Protest în poante, pe viscol, faţă de decizia de desfiinţare a Liceului de Coregrafie Floria Capsali

Elevii de la "Floria Capsali", însoţiţi de părinţi, absolvenţi, balerini, coregrafi şi iubitori ai dansului, vor protesta duminică, de la ora 10,00, în curtea Liceului de Coregrafie, faţă de decizia de desfiinţare a instituţiei, informează un comunicat al reprezentanţilor comitetului de părinţi din şcoală.

25 ian. 2014, 10:00
Protest în poante, pe viscol, faţă de decizia de desfiinţare a Liceului de Coregrafie Floria Capsali

Aceştia estimează că peste 100 de elevi ai liceului vor participa la evenimentul inedit de duminică, denumit „Protest în poante”, scrie Agerpres.

Elevii, îmbrăcaţi în costume de scenă, vor dansa în semn de protest faţă de decizia de desfiinţare a Liceului de Coregrafie Floria Capsali şi comasarea lui cu Colegiul de Arte Dinu Lipatti.

Potrivit reprezentanţilor liceului, această decizie a fost aprobată în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti din data de 16 decembrie 2013 şi comunicată Primăriei Sectorului 4 pe 17 decembrie 2013, având ca motivaţie reorganizarea şcolară a unităţilor cu un număr mai mic de 300 de elevi.

Semnatarii protestului mai menţionează că decizia de desfiinţare a liceului a fost luată fără să fie consultată instituţia şcolară, elevii, familiile acestora sau comunitatea.

În prezent, şcoala are înscrişi 260 de elevi: 90 de elevi la învăţământul suplimentar de artă (clasele I-IV ) şi 170 de elevi la învăţământul integrat de artă ( clasele V-XII).

Peste 100 de elevi şi părinţii acestora s-au adunat joi la sediul Centrului Naţional al Dansului din Bucureşti pentru a discuta despre situaţia instituţiei de învăţământ. Profesoara Anca Tudor a vorbit despre faptul că de o săptămână Liceul de coregrafie nu mai are conducere, deoarece directoarea Adriana Jarcău a fost demisă. Anca Tudor este iniţiatoarea unei petiţii împotriva deciziei de a anula identitatea juridică a liceului, dar şi a unei scrisori deschise în acest sens, adresate şefului Executivului.

În cadrul acestei întâlniri a fost citită o scrisoare semnată de balerina Ileana Iliescu, absolventă a liceului fondat în 1949, în care aceasta califică decizia drept ‘foarte dureroasă’. ‘Sunt profund şocată. (…) Promoţiile de succes ale Liceului ‘Capsali’ au devenit generaţiile de aur ale Operei Naţionale Bucureşti’, a adăugat artista.

La întâlnire au participat şi foşti absolvenţi ai liceului, precum coregraful Sergiu Anghel, care a spus că în calitate de profesor al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) depinde de calitatea pregătirii unor tineri de la Liceul de coregrafie. Acesta i-a sfătuit pe cei prezenţi să protesteze foarte energic faţă de aceste decizii.

Până în prezent, la memorandumul întocmit de reprezentanţii liceului au fost ataşate semnăturile a 70 de angajaţi ai instituţiei şi a aproximativ 140 de părinţi.