PROSTIA costă! Un mort şi cinci răniţi după ce au acceptat provocări periculoase de pe reţele sociale

Un tânăr a murit și alții s-au ales cu răni mai mult sau mai puțin grave în ultimele zile după ce au decis să răspundă unor provocări periculoase lansate în mediile de socializare de pe internet, provocări precum să-și dea foc, la propriu, sau să facă "dușuri" cu apă înghețată, conform AFP, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
02 aug. 2014, 14:37

Presa americană prezenta vineri cazul unui adolescent care a suferit arsuri de gradul doi după ce s-a stropit cu alcool și și-a dat singur foc pentru a răspunde unei astfel de provocări, „fire challenge”, postată pe YouTube și Facebook.

Tot în cursul acestei săptămâni, în Germania, presa anunța moartea unui bărbat în vârstă de 34 de ani și rănirea altor cinci în cadrul unei alte provocări privind îmbăierea în apă cu gheață.

Victimele au încărcat cupa unui excavator cu 2.000 de litri de apă cu gheață pe care urmau să și-o toarne pe cap în cadrul provocării. În timp ce cupa excavatorului era ridicată în aer, aceasta a cedat din cauza greutății apei și a căzut peste cei 6 tineri care așteptau baia cu gheață. Unul dintre ei a murit, iar ceilalți cinci au fost răniți.

„Oamenii chiar devin din ce în ce mai proști, sau mi se pare mie?”, se întreba un internaut pe Twitter, cu privire la aceste cazuri. „Trebuie să fi chiar prost să ajungi să-ți dai foc pentru doar cinci minute de glorie pe internet”, l-a completat un altul. De asemenea, alt internaut constata cu umor că este vorba de un nou proces de selecție naturală în era internetului.

Şi nu sunt singurele exemple. În urma cu câţiva ani, un alt experiment „viral” a cuprins lumea: încercarea de a înghiţi o lingură de scorţişoară fără să bei apă. Experimentul este extrem de periculos, putând duce la sufocare, dar zeci de mii de tentative au fost postate pe You Tube, unele ajungând la milioane de vizualizări.

Site-ul britanic afirmă că unele persoane care au trecut prin „Provocarea scorţişoarei” au ajuns la spital. Medicii spun că jocul e periculos deoarece glandele salivare din gură nu pot secreta o cantitate suficientă de salivă într-un timp atât de scurt pentru a înlesni absorbţia condimentului prăfos. Astfel, particulele de scorţişoară se aglutinează şi pot obtura esofagul sau pot ajunge în trahee şi căile respiratorii, provocând sufocarea. Alte efecte sunt tusea convulsivă şi voma.

Cel mai popular filmuleţ de pe You Tube arată o femeie afro-americană care îşi bagă pe gât un polonic plin cu scorţişoară. Logic, imediat o apucă o tuse puternică, făcând în jurul ei un nor maroniu. Scena are un succes nebun pe You Tube, amuzând 10 milioane de vizitatori. Dar jocul a ajuns atât de popular încât pe portalul de imagini video se găsesc circa 30.000 de filmuleţe având ca temă „Provocarea scorţişoarei”. Jocul e vechi de câteva decenii, dar a devenit acum extrem de popular după ce un participant la reality-show-ul „Big Brother” a făcut acest lucru în direct. Secvenţa a devenit imediat „virală” pe internet.