Camera Deputaţilor a adoptat legile Justiţiei. Opozitia a protestat împotriva grabei cu care au fost trecute VIDEO

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, legile justiţiei, reexaminate în Parlament ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale. Şedinţa s-a desfăşurat în protestele parlamentarilor USR, care au criticat graba cu care au fost adoptate proiectele venite de la Comisia Iordache.

RomaniaTV.net
20 mart. 2018, 10:01

UPDATE Legea pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptată cu 182 de voturi „pentru” şi 91 „împotriva”.

Legea pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată cu 190 de voturi „pentru” şi 98 „împotrivă”.

Legea pentru modificarea Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM a fost adoptată cu 189 de voturi „pentru” şi 101 „împotrivă”.

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat marţi, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, că modificările făcute la Legile 303/2004, 304/2004 şi 317/2004 şi solicitate de Curtea Constituţională sunt în concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

„Comisia specială a fost înfiinţată tocmai pentru a pune în concordanţă legislaţia existentă cu deciziile Curţii Constituţionale. Noi tocmai asta am făcut şi vreau să vă spun că noi am ţinut cont de deciziile Curţii. Printre altele, am fost atacaţi permanent că încercăm să politizăm Justiţia, să subordonăm Justiţia. Eu am cerut de la începutul dezbaterilor să îmi precizaţi un singur articol care subordonează Justiţia sau, într-un fel sau altul, modifică legislaţia penală. De fiecare dată, aţi invocat faptul că ar trebui să solicităm un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia. Eu v-am solicitat, stimaţi colegi, înainte de a ne critica, haideţi să citim. Dacă am citi mai mult şi dacă am citi cu atenţie deciziile CCR, la fiecare din cele trei decizii CCR ne precizează foarte clar că acele modificări pe care noi le-am făcut şi le-am propus nu afectează în niciun fel independenţa Justiţiei, iar modificările pe care le-am făcut sunt în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia”, a spus Florin Iordache, în plenul Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că dezbaterile au avut loc în prezenţa tuturor grupurilor parlamentare, iar deciziile CCR sunt obligatorii pentru toată lumea.

„În spiritul de colegialitate puteaţi veni dumneavoastră cu amendamente, nu trebuia să facem lecţii de citire împreună. Dumneavoastră nu faceţi decât să criticaţi sau să modificaţi amendamentele pe care noi le-am propus”, le-a spus Iordache deputaţilor din Opoziţie. 

Citeşte şi: Comisia Iordache a corelat legile justiţiei. Preşedintele, eliminat din procedura de numire a conducerii ÎCCJ

UPDATE Camera Deputaţilor a decis, marţi, să prelungească programul de lucru pentru adoptarea modificărilor aduse Legilor 303/2004 privind statutul magistraţilor, 304/2004 privind organizarea judiciară şi 317/2004 privind CSM.

Decizia plenului de prelungire a programului de lucru a fost luată cu 145 de voturi ‘pentru’ şi 65 ‘împotrivă’.

Liderul grupului parlamentar al PNL, Raluca Turcan, a criticat această decizie, menţionând că parlamentarii coaliţiei transformă Parlamentul „într-un instrument pentru a pune mâna pe Justiţie”.

„Ne scoateţi afară din Europa! Încetaţi cu această avalanşă asupra statului român!”, a spus Turcan.

Liderul grupului USR, Claudiu Năsui, a spus că prin această decizie se încalcă „orice bun simţ parlamentar”.

„Acesta este motivul pentru care Parlamentul este în topul celor cu cea mai mică încredere în opţiunile cetăţenilor. (…) Sunt nişte legi pe care dumneavoastră vreţi să le treceţi pe repede înainte. Nu veţi fi tot timpul la guvernare. Vă doriţi o justiţie independentă sau una subordonată?”, a adăugat Năsui.

În replică, preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache, a spus că rapoartele cu privire la aceste legi sunt distribuite, iar comisia doar a pus proiectele în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Deputatul USR Stelian Ion a susţinut că aceste rapoarte erau gata scrise înainte ca dezbaterile din comisie să fie finalizate. „Nu se respectă chestiuni elementare de bun simţ. Este un raport gata scris la o şedinţă care nu s-a terminat, acest raport este un fals şi nu cuprinde toate amendamentele dezbătute. Înţelegem că vreţi să daţi lovitura de graţie Justiţiei. Aţi administrat o doză de poloniu radioactiv Justiţiei, efectele se vor vedea în timp”, a spus Stelian Ion.

______________

Deputaţii USR au protestat marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, în timpul debzaterilor asupra legilor justiţiei. Aceştia au purtat tricorui albe pe care scria #FărăPenali şi au stat cu spatele la deputaţii din bănci. Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, le-a cerut să nu mai stea cu spatele la colegi.

Deputaţii USR s-au aşezat marţi, în timpul dezbaterilor asupa legilor justiţiei din plenul Camerei Deputaţilor, în faţa tribunei, purtând tricouri albe cu mesajul #FărăPenali. 

Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Gabriel Vlase, le-a cerut de mai multe ori să păstreze decenţa şi să revină la locurile lor.

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, le-a cerut deputaţilor USR, din respect, să nu mai stea cu spatele la colegii din plen.

Comisia specială care a modificat legile justiţiei a dat marţi raport de admitere pentru legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, legea 303/2004 privind statutul magistratilor şi legea 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM. Luni, Comisia a dat raport la Legea 304/2017. Legile se află la ora transmiterii acestei ştiri în dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor.