Program de sprijin pentru cultivatorii de tomate pentru 2018

Cultivatorii de tomate în spaţii protejate vor beneficia şi în 2018 de schema de ajutor de minimis prevăzută pentru acest sector în programul de guvernare, potrivit unei hotărâri aprobate în şedinţa Executivului de miercuri.

RomaniaTV.net
20 dec. 2017, 17:15
Program de sprijin pentru cultivatorii de tomate pentru 2018

Hotărârea stabileşte că resursele financiare necesare aplicării schemei sunt de 183 de milioane lei, reprezentând echivalentul sumei de 40 de milioane euro, şi se asigură din bugetul pe anul 2018, conform unui comunicat al Guvernului.

Sursa citată precizează că schema de minimis pentru anul viitor este similară anului 2017 şi se va implementa de către Direcţiile pentru Agricultură Judeţene (DAJ), iar potenţialii beneficiari sunt: producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător; producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale constituite potrivit OUG 44/2008; producătorii agricoli persoane juridice.

„Valoarea ajutorului de minims este de 3.000 euro/beneficiar/an. Sumele se plătesc într-o singură tranşă. Pentru o evaluare eficientă a producţiei de tomate, a fost inclusă în cerere obligativitatea producătorilor de tomate ca la finalul recoltării să comunice DAJ cantitatea totală de tomate obţinută pe suprafaţa de 1.000 mp”, se arată în comunicat.

Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripţionată ‘Program susţinere tomate, 2018’ şi să menţioneze numărul cererii depuse pentru obţinerea finanţării; să obţină o producţie de minim 2 kg de tomate/mp şi să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative privind comercializarea producţiei; să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu tomate în spaţiile protejate în anul de cerere; să valorifice producţia în perioadele ianuarie-mai inclusiv şi/sau noiembrie – 20 decembrie, inclusiv.

Ca urmare a HG adoptată miercuri, fermierii interesaţi şi care îndeplinesc cumulativ criteriile necesare pot depune solicitări de înscriere în program încă de la începutul anului.

Guvernul menţionează că în programul din 2017 s-au înscris 9.350 beneficiari, 4.397 dintre aceştia au încheiat ciclul I, suma plătită fiind de 59.277.715,80 lei, iar alţi 3.619 beneficiari au fost plătiţi în ciclul II cu suma de 48.789.147 lei.