Proiect de lege: STS va deveni Departament de Telecomunicaţii Speciale, cu o conducere numită de premier

Grupurile parlamentare ale USL au depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor proiectul de lege prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale urmează să fie scos din subordinea preşedintelui şi trecut în cea a Ministerului de Interne. Iniţiatorii cer dezbaterea proiectului în procedură de urgenţă.

03 feb. 2014, 15:18

Potrivit proiectului, STS trece în subordinea MAI ca Departament de Telecomunicaţii Speciale , conduse de un secretar de stat şi trei subsecretari de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a primului-ministru.

„Ministerul de Interne se substituie în toate obligaţiile decurgând din toate actele normative, contractele, înţelegerile şi acordurile în care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale este parte, inclusiv în litigiile aferente activităţii acestuia”, se arată în proiectul de lege.

Ministerul de Finanţe va trebui să treacă bugetul STS, care este ordonator principal de credite, în bugetul Ministerului de Interne.

Iniţiatorii au cerut procedură de urgenţă la dezbaterea legii, deputaţii fiind primii sesizaţi, iar Senatul Cameră decizională.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat luni că partidul său va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale ar urma să treacă în subordinea Ministerului de Interne, relatează Agerpres.

„Bineînţeles că vom ataca, dar să vedem de ce o facem. Nici în ceasul al 12-lea, Ponta nu recunoaşte că s-a ajuns în situaţia să moară oameni cu zile – vorbim de accidentul din Munţii Apuseni – sau nu ştie cum să se intervină la deszăpeziri, pentru că cei obligaţi de lege să-şi îndeplinească obligaţiile habar nu aveau. Nu aţi auzit de niciun comandament naţional de situaţie de urgenţă în primele trei zile după accidentul din Apuseni. Nici astăzi nu ştiu să fi fost vreun comandament la Ministerul Transporturilor. Astea erau obligaţiile legale pe care noi le-am spus încă de atunci, din seara aceea, când personal am cerut demisia ministrului de Interne”, a spus Blaga după întrevederea cu membrii delegaţiei FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene.

Vasile Blaga a argumentat că legile în vigoare privind intervenţia în situaţii de urgenţă erau foarte clare la momentul producerii accidentului aviatic din Apuseni, ceea ce nu ar mai justifica reorganizarea STS.

„Bătălia asta dintre PSD şi PNL a făcut ca Ponta să-l pună în capul mesei pe Dragnea, împărţind fără niciun drept legal responsabilităţile dintre ministrul de Interne şi cel al Dezvoltării, în condiţiile în care legea este clară din noiembrie 2004 (…). Comandamentul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă este prezidat de ministrul de Interne, mâna lui dreaptă fiind vicepreşedintele, orice minister având în componenţa lui secretari de stat. Ba mai mult, fiecare serviciu de informaţii – că de acolo putea avea informaţiile – fiind reprezentat la nivel de adjuncţi. Doar în cazul în care tartorul, adică Ponta, cel care coordonează inclusiv Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, stă în capul mesei, atunci nu mai vin secretarii de stat şi adjuncţii, ci vin chiar miniştri şi şefii de servicii”, a afirmat Blaga.

Liderul PDL a susţinut că responsabilitatea coordonării intervenţiilor în situaţii de urgenţă este a Ministerului de Interne, chiar dacă ministerul de linie este altul.

„Legea spune cine este ministerul de linie. La inundaţie – Ministerul Mediului, la cutremur – Ministerul Transporturilor. Dacă se aduna Comitetul Naţional de Situaţii de Urgenţă, putea din primul moment să fie operată situaţia de urgenţă, pentru că ea dă voie nu la ce a spus Ponta, la coordonarea acţiunilor, ci pentru că îţi dă voie să intri în rezerva de stat, care este tot la Ministerul de Interne din 2005, urmând să acoperi hrana necesară, combustibilul şi tot ceea ce trebuie la intervenţie într-o şedinţă de guvern ulterioară”, a mai precizat acesta.