Protest împotriva tăierilor masive de păduri. Mai multe camioane cu lemne din Munţii Făgăraş au fost blocate de activişti

Protest incredibil în Munţii Făgăraş. Mai mulţi activitişti blochează camioanele cu lemne pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa disturgerii pădurilor din cauza tăierilor masive din zona Vidraru.

RomaniaTV.net
10 mart. 2017, 10:38
Protest împotriva tăierilor masive de păduri. Mai multe camioane cu lemne din Munţii Făgăraş au fost blocate de activişti

UPDATETransportul de material lemnos pe care reprezentanții Agent Green l-au blocat, vineri, în zona comunei Arefu din județul Argeș era unul legal, iar lemnul a fost exploatat legal„, precizează Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, într-un comunicat de presă.

Având în vedere protestul organizat de Agent Green vineri, 10 martie a.c. pe DN 7C, în zona comunei Arefu din județul Argeș, Regia Națională a Pădurilor — Romsilva precizează că autovehiculul cu numărul de înmatriculare AG-95-SRV, oprit de activiștii de mediu, desfășoară un transport legal, autorizat, toate datele fiind introduse în aplicația SUMAL (aviz seria AP nr. 2393420 din 10.03.2017; Cod on-line 113DD7E4YAD6F), precum și în ‘Inspectorul Pădurii’ (…) În mod eronat, activiștii de mediu au anunțat că transportul nu era unul legal, iar lemnul transportat ar fi fost tăiat dintr-o pădure virgină„, susține Romsilva.

Potrivit sursei citate, volumul de 17,82 metri cubi de lemne de foc, specia fag, transportat de autovehiculul înmatriculat AG-95-SRV provine din fondul forestier de stat administrat de Ocolului Silvic Vidraru, din cadrul Direcției Silvice Argeș, unitatea de producție (U.P.) VI Limpedea, actul de punere în valoare (APV) având numărul 912460.

Exploatarea s-a făcut legal, în baza autorizației 1089945 din 5 decembrie 2016. Suprafața respectivă nu a fost inclusă în Studiul PIN MATRA 2001/018, așa cum, în mod eronat, au acuzat activiștii de mediu. Parcela respectivă a fost inclusă în Situl Natura 2000 RO SCI 0122 și exploatarea lemnului este avizată favorabil de custodele sitului respectiv. Regia Națională a Pădurilor — Romsilva a introdus până în prezent aproape 10.000 de hectare de fond forestier în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine și continuă acest demers„, menționează instituția.

„Suntem în linia întâi, pentru că ne confruntăm cu o catastrofă națională” a spus Gabriel Păun, de la Agent Green.

El atrage atenția că 80% din pădurile virgine care protejau Lacul Vidraru au fost defrişate:

„Avem de-a face cu un fenomen de mare amploare”, a subliniat el, care cere o anchetă amplă de la Guvern pentru a clarifica ce s-a întâmplat și să protejeze ce a mai rămas. 

”Lacul este aproape gol. Îmi pun problema dacă a început prima golire istorică. Acum, în mod normal trebuia să fie plin” a adăugat Gabriel Păun. 

„În aceste momente, Agent Green blochează camioanele cu lemne din munții Făgăraș. Protestatarii cer anchetă la Vidraru și moratoriu national la exploatarea pădurilor virgine. 30 de activiști Agent Green, oameni de știiință și alpiniști profesioniști blochează în această dimineață pe Transfăgărășan camioanele încărcate cu arbori din munții Făgăraș. Protestatarii trag prin această acțiune pașnică spontană semnalul de alarmă cu privire la distrugerea ultimelor păduri virgine din zona Vidraru care pun în pericol inclusiv lacul de acumulare, un obiectiv strategic pentru sistemul energetic national. Protestatarii au ocupat arborii cu corturi speciale și au afișat bannere cu mesajul `Salvați Ultimele Păduri Virgine` în limbile română și engleză”, scrie pe pagina sa Agent Green.