Protest al persoanelor cu dizabilităţi în Piaţa Victoriei

Aproximativ 200 de persoane au protestat, sâmbătă, în Piața Victoriei, în legătură cu nerespectarea legislației privind drepturile persoanelor cu dizabilități, nerespectarea Convenției ONU și gradul ridicat de sărăcie în rândul acestor persoane.

03 dec. 2016, 12:18
Protest al persoanelor cu dizabilităţi în Piaţa Victoriei

Organizat de Filiala București a Asociației Distroficilor Muscular din România, cu sloganul „Nu vrem genocid în România!”, protestul a reunit persoane cu dizabilități și aparținători ai acestora, reprezentanți ai Sindicatelor Asistenților Personali, furnizori de servicii destinate persoanelor cu dizabilități.

Persoanele cu dizabilități și-au exprimat nemulțumirea cu privire lipsa accesului la locuri de muncă, sănătate, hrană și medicamente, afișând numeroase pancarte: „Vrem dispozitive medicale de calitate”, „Nimeni nu vede, nimeni nu aude, toți dorm în Guvern”, „Vrem acces în instituții”, „Condiții omenești de muncă și salarizare pentru asistenții personali”, „Vrem medicamente”, „Obligatoriu accesibilitate pentru surzi”.

„Am ales data de 3 decembrie, pentru că este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. Ne punem sănătatea în pericol prin expunerea la frig, dar este ultima formă de a reaminti autorităților că suntem umiliți în permanență, că nu avem acces la sănătate, la educație, nu putem ieși din case din cauza lipsei accesibilizării spațiului public, nu avem locuri de muncă, mulți dintre noi nu au o locuință încălzită, nu au hrană, nu au medicamente. Asistenții personali, de regulă membri ai familiei persoanei cu handicap, își riscă sănătatea îngrijind-o fără echipament asistiv. Asistenții personali nu sunt plătiți pentru orele suplimentare, pentru zilele de sărbătoare, în care lucrează, nu sunt plătiți pentru zilele de sâmbătă și duminică. Persoane din instituții publice, plătite să ne apare drepturile, recurg de multe ori la acțiuni ostile față noi”, a declarat Daniela Tontsch, președintele Filialei București a Asociației Distroficilor Muscular din România.