Protest la şantierul naval din Galaţi. Zeci de angajaţi cer majorarea salariilor

Zeci de angajaţi ai Şantierului Naval Damen din Galaţi au oprit, marţi, activitatea şi s-au adunat în faţa sediului administrativ al companiei, nemulţumiţi de salarii.

29 aug. 2017, 11:16
Protest la şantierul naval din Galaţi. Zeci de angajaţi cer majorarea salariilor

Zeci de angajaţi ai Şantierului Naval Damen din Galaţi s-au adunat în faţa sediului administrativ al companiei, nemulţumiţi de salarii. Protestatarii cer majorări salariale, scrie Mediafax.

Potrivit muncitorilor, zeci de angajaţi s-au adunat în faţa sediului administrativ, iar cei care au rămas în secţii refuză să lucreze.

Şantierul gălăţean are peste 2.000 de salariaţi, iar surse din interior spun că majoritatea susţine protestul. Informaţia nu a fost confirmată deocamdată de liderii de sindicat, care se află la discuţii cu persoane din conducerea companiei.

Reprezentanţii patronatului au refuzat să comenteze incidentele, susţinând că este vorba despre o problemă internă a şantierului.

Şantierul Naval Damen are peste 2.000 de angajaţi, iar salariul mediu pe unitate este în jur de 3.000 de lei.

Şantirerul naval Damen Galaţi este specializat în construcţia de şlepuri fluviale, remorchere fluviale şi maritime, motonave, cargouri maritime, mineraliere, nave colectoare frigorifice pentru pescuit, etc.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Damen Galaţi, olandezul Bert Jan ter Riet, este aşteptat, miercuri, la Galaţi. Între timp, protestul de la Şantierul Naval Damen continuă.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Damen Galaţi, olandezul Bert Jan ter Riet, va merge, miercuri dimineaţă, la Galaţi, pentru a discuta cu protestatarii.

Până atunci, salariaţii care au refuzat să muncească vor sta în faţa sediului administrativ al companiei. Activităţile şantierului naval gălăţean sunt parţial afectate de protestul spontan izbucnit marţi dimineaţă.

„Protestul spontan continuă, lumea îşi doreşte date concrete privind majorările salariale. Ni s-a spus că pe 30 august preşedintele CA va veni la Galaţi, vine să vorbească cu salariaţii. Va fi o discuţie, asta înseamnă că protestul nu se opreşte marţi, cred că nici miercuri. Preşedintele CA este aşteptat miercuri dimineaţă, în funcţie de rezultatul discuţiilor, salariaţii vor decide dacă se întorc sau nu la muncă. Oamenii, aproximativ 400 de persoane, stau în faţa sediului administrativ. Cei mai mulţi sunt constructorii navali, ei solicită salarii mai mari”, a declarat liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Şantierul Naval Galaţi, Stelian Pavel.

Salariaţii vor majorări salariale în condiţiile în care angajaţii firmelor subcontractoare care au activităţi în şantier câştigă mult mai bine. Totuşi, reprezentanţii salariaţilor Damen se feresc să avanseze cifre: ei aşteaptă discuţiile cu preşedintele CA pentru a afla oferta companiei.

„Cu siguranţă lumea şi-ar dori salarii ca în Europa de vest. Realistic vorbind, eu cred că se poate face o discuţie în aşa fel încât toată lumea să fie mulţumită, atât salariaţii, cât şi patronatul. Trebuie să fim siguri că majorările salariale vor asigura salariaţilor un trai decent. Aşteptăm discuţia cu preşedintele CA, nu avansăm cifre ca să nu se interpreteze, vom vedea miercuri ce soluţii există”, a precizat Stelian Pavel.

Reprezentanţii patronatului au refuzat să comenteze incidentele, susţinând că este vorba despre o problemă internă a şantierului.

Şantierul Naval Damen Galaţi are 2.400 de angajaţi, iar salariul mediu pe unitate este în jur de 3.200 de lei. Unitatea este specializată în construcţia de şlepuri fluviale, remorchere fluviale şi maritime, motonave, cargouri maritime, mineraliere, nave colectoare frigorifice pentru pescuit, etc.