Proiectul România Educată, iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, lansat miercuri în dezbatere publică

Rezultatele proiectului "România Educată", iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, vor fi lansate, miercuri, la Palatul Cotroceni, în dezbatere publică, anunţă Administraţia Prezidenţială.

RomaniaTV.net
03 dec. 2018, 15:33
Proiectul România Educată, iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, lansat miercuri în dezbatere publică

Evenimentul va avea loc la ora 17,00.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, proiectul „România Educată” reprezintă cea mai amplă şi de durată consultare publică desfăşurată până în prezent în domeniul politicilor publice din educaţie. La dezbatere au participat peste 10.000 de persoane, iar la elaborarea documentelor lansate cu această ocazie au contribuit peste 60 de instituţii publice, organizaţii neguvernamentale şi reprezentanţi ai actorilor din domeniu.

„Acest demers exprimă dorinţa preşedintelui României ca fiecare român să aibă ocazia de a contribui la proiect”, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, în cadrul evenimentului de la Palatul Cotroceni va fi lansat şi site-ul proiectului, unde rezultatele vor fi disponibile pentru consultare şi unde toţi cei interesaţi sunt invitaţi să transmită opinii şi sugestii.

La sfârşitul lunii noiembrie, consilierul de stat în cadrul Departamentului educaţie şi cercetare al Administraţiei Prezidenţiale, Ligia Deca, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că una dintre propunerile din proiect vizează standardizarea evaluărilor, astfel încât acestea să nu mai poată fi folosite ca „o pedeapsă”.

Potrivit consilierului de stat, proiectul „România educată” vizează eliminarea volatilităţii din sistemul de educaţie.

„Vom avea discuţii cu partidele politice, cu mediul executiv şi legislativ pentru că ei vor fi responsabili să creeze noi legi, să aloce fonduri şi, în acelaşi timp, ne dorim şi expertiza internaţională şi de aceea avem în derulare un proiect cu cei de la OECD. (…) Fiecare instituţie, fiecare şcoală, fiecare om trebuie să pună umărul ca ‘România educată’ să devină realitate”, a spus Deca.

Ea a prezentat în interviu câteva propuneri din proiectul „România educată”, referitoare la învăţământul dual, privind o selecţie mai riguroasă a profesorilor şi standardizarea evaluărilor.

„Când viziunea este asumată şi acceptată şi vine din zona societăţii şi a actorilor care sunt zi de zi în educaţie, în şcoală este mult mai greu pentru orice guvern şi orice majoritate parlamentară să modifice un act normativ care, practic, este asumat”, a afirmat Deca cu privire la Legea educaţiei.

Priorităţile proiectului „România Educată”, lansat în 2016, vizează cariera didactică, managementul educaţional, echitatea, învăţământul profesional şi tehnic, învăţământul superior, evaluarea elevilor şi studenţilor şi educaţia timpurie.

Citeşte şi: Consilier Preşedinţie: Am ajuns la un consens privind priorităţile Educaţiei. Va fi imposibil de ignorat de oricine vine la guvernare