Protest în Piaţa Victoriei. Câteva sute de oameni au scandat împotriva PSD şi a Guvernului. Urmează un protest de ziua lui Dragnea

Câteva sute de persoane au protestat, duminică seară, în Piaţa Victoriei, scandând împotriva PSD şi a Guvernului.

21 oct. 2018, 16:08
Protest în Piaţa Victoriei. Câteva sute de oameni au scandat împotriva PSD şi a Guvernului. Urmează un protest de ziua lui Dragnea

UPDATE: Președintele PSD, Liviu Dragnea, va avea parte de o surpriză neplăcută, chiar de ziua sa de naștere. Protestatarii #rezist se mobilizează, pe rețelele de socializare, pentru a face un mare protest chiar de ziua liderului PSD.

Citește și: SURSE – Comisia Europeană, scrisoare BOMBĂ către România: coaliția PSD-ALDE, prinsă în corzi

„Sa ii uram in cor, pe 28 octombrie, tot ce ii dorim din suflet!
Aduceti felicitari, pe care sa i le lasam amintire.”, se arată în mesajul postat pe rețețele de socializare.

UPDATE: Protestatarii au început să părăsească Piaţa Victoriei, duminică seara, după ce au scandat împotriva Executivului şi a partidului de guvernământ.

Aceştia au strigat „Tudorel, demisia!”, „PSD, ciuma roşie” şi „Justiţie, nu corupţie!”.

Spaţiul în care sutele de protestatari au manifestat nu a fost delimitat de garduri. În schimb, pe margini, câţiva protestatari au afişat bannere cu mesaje precum „Depolitizarea CCR” şi „Independenţa procurorilor”.

Pentru scurt timp, în piaţă a fost şi fostul ministru de Interne, Doru Viorel Ursu.

După ora 20,00, protestatarii au stat cu spatele la clădirea Guvernului, cu mâinile sus, şi au strigat „Jandarmeria apără hoţia!”, apoi „Demisia!”.

Câteva sute de persoane au protestat, duminică seara, în faţa clădirii Guvernului.

Cei prezenţi în Piaţa Victoriei au arborat steaguri ale României, UE, SUA, dar şi cu #rezist şi au suflat în vuvuzele sau în fluiere.

În primele rânduri ale manifestanţilor a fost adus un butoi de fier pe care a fost lipită fotografia premierului Viorica Dăncilă, iar unii protestatari au lovit butoiul cu ciocane.

UPDATE: Circa 250 de persoane au protestat, duminică seara, în Piaţa Operei/Victoriei din Timişoara, împotriva OUG 92/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, la finalul mitingului făcându-şi apariţia şi filosoful Mihai Şora.

În opinia protestatarilor, această ordonanţă „ameninţă grav activitatea DNA şi a Parchetului General”.

Manifestanţii au venit cu pancarte inscripţionate cu mesaje precum „Ne-aţi gazat, nu veţi scăpa!”, cu drapele tricolore şi vuvuzele, scandând „Anticipate, aşa nu se mai poate!”, „Rezistăm, nu cedăm!”, „Justiţie, nu corupţie!” „PSD, ciuma roşie!”, „Dragnea, nu fi trist, la Jilava au dentist!”, „La mulţi ani cu executare!”, „ALDE şi PSD, aceeaşi mizerie!”.

S-a cerut demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, a Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate, iar timişorenii care au protestat pe 10 august în Capitală au relatat cum au fost bătuţi şi gazaţi, fără ca ei să fi fost agresivi.

La finalul mitingului, care a durat aproape trei ore, în Piaţa Operei şi-a făcut apariţia filosoful timişorean Mihai Şora, invitat de organizatorii protestului, „Timişoara Civică”. Decanul de vârstă al protestatarilor din ţară, Mihai Şora a fost întâmpinat cu aplauze şi scandări: „Vă iubim! Mulţumim!”.

„Şi eu vă iubesc, şi eu sunt timişorean. Aici mi-am făcut studiile, până la universitate. Sunt mereu alături cu inima de dumneavoastră şi de oraşul acesta care este ‘roşu’. (…). Să nu ne pierdem încrederea în viitorul acestei ţări. Până la urmă, vom învinge”, a spus Mihai Şora.

Protestul a fost organizat de „Timişoara Civică”, organizaţie care aşteaptă răspunsuri de la guvernanţi, între altele, şi pentru violenţele de la mitingul Diasporei din 10 august, pentru Tel Drum şi pentru Belina.

Protestul a fost anunţat pe Facebook, după ce Guvernul a adoptat OUG 92 care modifică legile justiţiei.

Oamenii aflaţi în Piaţa Victoriei au steaguri tricolore, iar unii dintre ei strâng semnături pentru iniţiativa „Oameni noi în politică”.

Eugen Nicolicea: Nu există protest spontan prevăzut în legislaţie. Încet, încet se va învăţa lumea să respecte legea

Protestatarii arborează steaguri ale României, UE, SUA, dar şi cu #rezist şi suflă în vuvuzele sau în fluiere. În primele rânduri ale manifestanţilor a fost adus un butoi de fier pe care este lipită fotografia premierului Viorica Dăncilă, iar unii protestatari lovesc butoiul cu ciocane.

„Justiție!” şi „Cât de javră poți să fii să gazezi niște copii” sunt doar două dintre mesajele pe care le scandează aceștia. De asemenea, protestatarii au adus un banner de mari dimensiuni pe care scrie „Independența procurorilor”.

Tudor Chirilă a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook cu puţin timp înainte de începerea protestului: „Există tendința de a minimaliza importanța protestelor. La ce sunt bune protestele că nu s-a schimbat nimic? La ce e bun ieșitul în strada că ăștia tot nu pleacă. Cred că problema se pune greșit. Ce am fi avut fără proteste? Păi, simplu, o țară confiscată mult mai repede și aproape în totalitate. O țară în care ei și-ar fi trecut modificările legislative în liniște. Fără să-i arate nimeni cu degetul. Ori faptul că au fost proteste i-a făcut să se grăbească, să facă mișcări greșite, să manipuleze grosolan pentru că s-au grăbit sub presiunea publică. Și asta i-a făcut să facă greșeli”.

Înalta Curte a decis: Toate protestele de stradă trebuie declarate în prealabil

Proteste similare sunt organizate şi în Timişoara, unde „Timișoara Civică” a organizat un nou eveniment în stradă, în centrul oraşului, cu mesajul: „Vă vom opri!”.