Proiect legislativ pentru modificarea LEGII INCOMPATIBILITĂŢII. Vezi ce schimbări propun iniţiatorii

Ministrul pentru relaţia cu Parlamentul Eugen Nicolicea a declarat marţi că a iniţiat, împreună cu mai mulţi colegi parlamentari, un proiect de lege în care incompatibilităţile şi conflictele de interese vechi, care nu aparţin actualului mandat ale deputaţilor şi senatorilor, se transformă în interdicţia de a ocupa funcţii publice timp de trei ani, iar aceasta duce la pierderea mandatului de parlamentar.

02 dec. 2014, 20:09
Proiect legislativ pentru modificarea LEGII INCOMPATIBILITĂŢII. Vezi ce schimbări propun iniţiatorii

Eugen Nicolicea a explicat că modificările propuse de el şi colegii lui parlamentari vizează transformarea interdicţiei de a ocupa funcţii publice în incompatibilitate şi pierderea mandatului de către parlamentarii incompatibili.

„În momentul de faţă nu există posibilitatea să înceteze mandatul pe baza unei interdicţii. Articolul 25 (din legea ANI- n.r.) spune că nu poţi să ocupi o funcţie publică timp de trei ani. În cazul deputaţilor sau senatorilor, în Constituţie nu există prevedere prin care încetează mandatul în caz de interdicţie iar legea este lipsită de efect. Propunerea pe care o facem noi rezolvă blocajul şi spunem că respectivul care are o incompatibilitate sau conflict de interese mai vechi nu mai poate să ocupe funcţia de parlamentar timp de trei ani, fiind incompatibil cu această funcţie. În caz de interdicţie nu există lege ca să-i înceteze cuiva mandatul, iar noi am rezolvat această situaţie spunând că cel care are interdicţie este incompatibil, iar în baza incompatibilităţii îi poate înceta mandatul’, a declarat Nicolicea, pentru Agerpres.

ANI este însă de părere că propunerea legislativă „afecteaza grav capabilitatea Agentiei Nationale de Integritate de a duce la indeplinire angajamentele asumate de Romania in cadrul MCV”, scrie hotnews.ro.

ANI sustine ca in decizia 418/ 2014, Curtea Constitutionala a stabilit ca „plecand de la premisa ca intentia legiuitorului a fost aceea de a sanctiona persoanele cu privire la care s-a constatat incalcarea regimului juridic privind incompatibilitatile sau conflictul de interese, fara a face vreo diferenta intre tipul functiilor elective detinute, Curtea Constata ca atribuirea pentru sintagma ” a intelesului unic de functia care a generat starea de incompatibilitate sau conflict de interese este de natura sa lipseasca de eficacitate norma juridica respectiva, contrar spirituluil legii 176/ 2010″.

Pe lângă Eugen Nicolicea, iniţiatorii proiectului de lege sunt Adam Luminita Pachel (deputat PP-DD), Florea Daniel (deputat PSD), Kerekes Karoly (deputat UDMR; acuzat de conflict de interese administrativ si penal in 2011; condamnat în 2014, de ICCJ, la doi ani cu suspendare in dosarul in care este acuzat de conflict de interese), Marton Arpad Francisc (deputat UDMR), Mircovici Niculae (deputat minoritati; acuzat de ANI la sfarsitul anului 2013 de conflict de interese administrativ si penal; trimis in judecata de Parchetul de pe langa ICCJ sub acuzatia de conflict de interese), Necula Cosmin (deputat PSD), Nica Nicolae Ciprian (deputat PSD) şi Roman Victor (deputat PSD; în proces cu Agentia Nationala de Integritate, care l-a declarat incompatibil).

Potrivit propunerii de proiect, art 25 alin 2 se modifică si va avea urmatorul cuprins:

„Persoana eliberata sau destituita din functie protrivit prevederilor alin (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor ocupate in urma unor alegeri, pe o perioada de trei ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului, fiind incompatibila pe o perioada de 3 ani cu functiile susmentionate”.

La art 25, dupa alin (2) se introduc trei noi alineat, alin. (2.1), alin (2.2) si alin (2.3) cu urmatorul cuprins:

2.1 Daca persoana a ocupat functia de primar, viceprimar sau consilier local nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste functii pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului, fiind incompatibil cu aceste functii.

2.2 Daca persoana a ocupat functia de presedinte al consiliului judetean, vicepresedinte al consiliului judetean sau consilier judetean nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste functii pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului, fiind incompatibil cu aceste functii.

2.3. Daca persoana a ocupat functia de deputat, senator sau parlamentar european nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste functii pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului, fiind incompatibil cu aceste functii.