Protest al angajaţilor de la protecţia mediului în Bucureşti şi în ţară, nemulţumiţi de discriminările salariale

Angajaţii Agenţiei Naţionale şi Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului protestează, joi, între orele 11.00 şi 13.00, în toată ţara şi la Ministerul Mediului din Bucureşti. Ei sunt nemulţumiţi de discriminările salariale faţă de alţi funcţionari publici şi cer eliminarea acestora, potrivit News.ro.

27 apr. 2017, 04:42
Protest al angajaţilor de la protecţia mediului în Bucureşti şi în ţară, nemulţumiţi de discriminările salariale

Potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor Unite din Mediu (FSUM), care reprezintă angajaţii din domeniul protecţiei mediului şi Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului şi semnat de către preşedintele Ciprian Şoavă, având în vedere că în urma protestelor anterioare din 14 şi 21 martie nu a existat nicio reacţie de susţinere din partea Ministerelor, Guvernului şi a factorilor politici privind eliminarea discriminării angajaţilor din sistem, aceştia sunt nevoiţi să continue protestele, astfel încât joi, între orele 11.00-13.00, angajaţii ANPM şi ai APM vor fi într-un nou protest, „ca expresie a situaţiei disperate şi umilitoare” în care se află.

„În cadrul şedinţei comune din 24 aprilie 2017 dintre Comisia pentru buget finanţe şi bănci şi Comisia pentru muncă şi protecţie socială, unde au fost dezbătute în procedură de urgenţă amendamentele la proiectul de Lege pentru aprobarea OUG. nr. 9/2017 privind unele măsuri bugetare în anul 2017, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, a fost respins amendamentul Dl.Daniel Constantin, care propunea ca, începând cu luna iulie 2017, salariile de bază pentru angajaţii din Agenţia Naţională de Protecţia Mediului şi Agenţiile Judeţene pentru Protecţia Mediului să se stabilească, prin asimilare, la nivelul salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul Ministerului Mediului”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că membrii Parlamentului recunosc totuşi „importanţa strategică a domeniului protecţiei mediului, discriminarea angajaţilor şi nivelul cel mai mic de salarizare bugetar”

FSUM este alături de angajaţii ANPM şi APM şi solicită decidenţilor politici adoptarea de măsuri urgente pentru eliminarea discriminărilor salariale faţă de alţi funcţionari publici, care au primit creşteri salariale substanţiale în ultimii ani.

„Solicităm Ministerului Mediului emiterea în regim de urgenţă a ordinului de ministru privind alinierea salariilor noastre la nivelul salariilor din cadrul Ministerului Mediului astfel încât cuantumul acestora să fie adus la nivelul celor din aceeaşi familie ocupaţională–administraţie /instituţie teritorială, respectând astfel conţinutul Deciziei CCR nr.794/2016”, se arată în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, în situaţia în care în decurs de 3 zile nu se va soluţiona favorabil revendicarea se va ajunge la diminuarea ratei de absorţie a fondurilor europene, imposibilitatea funcţionării sistemului pentru protecţia mediului, sistarea emiterii actelor de reglementare necesare accesării fondurilor europene, neîndeplinirea obligaţiilor stabilite prin Tratatul de aderare a României la UE.

„Nerespectarea termenelor de raportare de către România, în calitate de stat membru UE, poate genera riscul declanşării procedurii de infringement, situaţii care vor determina costuri mult mai mari din partea statului român decât costurile generate de o creştere salarială pentru 1.934 de salariaţi. FSUM susţine angajaţii din cadrul ANPM şi APM şi trage un ultim semnal de alarmă înaintea declanşării conflictului colectiv de muncă întrerupând activitatea pe timp nelimitat”, se arată în finalul comunicatului citat..

Şi angajaţii Gărzilor de Mediu din toată ţara au fost în grevă de avertisment, miercuri, între orele 14.00 şi 16.00, în faţa unităţilor, interval în care nu vor face controale, şi nici nu au lucrat cu publicul. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu le-au fost majorate salariile, astfel încât acestea să ajungă la nivelul celor ale angajaţilor Gărzii Forestiere, aşa cum a promis ministrul Mediului.