Proiect de lege: Plafonul pentru victimele accidentelor, limitat la 100.000 de euro

Proiectul Legii RCA întocmit de ASF prevede plafonarea despăgubirilor pentru victimele accidentelor rutiere. Astfel, o persoană rănită grav va putea obţine doar puţin peste 100.000 de euro, în condiţiile în care în acest moment victimele puteau obţine chiar şi 5 milioane de euro.

07 apr. 2016, 20:27
Proiect de lege: Plafonul pentru victimele accidentelor, limitat la 100.000 de euro

În acest moment legea prevede despăgubiri pentru vătămări corporale şi deces în valoare de maximum 5 milioane de euro indiferent de numărul victimelor.

Până acum însă instanțele din România au avut o practică neunitară, de exemplu pentru aceeaşi problemă magistrații au dat atât despăguribi de 10.000 de euro cât şi de 100.000 de euro, transmite România TV.

Noul proiect de lege vrea să elimine această practică. Despăgubirile se vor acorda pe baza unui punctaj întocmit de Institutul Național de Medicină legală.

Medicii legişti vor puncta fiecare rană suferită de victima unui accident. Un punct traumatic va fi egal cu dublul salariului minim. Punctajul maxim de 200 de puncte se va acorda pentru starea vegetativă persistentă. În acest caz despăgubirea maxima va fi de puțin peste 100.000 de euro.