Proiect privind plata CAS de către persoanele fără stagiul de cotizare

Deputatul Kerekes Karoly, membru al Comisiei pentru muncă și protecție socială, a declarat luni că, în următoarea sesiune parlamentară, ar putea fi adoptată  o propunere legislativă referitoare la persoanele care nu au calitatea de pensionari întrucât nu au îndeplinit stagiul minim de cotizare, care să poată plăti contribuția de asigurări sociale retroactiv, pe o perioadă de cinci ani.

11 ian. 2016, 14:11
Proiect privind plata CAS de către persoanele fără stagiul de cotizare

„Foarte multe persoane nu au vechimea necesară, stagiul necesar prevăzut de lege pentru a obține pensia și le lipsesc câțiva ani. A mai existat în anul 2010 posibilitatea de a se plăti pentru 5 ani retroactiv CAS-ul eșalonat. Și aș dori să repet acest lucru, atunci s-a rezolvat prin Ordonanță de Urgență această problemă, însă s-a încheiat la sfârșitul anului respectiv.

Ar fi cazul să reluăm procedura și să mai dăm o șansă celor care nu au vechimea necesară să aibă posibilitatea să poată plăti contribuțiile retroactiv pe cinci ani. Propunerea e făcută, a rămas în Camera Deputaților, urmează să fie dezbătută’, a spus deputatul Kerekes Karoly, membru al Comisiei pentru muncă și protecție socială, pentru Agerpres.

Acesta a precizat că propunerea a intrat în luna noiembrie a anului trecut în Comisia pentru muncă și protecție socială, iar din acest motiv președintele Casei de Pensii a solicitat reluarea discuțiilor într-una din sesiunile parlamentare din 2016, întrucât procedura nu putea fi pusă în aplicare până în luna decembrie a anului trecut, așa cum era prevăzut în proiectul inițial.

Deci nu mai era timp, oamenii nu ar fi fost pregătiți și nici Casa de Pensii să o aplice. Dar au considerat că este o idee bună ca persoanele care nu au calitatea de pensionari întrucât nu au îndeplinit stagiul minim de cotizare să poată solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contribuției de asigurări sociale retroactiv pe o perioadă de cinci ani’, a subliniat Kerekes Karoly.