Propunerea legislativă privind CASTRAREA CHIMICĂ a PEDOFILILOR, dezbătută la Senat

Propunerea legislativă prin care cei care comit infracţiuni de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei pot beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei dacă acceptă să urmeze un tratament de castrare chimică a fost retrimisă de plenului Senatului, marţi, la Comisia de specialitate cu termen de raport suplimentar de o săptămână.

25 nov. 2014, 12:48
Propunerea legislativă privind CASTRAREA CHIMICĂ a PEDOFILILOR, dezbătută la Senat

Propunerea legislativă, iniţiată de mai mulţi parlamentari PSD, modifică legea nr. 286/2009 privind Codul Penal în sensul completării articolelor 109 (Obligarea la tratament medical), 218 (Violul) şi 220 (Actul sexual cu un minor), scrie Agerpres.

Astfel, potrivit iniţiatorilor, articolul 109 ar avea următorul cuprins: „În cazul infracţiunilor de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei, făptuitorul poate fi obligat să urmeze tratamentul de castrare chimică dacă a beneficiat prin consimţământul său de prevederile art. 281 alin 4 prim şi art. 220 alin 4 prim„, însă forma actuală a acestui articol a fost contestată de liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, care a solicitat retrimiterea la Comisie invocând incoerenţa dintre sintagmele „poate fi obligat” şi „prin consimţământul său”.

Articolele 218 şi 220 ar fi de asemenea completate, potrivit propunerii de lege, cu un nou aliniat, 4 prim, potrivit căruia „limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate numai dacă făptuitorul acceptă şi urmează un tratament de castrare chimică”.

Procedurile de evaluare a făptuitorului în vederea administrării tratamentului de castrare chimică, încep numai după şase luni de la începerea executării pedepsei. Tratamentul de castrare chimică se administrează numai după obţinerea avizelor favorabile de la un psiholog, medicul sexolog şi psihiatru„, se mai arată în propunerea legislativă.

Comisia juridică a Senatului a întocmit raport de respingere argumentând că soluţiile legislative propuse nu respectă o coerenţă a reglementării şi nici nu se integrează în ansamblul reglementărilor în materie penală.

Citeşte şi Scandal SEXUAL la nivel înalt. Importanţi politicieni, acuzaţi de PEDOFILIE. Vezi o mărturie CUTREMURĂTOARE

Propunerea pentru retrimitere la Comisia de specialitate a fost aprobată de plenul Senatului cu 100 de voturi pentru. Legea are un caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.

Senatorul PNL Tudor Barbu a precizat în cadrul dezbaterilor că este printre cei care au iniţiat proiectul de lege şi a atras atenţia asupra numărului mare de violuri.

„Trăim într-o ţară care din punctul de vedere al infracţionalităţii în care victimele sunt copii, adică în care nişte nenorociţi se bagă în pat cu o fetiţă de 4 sau 5 ani şi o violează. Trebuie ţara, şi noi reprezentăm aici naţiunea română, să rezolve această problemă într-un fel. Am constatat în 25 de ani de la Revoluţie că nu numai că nu s-a rezolvat problema ci că escaladează. Avem din ce în ce mai multe cazuri de viol în care victima este o fetiţă sau un băiat de 8 ani, trei ani, 4 ani, 6 ani”, a spus Barbu.

Acesta a susţinut în faţa colegilor săi că nu este vorba despre amputarea unui organ. „Este un tratament medical care are efecte temporare şi care înseamnă atenţionare şi către societate şi către făptuitor. (…) Nu este un vot oarecare. Copiii vor creşte şi ne vor judeca. Copiii pe care încercăm să-i apărăm vor deveni electori, iar unii vor deveni senatori”, a adăugat Barbu.

La rândul său, senatorul UNPR Marian Vasiliev a precizat că măsura este aplicată în 8 state europene. „Este vorba de un tratament hormonal. Există în 8 state europene această măsură, numai că nu este imperativă, este opţională. Cel care este condamnat şi având această opţiune beneficiază de o reducere a pedepsei de penitenciar şi acest tratament se aplică atât în timpul perioadei de executare a pedepsei cât şi în perioada de după„, a explicat Vasiliev.

Senatorul PSD Georgică Severin s-a declarat în favoarea propunerii legislative. „În UE acest sistem al castrării chimice se practică în Marea Britanie, Danemarca şi Polonia, alte ţări europene sunt Rusia şi Macedonia şi în 18 state din cele 50 ale SUA. Personal voi vota pentru”, a adăugat Severin.

Senatorul PNL Octavian Motoc a arătat că un violator ar putea accepta castrarea chimică pentru reducerea pedepsei, ştiind că efectele nu sunt pentru o perioadă nedeterminată şi a opinat că propunerea legislativă nu este o soluţie pentru Europa. „Aţi înţeles bine că în momentul în care un violator în momentul în care acceptă să fie castrat chimic are o reducere a pedepsei. Acest om, pentru a i se reduce pedeapsa, acceptă ştiind că nu este o chestie pe care o face pentru o durată nedeterminată, ci poate să revină la situaţia iniţială. Pornirea violatorului rămâne şi dacă el nu poate să mai violeze este foarte posibil să ucidă. Eu cred că nu este o soluţie pentru Europa zilelor noastre această propunere a colegilor noştri”, a susţinut Motoc.

La rândul său, senatoarea grupului liberal conservator, Cristiana Anghel, a precizat că îi pasă mai mult de viaţa copiilor decât a unui pedofil. „La lucruri şi la boli grele soluţiile sunt foarte grele. (…) Dacă nu există acord nu va fi castrarea respectivă. Mie îmi pasă mai mult de viaţa copiilor noştri decât de a unui pedofil”, a subliniat Anghel.

Citeşte şi Terifiant! Preot arestat după ce a pus doi copii, frate şi soră, să facă sex în faţa camerei