaturã-umezealã (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unitãţi. Cerul va fi variabil, cu înnorãri temporar accentuate, averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului, ce vor avea trecãtor aspect de vijelie, în zonele montane şi submontane, în Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova şi pe spaţii mai restrânse în rest. Ploile vor avea şi caracter torenţial, cantitãţile de apã vor depãşi local 15 l/mp şi izolat 30…40 l/mp, cu precãdere în zonele de munte. Izolat va cãdea grindinã. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 26 de grade pe litoral şi 37 de grade, izolat în Lunca Dunãrii.

Citeşte şi: ALERTĂ METEO de CANICULĂ şi FURTUNI în toată ţara. Temperaturile maxime: 37 de grade Celsius

În Bucureşti, vremea va fi canicularã în orele amiezii, cu o maximã termicã de 34…35 de grade şi disconfort termic accentuat, indicele temperaturã-umezealã urmând a atinge 80 de unitãţi. Cerul va fi variabil, cu înnorãri spre searã şi în primele ore ale nopţii, când se vor semnala averse, descãrcãri electrice, intensificãri de scurtã duratã ale vântului şi posibil cãderi de grindinã.

PROGNOZA METEO. Marţi, valorile termice vor marca o scãdere faţã de ziua anterioarã în toatã ţara, dar în sud şi sud-est, se vor menţine peste mediile climatologice, caracterizând o vreme cãlduroasã. Instabilitatea atmosfericã va fi accentuatã în majoritatea regiunilor şi se va manifesta prin averse, însoţite de descãrcãri electrice şi de intensificãri de scurtã duratã ale vântului, care izolat vor lua aspect de vijelie. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantitãţile de apã vor depãşi local 15 l/mp şi izolat 30…40 l/mp. Excepţie va face Oltenia, unde fenomenele specifice instabilitãţii atmosferice se vor semnala pe arii mai restrânse. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 de grade în Maramureş şi 33 de grade în sudul Munteniei.

În Capitală, deşi valorile termice vor marca o scãdere uşoarã faţã de ziua precedentã, vremea se va menţine cãlduroasã. Instabilitatea atmosfericã se va manifesta mai ales dupã-amiaza şi noaptea, când vor fi înnorãri temporar accentuate şi se vor semnala averse, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului. Temperatura maximã va fi de 31…32 de grade.

PROGNOZA METEO. Miercuri, vremea va fi rãcoroasã în nordul ţãrii, în timp ce în restul teritoriului valorile termice se vor situa în jurul mediilor climatologice specifice perioadei. Cerul va avea înnorãri şi vor fi ploi mai ales sub formã de aversã, însoţite şi de descãrcãri electrice, local în centrul, sudul şi estul teritoriului şi pe arii mai restrânse în rest. Izolat, cantitãţile de apã vor fi mai însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în regiunile estice şi la munte, trecãtor în vest, dar de scurtã şi în timpul averselor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 grade în nordul Moldovei si 31 de grade in sudul Olteniei si al Munteniei.

În Bucuresti, vremea va fi în general instabilã, iar temperatura aerului va continua sã scadã uşor. Cerul va avea înnorãri şi vor cãdea averse, însoţite de fenomene electrice. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri de scurtã duratã în timpul ploilor. Temperatura maximã va fi de 27…28 de grade.

În a doua parte a săptămânii, vremea se va ameliora sub aspectul precipitaţiilor, iar valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice specifice perioadei. Cerul va avea înnorãri şi, local, va ploua în regiunile sudice şi sud-vestice, precum şi la munte, la inceput, apoi mai ales la deal si la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 21 de grade in nordul Moldovei si 28 de grade in Baragan.