PROGNOZA METEO: Vremea se schimbă radical în următoarele zile. Temperaturile scad cu 10 grade, vin ploi torenţiale

PROGNOZA METEO: Avem în față o săptămână cu o vreme neobișnuit de caldă pentru această perioadă, cu temperaturi de peste 30 de grade, dar situaţia se schimbă radical de duminică.

18 sept. 2018, 09:24
PROGNOZA METEO: Vremea se schimbă radical în următoarele zile. Temperaturile scad cu 10 grade, vin ploi torenţiale

PROGNOZA METEO: În unele zone din țară se vor înregistra și cu 10 grade peste normalul lunii septembrie. Meteorologii pun acest val de căldură pe seama uraganelor din Oceanul Atlantic. Episodul de vară, se va încheia sâmbătă, iar de duminică, temperaturile vor scădea brusc și vin ploile.

Este neobişnuit de cald afară pentru mijlocul lunii septembrie, însă nu este pentru prima dată când românii cauta răcoarea fântânilor sau a parcurilor în această perioadă. În urmă cu 72 de ani, tot pe vremea aceasta, în sudul ţării la Strehaia se înregistrau 43 de grade Celsius.

PROGNOZA METEO pe două săptămâni: Vine toamna adevărată, se anunţă ploi în fiecare zi

Acum este atât de cald din cauza celor 3 uragane active în Oceanul Atlantic. Forţa lor împinge aerul fierbinte de deasupra Africii către latitudini nordice. Iar acest lucru a adus la noi în ţară o toamnă călduroasă: în vest ar trebui să fie acum 23 de grade, dar termometrele arată 30.

„Se va încheia repede, din 22 septembrie circulaţia aerului să fie nordică şi se va răci semnificativ pe vestul ţării.”,  susţine meteorologul Mihăiță Pustiu. „Ne putem aştepta ca de la o zi la alta să fie diferenţe de 10 grade. De exemplu, sâmbătă în România ne aşteptăm la 28, 30 de grade, iar Duminică nu mai mult de 18 grade pe nord.”

Chiar dacă noi ne bucurăm acum de vremea frumoasă, climatologii ne atrag atenţia că efectul pe termen lung va fi unul dezastruos.

Roxana Bojariu, climatolog: „Se strică total echilibrul transferului de căldură şi umiditate. Între cuptorul ecuatorial şi frigiderul arctic era un echilibru natural îţi apar perturbaţii, valuri de căldură care vor dura mult. Ne putem aştepta iarna aceasta la episoade paradoxale să le zicem, dar în logica schimbării climei.”

Efectele se văd deja cu ochiul liber la Polul nord, unde pe timpul lunii iulie, a dispărut o suprafaţă de gheaţă cât jumătate din teritoriul României.

CARACTERIZAREA CLIMATICĂ A LUNII SEPTEMBRIE

Prima lună de toamnă păstrează multe din caracteristicile sfârşitului de vară, vremea fiind, cel puţin în primele două decade, călduroasă. În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, chiar şi faţă de august, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei, a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european. Valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mult mai răcoroase. Din datele înregistrate în perioada 1961–2017 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală ale lunii septembrie depăşeşte 18ºC doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat în Deltă. În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, dar şi în estul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 şi 18ºC. Valori mai moderate, între 12 si 16ºC, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, celei mai mari părţi a Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 m) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 8 şi 12ºC. În zonele montane mai înalte (peste 1500 m) aceste valori coboaraă până la 4 si 8ºC, iar la Vf. Omu chiar sub 3ºC. De-a lungul timpului au existat şi ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă. La 26 staţii meteorologice temperatura maximă absolută a lunii fiind cuprinsă în intervalul 39,0 – 42,2 ºC. 19 dintre aceste maxime au fost înregistrate în perioada 7 – 9 septembrie 1946, doua în 1952, pe 1 septembrie si numai cate una în anii 1962, respectiv 1968.