Proiect de lege prin care 30 octombrie să fie Ziua pacientului ars, pentru a marca tragedia din Colectiv, depus de deputaţi PSD şi PNL

Un grup de deputaţi PSD şi PNL au depus un proiect de lege prin care propun ca ziua de 30 octombrie să fie declarată Ziua pacientului ars, pentru a marca tragedia din clubul Colectiv din 2015, în urma căreia au murit 64 de persoane şi alte peste 160 au fost grav rănite. Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, spune că ideea a fost a sa şi a cerut ajutorul Comisiei pentru Sănătate din Parlament pentru a fi pusă în aplicare, pentru că pacienţii arşi trebuie să aibă şansa unui tratament eficient în ţară.

13 sept. 2018, 15:16
Proiect de lege prin care 30 octombrie să fie Ziua pacientului ars, pentru a marca tragedia din Colectiv, depus de deputaţi PSD şi PNL

Propunerea legislativă este semnată de deputaţii PSD Lucreţia Roşca, Liviu Ioan Balint, Maricela Cobuz, Costel Lupaşcu, Tudor Ciuhodaru şi Bianca Gavriliţă, precum şi de deputatul PNL Viorica Cherecheş. Proiectul a fost depus la Senat, unde va intra în dezbatere, Camera Deputaţilor având vot decizional.

În expunerea de motive a proiectului se arată că tragedia din 30 octombrie 2015 din clubul Colectiv, în urma căreia au murit 64 de oameni, iar alţi 163 au fost grav răniţi, este „cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte şi cel mai grav accident din ţară după anul 1989”.

„Cumplitul accident a scos la iveală mari slăbiciuni ale sistemului sanitar în domeniul îngrijirii medicale ce se acordă marilor arşi, în sensul că niciun spital din ţară nu îndeplinea în totalitate condiţiile pentru internarea şi îngrijirea acestora, deoarece nu exista o zonă de izolare protectivă pentru pacienţii cu arsuri”, scrie în expunerea de motive semnată de preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Parlament, deputatul PSD Corneliu-Florin Buicu, a cărui semnătură nu apare însă printre cele ale iniţiatorilor.

Astfel, se propune ziua de 30 octombrie Ziua pacientului ars pentru a marca „impactul emoţional asupra pacientului ars, impact deosebit de puternic pe o perioadă îndelungată de timp şi care presupune adâncă suferinţă şi costuri însemnate”.

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu spune că ideea îi aparţine, iar pentru a fi implementată a cerut sprijin preşedintelui Comisiei de Sănătate din Parlament.

Eugen Iancu atrage atenţia că este necesară o astfel de zi pentru a conştientiza că „pacientul ars există” şi că tratarea lui este dificilă şi implică multe resurse şi multă pregătire.

„Trebuie să ştim că după ce pacientul ars iese din spital, urmează perioade lungi şi costisitoare de recuperare. Este necesară construcţia unui sistem la nivel naţional de secţii de arşi moderne, cu personal calificat. Este de asemenea necesară Înfiinţarea de centre de recuperare fizică si psihică a pacientului ars. Pentru că ne dorim ca pacienţii arşi să aibă şansa unui tratament eficient în ţară”, spune preşedintele asociaţiei.

Incendiul din 30 octombrie 2015 a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul „Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei.

În urma incendiului şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate.