Protest de amploare în Spania. Zeci de mii de persoane au manifestat pentru a-şi apăra pensiile

Zeci de mii de persoane au demonstrat din nou sâmbătă în Spania pentru a cere o revalorizare a pensiilor şi pentru a apăra sistemul actual de pensii ameninţat cu privatizarea de guvernul conservator al premierului Mariano Rajoy, au anunţat sindicatele, relatează AFP.

17 mart. 2018, 15:06
Protest de amploare în Spania. Zeci de mii de persoane au manifestat pentru a-şi apăra pensiile

La Barcelona şi la Madrid, mii de pensionari au ieşit în stradă începând cu ora 11:00 (10:00 GMT).

Mariano ‘Rajoy, hoţule, îmi furi pensia!’, scandau unii dintre protestatari.

‘Există o scădere a puterii de cumpărare a celor cu venituri modeste’, a declarat Emilio Zamora, pensionat de doi ani, purtând o pancartă cu mesajul: ‘fără pâine, fără pace’.

‘Este din ce în ce mai rău’, a afirmat la rândul său Mari Carmen Calvo, o pensionară în vârstă de 70 de ani, venită la protest cu soţul său.

Acesta este cea de-a patra manifestaţie din luna septembrie, pentru a cere o creştere a pensiilor mai mare de 0,25% acordată în 2016 şi 2017, în condiţiile în care preţurile la consum au crescut cu 1,2 % în 2017.

Guvernul de la Madrid a declarat că trebuie să respecte obiectivele de stabilitate bugetară impuse de UE, confruntându-se în acelaşi timp cu o creştere sistemică a cheltuielilor legate de îmbătrânirea populaţiei.

Rata foarte slabă a natalităţii în Spania (1,33 de copii la o femeie), una dintre cele mai scăzute din Europa, duce la o îmbătrânire rapidă a populaţiei, care va reduce încasările sistemului, din lipsă de salariaţi.

În absenţa unor schimbări de fond (imigraţie, natalitate), aproape 25,6 % din populaţie va fi în vârstă de peste 64 de ani în 2031 în Spania.