Protest inedit cu retrageri de bani al susţinătorilor cauzei secesioniste din Catalonia împotriva guvernului de la Madrid

Simpatizanți ai cauzei secesioniste din Catalonia au efectuat vineri retrageri de bani, importante sau simbolice, pentru a protesta împotriva guvernului spaniol și a băncilor care și-au mutat sediul social în afara regiunii.

20 oct. 2017, 11:08
Protest inedit cu retrageri de bani al susţinătorilor cauzei secesioniste din Catalonia împotriva guvernului de la Madrid

„Este o modalitate de a protesta. Nu dorim niciun rău economiei spaniole sau catalane”, a subliniat Roser Cobos, o avocată de 42 de ani care a retras de la un ghișeu bancar 1.714 euro, ca o referire la data în care Barcelona a fost cucerită de trupele regelui Felipe al V-lea. „Este singura modalitate de care dispun catalanii pentru a-și arăta dezacordul cu atitudinea statului spaniol”, a subliniat ea.

Felipe al V-lea a redus ulterior drepturile regiunilor care au luptat împotriva lui în războiul de succesiune. Secesioniștii o consideră data la care și-au pierdut autonomia, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Guvernul spaniol vrea să organizeze alegeri regionale în Catalonia

Două asociații secesioniste, Adunarea Națională Catalană (ANC) și Omnium Cultural, i-au invitat pe militanți pe rețelele sociale la mai multe „acțiuni directe pașnice”, pentru a-și arăta nemulțumirea față de guvernul lui Mariano Rajoy, mai ales prin retragerea de bani, „de preferință între orele 08:00 și 09:00” la cele cinci bănci principale.

Perspectiva unei secesiuni a făcut ca sute de societăți să plece din Catalonia, începând cu cele două mari bănci catalane, CaixaBank, a treia bancă spaniolă, și Banco de Sabadell, care și-au mutat sediul social în afara regiunii ce asigură 19% din PIB-ul național.