Proiect controversat. Construirea unui nou aeroport, resprinsă prin referendum

Construcţia unui nou aeroport în Mexic a fost respinsă prin consultare populară cu aproape 69,95% voturi împotrivă, după numărarea aproape integrală a buletinelor de vot, a anunţat echipa preşedintelui ales Andres Manuel Lopez Obrador la finalul acestui scrutin controversat, relatează AFP şi Reuters.

29 oct. 2018, 07:47
Proiect controversat. Construirea unui nou aeroport, resprinsă prin referendum

După numărarea voturilor în 98,18% din secţii, reiese că „310.463 dintre votanţi s-au exprimat în favoarea construcţiei aeroportului Texcoco, iar 747.000 au optat pentru studii şi lucrări la Santa Lucia”, un aeroport militar care reprezintă o alternativă la şantierul în curs, a declarat în cadrul unei conferinţă de presă Enrique Calderon, care a răspuns de organizarea referendumului.

Criticată pentru neregulile sale, această consultare publică a început joi şi s-a încheiat duminică în 1.073 de birouri de vot din întreaga ţară, informează Agerpres.

Scrutinul urma să aleagă între un proiect deja început – estimat la peste 13 miliarde dolari – şi o alternativă care prevede reamenajarea aeroportului militar de la Santa Lucia, în sudul capitalei, a aeroportului actual din Ciudad de Mexico şi a celui din Toluca.

În timpul campaniei sale, Andres Manuel Lopez Obrador a criticat în mai multe rânduri lucrările de construcţie a acestui mega-aeroport pentru costul lor ridicat, impactul asupra mediului şi presupuse fapte de corupţie în atribuirea contractelor. Unul dintre principalii investitori este magnatul mexican al telecomunicaţiilor Carlos Slim.

Consultarea nu a fost organizată de autorităţile electorale naţionale şi criticii săi susţin că ea nu este conformă cu legea, denunţând lipsa sa de rigoare, care a permis voturile multiple, constatate de mai multe media, printre care şi AFP, citată de Agerpres.

Preşedintele ales urmează să-şi înceapă mandatul la 1 decembrie. 55% dintre mexicanii chestionaţi doreau continuarea şantierului în curs.