Propunerea lui Iordache de modificare a regulamentului Camerei Deputaţilor, respinsă de comisie, votată în plen

Comisia de regulament a Camerei Deputaţilor a respins luni cu 4 voturi ”împotrivă”, 2 voturi ”pentru” şi o abţinere propunerea lui Florin Iordache de modificare a regulamentului astfel încât, în plen, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar în unele cazuri. Reprezentantul UDMR în comisie, deputatul Marton Arpad, a votat împotriva propunerii lui Florin Iordache. În plen, popunerea a trecut.

11 dec. 2017, 16:32
Propunerea lui Iordache de modificare a regulamentului Camerei Deputaţilor, respinsă de comisie, votată în plen

UPDATE: Plenul Camerei Deputaţilor a respins luni propunerea de modificare a Regulamentului astfel încât procedura de revocare a preşedintelui acestui for să poată fi iniţiată la iniţiativa unei treimi din deputaţi.

Iniţiatorii acestei propuneri au fost deputaţii liberali, scrie agerpres.ro.

„Această iniţiativă legislativă pentru care dvs aţi votat viza posibilitatea Opoziţiei de a iniţia procedura de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor la solicitarea unei treimi din parlamentari sau a liderilor a cel puţin două grupuri parlamentare, altele decât cele care l-au propus. De ce a iniţiat PNL această iniţiativă şi de ce a votat împotriva respingerii? O dată pentru că în momentul de faţă Liviu Dragnea trebuie să plece de la conducerea Camerei Deputaţilor. A folosit numele Parlamentului într-un mod abuziv, fără mandat de la deputaţi, ca să exprime o poziţie împotriva partenerului strategic al României şi anume Statele Unite ale Americii. Este un act extrem de grav, nemaiîntâlnit din anul 1989, şi această situaţie trebuie curmată rapid până când România nu ajunge să se decredibilizeze total”, a declarat liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan.

La rândul său, liderul deputaţilor USR, Cristian Seidler, a precizat că prin acest vot majoritatea parlamentară a dovedit că se teme de Opoziţie.

„Prin votul pe care l-aţi exprimat astăzi aţi recunoscut că vă este frică de Opoziţie. Dacă nu v-ar fi fost frică de acest lucru aţi fi votat liniştiţi, dar ascultaţi ce vă spun: aşa cum aţi avut nevoie să îl daţi jos pe Grindeanu, aşa vine vremea cât se poate de curând când veţi avea nevoie să îl daţi jos pe Liviu Dragnea”, a spus acesta.

 

Deputatul PSD Florin Iordache a depus miercurea trecută la Parlament, împreună cu Tudor Ciuhodaru (PSD) şi Marian Cucşa (ALDE), un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, astfel încât, în plen, după epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar în unele cazuri.

Astfel, cei trei vor ca Regulamentul să stabilească această procedură: ”În situaţia în care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se încheie şi preşedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol cuprinse în raportul comisiei. Amendamentele respinse se supun votului numai în cazul în care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de comisie”.

Deputatul PSD Florin Iordache şi-a justificat joi propunerea de modificare a regulamentului Camerei Deputaţilor astfel încât amendamentele să fie votate în bloc, nu individual, prin faptul că dacă o propunere a fost respinsă în comisie, înseamnă că nu există o majoritate pentru adoptarea sa, deci nu mai are rost să fie supusă la vot.

”Aţi văzut ieri că a existat la plen o dublă votare a amendamentelor. Prin propunerea pe care am făcut-o, atunci când amendamentele admise sunt acceptate, amendamentele respinse clar nu mai au numărul de voturi, deci nu mai are rost să mai votăm (…) Aceasta pleacă de la o raţiune foarte simplă: ce ne facem în cazul bugetului care are mii de amendamente şi zeci de mii de alineate? Ar trebui să dăm voturi o dată pe amendamente admise şi apoi vot pe amendamentele respinse (…) Nici au nici în viitor şi nici în vecii vecilor acele amendamente care sunt respinse nu vor putea fi cunoscute mai mult”, a susţinut Florin Iordache.

Întrebat dacă propunerea sa vine după experienţa de miercuri, când şedinţa Camerei Deputaţilor a durat peste 13 ore, Iordache a răspuns: ”Fără îndoială, da”.

Chestionat în continuare dacă va iniţia şi modificarea regulamentului şedinţelor comune, deoarece proiectul de buget se discută în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, Iordache a spus că nu este nevoie.

”Nu cred că este necesar, pentru că regulamentul şedinţelor comune se completează cu regulamentul uneia din Camere. Deci, dacă avem o prevedere în regulamentul unei din Camere, fără îndoială se aplică şi la plenul reunit”, a susţinut deputatul PSD.