A DOUA zi de proteste faţă de modificările Legilor Justiţiei. Magistraţii au ieşit din nou pe treptele instanţelor de judecată

Publicat: Marţi, 19 Decembrie 2017 11:14 // Actualizat: Marţi, 19 Decembrie 2017 15:34 // Sursa: romaniatv.net

Procurorii şi judecătorii din mai multe oraşe din ţară au protestat, marţi, pentru a doua zi la rând faţă de modificările legislative din domeniul Justiţiei, magistraţii ieşind pe treptele instanţelor de judecată în Slatina, Craiova, Alexandria, Galaţi sau Râmnicu Vâlcea. Şi magistraţii Judecătoriei Sibiu au anunţat că îşi suspendă activitatea câte o oră pe zi, timp de patru zile, începând de marţi, aceştia fiind nemulţumiţi de modificările aduse legilor Justiţiei, în principal pentru faptul că nu au fost consultaţi.

Judecătorii Tribunalului Olt au ieşit şi marţi pe treptele instanţei, la protestul mut faţă de modificările Legilor Justiţiei, potrivit Mediafax. Demersului lor s-au alăturat şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt. Magistraţii n-au avut bannere sau pancarte şi nu au vrut să facă declaraţii, ci au ţinut să precizeze, totuşi, că activitatea instanţei n-a fost perturbată, deoarece judecătorii care aveau dosare pe rol au rămas în sălile de judecată.

Tot marţi, au protestat şi judecătorii Judecătoriei Slatina, de asemenea alături de procurorii parchetului local. Aceştia au ieşit, la ora 12.00 pe treptele instanţei.

Acestui protest s-au alăturat şi judecătorii de la Judecătoria Craiova şi de la Tribunalul Dolj, Judecătoria Râmnicu Vâlcea şi Judecătoria Alexandria.

Şi la Galaţi, 20 de judecători au protestat tăcut pe scările Palatului de Justiţie. Magistraţii au stat acolo timp de 30 de minute şi au anunţat că marţi programul de lucru se prelungeşte cu 30 de minute, până la 16.30.

De asemenea, magistraţii Judecătoriei Sibiu au anunţat că de marţi până vineri întrerup timp de o oră programul de lucru, ca semn de protest faţă de modificările legislative din Justiţie.

În contextul modificărilor preconizate ale Legilor justiţiei, cu ignorarea avizului negativ din partea CSM, a voinţei exprimate de peste 4000 de magistraţi şi a recomandărilor Comisiei Europene şi raportat la iniţiativa de modificare a legislaţiei penale, care prefigurează o justiţie penală ineficientă, pentru apărarea statului de drept şi a independenţei justiţiei, s-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectele negative ale noilor prevederi asupra statutului şi intereselor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor români şi s-a hotărât cu majoritate, manifestarea publică a dezacordului faţă de acestea, prin suspendarea activităţii de judecată în perioada 19.12.2017-22.12.2017, în intervalul orar 11.30 – 12.30”, a transmis purtătorului de cuvânt al Judectăriei Sibiu, Ana Maria Langtaler.

Decizia a fost luată în Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sibiu.

Aproximativ 30 de sibieni care participă la un flashmob zilnic, au venit, marţi, la Judecătorie, unde au aplaudat demersul magistraţilor.

Justiţiabilii reclamă adoptarea proiectului de lege privind domeniul justiţiei, cu ignorarea avizului negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii, a voinţei exprimate de peste 4.000 de magistraţi şi a recomandărilor Comisiei Europene. De asemenea, ei nu sunt de acord cu promovarea unor iniţiative legislative pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală de natură să conducă la lipsirea organelor judiciare de instrumente juridice menite să asigure protecţia victimelor şi identificarea infractorilor, făcând astfel în mare măsură ineficientă justiţia penală.

Totodată, magistraţii solicită Plenului Consiliului Superior al Magistraturii să îşi exprime public poziţia faţă de aceste iniţiative legislative.

Comenteaza // Vezi comentarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.6671
RON
22 Oct
noapte 6 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H