Program de guvernare PNL: Alocaţii de 200 de lei, dublarea salariilor medicilor şi gratuitate pentru inseminare in vitro

PNL şi-alansat sâmbătă programul de guvernare. Ei promit alocaţii  în valoare de 200 de lei pentru copii, dublarea salariilor medicilor de la 1 iulie 2017, o majorare similară la profesori şi asistenţi medicali, dar etapizat, precum şi gratuitate pentru primele trei proceduri de inseminare in vitro.

08 oct. 2016, 14:08
Program de guvernare PNL: Alocaţii de 200 de lei, dublarea salariilor medicilor şi gratuitate pentru inseminare in vitro

Programul de guvernare al PNL, denumit „Reclădirea Naţională a României”, are în centru ideea că „statul trebuie să servească cetăţeanul”, enunţată de preşedintele Klaus Iohannis la prima şedinţă a Comisiei prezindeţiale pentru proiectul de ţară.

Liberalii îşi propun investiţia a încă 24 miliarde euro în economia României în următorii 4 ani. În acest scop se vor înfiinţa Fondul Român de Dezvoltare Urban Rural (FRDUR), care se va utiliza pentru investiţii strategice şi pentru a acoperi deficite de finanţare în zone critice şi va ajunge la active de peste 11 miliarde de euro în 4 ani şi Banca de Dezvoltare şi Investiţii a României (BDIR), cu un capital iniţial de 200 milioane de euro şi care va opera cu un portofoliu de finanţări de cel puţin 1 miliard de euro.

BDIR va fi înfiinţată şi va funcţiona prin similitudine cu Banca Europeană de Investiţii având ca acţionari ministerele ale căror investiţii se derulează prin utilizarea fondurilor bănci. Ea va beneficia de management privat. 

În centrul măsurilor economice ale PNL se află generalizarea cotei unice de 16% şi un Cod al Muncii flexibil care să permită angajaţilor manifestarea dreptului la muncă în concordanţă cu propriile aşteptări financiare prin încheierea de contracte negociate între părţi cu timp parţial de muncă, în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi alte condiţii pe care oamenii le pot avea în vedere.

La capitolul sănătate, PNL promite dublarea salariilor medicilor de la 1 iulie 2017, precum şi creşterea salariilor asistenţilor medicali în medie cu 20%, anual, începând cu 1 iulie 2017 până la dublarea acestora.

Un alt obiectiv este construirea a 8 spitale regionale cu specific de urgenţă la Cluj Napoca, Iaşi, Craiova, Timişoara, Constanţa, Tîrgu Mureş, sectoarele 3 şi 6 din Bucureşti pentru care există documentaţie, alături de actualizarea bianuală a listei de medicamente

Cât priveşte educaţia, PNL promite şi aici creşteri salariale – majorarea anuală a salariilor în medie cu 20% începând cu a doua jumătate a anului 2017 până la dublarea acestora, însoţită de evaluarea corpului didactic.

De asemenea, PNL doreşte generalizarea educaţiei preuniversitare într-un singur schimb prin construirea a circa 18.000 locuri în unităţile şcolare, dar şi generalizarea învăţământului de la vârsta de 4 ani.

În centrul măsurilor sociale este angajamentul de creştere a alocaţiilor la valoarea de 200 lei / lună.

Pentru a opri declinul demografic, liberalii au în vedere înfiinţarea creşei, grădiniţei şi a centrului „şcoală după şcoală” la locul de muncă, dar şi reducerea impozitului pe venit la jumătate pentru părinţii care au al treilea copil până la vârsta de 7 ani a acestuia/acestora.

De asemenea, primele 3 proceduri de inseminare in vitro vor fi gratuite şi achitate din bugetul de stat printr-un program naţional special, urmând a fi introdus şi un pachet mai larg de analize gratuite pentru femeile însărcinate de peste 35 de ani prin care să se asigure urmărirea adecvată a sarcinii şi să se ofere părinţilor toate informaţiile despre starea de sănătate a copilului (printre altele, în mod concret se va propune decontarea amniocentezei, un test prenatal necesar pentru părinţi dar care este mult prea costisitor pentru multe familii).

Cât priveşte justiţia, un rol central îl are reforma CSM şi transferarea bugetelor justiţiei la această instituţie ca o pârghie importantă în asigurarea independenţei.

La capitolul politic, PNL menţionează eliminarea privilegiilor, inclusiv a pensiilor speciale pentru parlamentari şi realizarea unui program de lucru precis cu trei săptămâni în Parlament, de luni până joi şi o săptămână în teritoriu.

PNL mai promite dezvoltarea infrastructurii naţionale de irigaţii prin construirea canalului Siret – Bărăgan, interzicerea defrişării pădurilor prin înăsprirea legislaţiei şi eficientizarea controlului sau înfiinţarea Bursei de Cereale în Bazinul Mării Negre la Brăila finanţată printr-un parteneriat public-privat.

La capitolul legat de infrastructură, liberalii vor conectarea Ţării Româneşti cu Transilvania şi Banatul prin prioritizarea construirii autostrăzii Sibiu – Piteşti şi finalizarea Coridorului Pan European (Arad – Sibiu – Bucureşti – Constanţa, conectarea Moldovei cu Transilvania prin demararea construcţiei autostrăzii Unirii: Tg. Mureş – Iaşi – Ungheni prin constituirea Fondului Român de Dezvoltare Urban Rural (FRDUR), conectarea Olteniei cu Banatul prin autostrada Olteniei (de la Timişoara până la Calafat, parte a Coridorului Orient/Est-Mediteranean care va lega porturile din nordul Germaniei de Balcani) şi demararea construcţiei autostrăzii Comarnic – Braşov.

Citeşte şi: Alina Gorghiu, validată sâmbătă ca preşedinte unic al partidului UPDATE