Proiectul privind noua lege „Big Brother”, depus la Senat

LEGEA BIG BROTHER. Victor Ponta a declarat miercuri că proiectul legii privind retenția datelor personale este o soluție bună care respectă decizia Curții Constituționale și pune instrumente la dispoziția instituțiilor statului care au nevoie de ele pentru combaterea terorismului.

07 mai 2015, 14:42
Proiectul privind noua lege „Big Brother”, depus la Senat

LEGEA BIG BROTHER. Proiectul de lege privind reţinerea datelor cu caracter personal, semnat la Cotroceni de liderii partidelor parlamentare, a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere şi se află o lună în consultare publică.

„Întâlnirea de la Cotroceni a fost o întâlnire foarte bună, pentru că era un subiect complicat, cel referitor la legea privind retenția datelor personale. Cred că formula pe care a propus-o președintele e o formulă foarte bună, anume cu toți liderii partidelor parlamentare care au semnat ca și inițiatori această lege, e o formulă antipopulism, pentru că, dacă țineți minte, PNL a votat legea și după aia tot ei au contestat-o la Curtea Constituțională, că i-au certat niște ONG—uri sau câțiva din presă”, a spus Ponta la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că proiectul i se pare „e o soluție bună”, care a fost lucrată de echipa de specialiști de la Cotroceni și cu toate instituțiile implicate.

„Pe de o parte, respectăm decizia CCR, pe de altă parte, punem instrumente la dispoziție instituțiilor statului care au nevoie pentru combaterea terorismului, pentru diverse situații prevăzute de lege. Sunt absolut convins că echipa care a lucrat la Cotroceni a ținut cont de absolut toate opiniile”, a precizat premierul.

Proiectul modifică Legea 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice şi este semnat de liderii PNL Alina Gorghiu, Vasile Blaga, liderul PSD Victor Ponta, liderul UNPR Gabriel Oprea, liderul PC Daniel Constantin, liderul UDMR Kelemen Hunor şi deputatul Varujan Pambuccian (Minorităţi Naţionale).

Citeşte şi: Grindeanu, despre proiectul privind prelucrarea datelor cu caracter personal: Avizăm pozitiv această lege

Liderii partidelor politice au semnat, miercuri, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis, o inițiativă legislativă parlamentară de modificare și completare a Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal și protecția vieții private în sectorul comunicațiilor electronice.

Inițiativa nu vizează legea securității cibernetice și nici Legea 82/2012 privind reținerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de furnizorii de servicii de comunicație electronice destinate publicului, care a fost declarată neconstituțională.

„Proiectul convenit urmărește să ofere garanții suplimentare pentru protejarea datelor personale și a dreptului la viața privată și să aducă o serie de clarificări pentru a elimina riscurile de abuz. Astfel, accesarea datelor cu caracter personal poate fi realizată doar într-un cadru precis delimitat de către instanța de judecată sau numai cu autorizarea prealabilă a judecătorului. Acest principiu a fost cerut și de reprezentanți ai societății civile și împărtășit de toți actorii implicați”, se arată într-un comunicat al Președinției.

Iniţiativa de modificare a Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, semnată la Cotroceni de liderii partidelor, prevede că accesul la datele personale se face numai cu autorizarea prealabilă a judecătorului.

Proiectul de lege, pentru care s-a ajuns la un consens la Palatul Cotroceni, prevede că accesul la date al autorităţilor se face „la solicitarea instanţelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii”.

Proiectul de lege, obţinut de Mediafax, mai prevede că furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului şi furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice pun la dispoziţia acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului şi datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecţia datelor cu caracter personal.

CITEŞTE ŞI KLAUS IOHANNIS, mesaj pe Facebook după consultările de la Cotroceni