PROTESTE ale angajaţilor din penitenciare. Ministrul Justiţiei, huiduit de protestatari: Nu atingeţi pruna sensibilă VIDEO

Sindicaliştii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) au declanşat, luni, acţiuni de protest în cinci penitenciare din ţară, la Gherla, Craiova, Poarta Albă, Giurgiu şi Codlea, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca angajaţii din sistemul de apărare şi ordine publică.

26 sept. 2016, 05:38
PROTESTE ale angajaţilor din penitenciare. Ministrul Justiţiei, huiduit de protestatari: Nu atingeţi pruna sensibilă VIDEO

UPDATE 11.15: Peste o sută de angajaţi de la Penitenciarul Gherla, din judeţul Cluj, protestează în faţa unităţii de detenţie. Aceştia au adus două pungi cu prune şi afişând o foaie albă cu mesajul „Nu atingeţi pruna sensibilă„. De asemenea, protestatarii au huiduit-o pe Raluca Prună în momentul în care ministrul Justiţiei a ajuns la Penitenciarul Gherla.

Protestatarii s-au adunat în faţa Penitenciarului Gherla, în jurul orei 9.00, ei având vuvuzele şi bannere pe care scrie „Muncim pe datorie, ruşine să vă fie„, „Legea trebuie aplicată, nu încălcată„, „Stop discriminării„. De asemenea, ei scandează „Demisia„, „Ruşine să vă fie„, „Jos Guvernul„, „Jos ministrul minicinos„. Angajaţii au adus şi două pungi cu prune şi o pâine feliată pe care le-au pus pe asfalt şi au afişat o foaie albă cu mesajul: „Nu atingeţi pruna sensibilă„.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a ajuns la Penitenciarul Gherla în jurul orei 10.15, ea fiind huiduită de protestatari. Prună urmează să viziteze Centrul Terapeutic pentru Femei Gherla din cadrul penitenciarului şi să aibă discuţii cu sindicaliştii de la Penitenciarul Gherla.

Luni dimineaţă, aproximativ 50 de angajaţi de la Penitenciarul Poarta Albă şi Penitenciarul Spital Poarta Albă au protestat în faţa unităţii de detenţie, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca salariaţii din sistemul de apărare şi ordine publică, ei cerând demisia ministrului Justiţiei, Raluca Prună, şi a ministrului Muncii, Dragoş Pâslaru. Acţiuni similare au loc, luni, şi în penitenciarele Craiova, Giurgiu şi Codlea.

UPDATE: „Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a luat act de revendicările organizațiilor sindicale reprezentative ale lucrătorilor din sistemul penitenciar. Conform statutului funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare lucrătorii din sistem au dreptul să se asocieze în organizații sindicale și asociații profesionale. În exercitarea drepturilor sindicale aceștia nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activității. Formele de protest exprimate în context legal, fără afectarea siguranței penitenciarelor și cu respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor private de libertate reprezintă drepturi legale ale funcționarilor publici cu statut special„, se arată în comunicatul ANP.

În principal, revendicările organizațiilor sindicale ale personalului din penitenciare vizează drepturi de natură salarială. Este vorba despre modul de aplicare a OUG 20/2016 referitoare la corectarea unor inechități salariale în sistemul de apărare și ordine publică, în urma căreia lucrătorilor din sistemul penitenciar nu li se acordă sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.

„Facem precizarea că, în prezent, lucrătorilor din sistemul penitenciar li se acordă salarizarea stabilită prin acte normative aprobate, în concordanță cu grilele de salarizare specifice acestei familii ocupaționale. Cu privire la hotărârea membrilor de sindicat de a nu mai lucra ore suplimentare peste nivelul stabilit prin acorduri la care Administrația Națională a Penitenciarelor este parte, conducerea A.N.P. precizează că în decursul anului 2016 a întreprins demersuri constante pentru a asigura un număr corespunzător de lucrători în sistem, prin organizarea succesivă de concursuri de încadrare a personalului din sursă externă, repartiția absolvenților instituțiilor de învățământ postliceal și universitar și organizarea unor noi sesiuni de admitere în aceste instituții. Cu toate acestea, numărul mare de ieșiri din sistem într-o perioadă relativ scurtă (1000 de lucrători în primele opt luni ale anului) îngreunează planificarea și asigurarea numărului suficient de lucrători pe misiuni și activități. În acest sens, conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a solicitat conducerilor unităților penitenciare folosirea judicioasă a resurselor umane avute la dispoziție astfel încât să se respecte prevederile Acordului Colectiv privind raporturile de serviciu prin dispunerea unor măsuri administrative și organizatorice legale care evite depășirea plafonului de 180 de ore suplimentare”, este menţionat în comunicat.

De asemenea, reprezentanți ai Administrației Naționale a Penitenciarelor au participat în mod constant la dezbaterile privind modul de aplicare a OUG 20/2016, oferind suport pentru analiza prevederilor actului normativ și sprijinind acordarea drepturilor pentru personalul din penitenciare, în condițiile legii.

„În considerarea regulilor unui stat democratic, conducerea A.N.P. acceptă divergența de opinii în materia interpretării legislației în vigoare și lasă deschisă calea dialogului în vederea găsirii celor mai bune soluții pentru a asigura personalului drepturile conform volumului și complexității muncii depuse„, menţionează ANP.

PROTESTE ale angajaţilor din cinci penitenciare

După ce au notificat angajatorii cu privire la dezacordul de a se mai depăşi plafonul de 180 de ore suplimentare anual, şi ulterior iniţierii, sub coordonare şi protecţie sindicală, a refuzului muncii suplimentare exprimat de către toţi salariaţii, acţiuni care vor bloca penitenciarele în luna octombrie 2016, Sindicatul Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), membru al Federaţiei Publisind şi a Blocului Naţional Sindical şi Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), membră a Confederaţiei Sindicale Cartel ALFA, declanşează mitinguri în tot sistemul penitenciar şi la Ministerul Justiţiei„, anunţă sindicaliştii.

Seria de proteste începe luni la Penitenciarul Gherla, Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, Penitenciarul Poarta Albă, Penitenciarul Giurgiu şi Penitenciar Codlea, scrie news.ro.

Sindicaliştii i-au solicitat ministrului Justiţiei, care a anunţat că va fi luni la Penitenciarul Gherla, să se întâlnească cu ei înainte de mitingul de protest, programat între orele 11.00 şi 15.00.

Angajaţii din penitenciare spun că acţiunile sindicale extinse la nivel naţional, care includ refuzul muncii suplimentare, pichetarea tuturor penitenciarelor, mitinguri la sediile Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, „vor continua pe termen nedeterminat până când Guvernul României, Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor vor înţelege să aplice legislaţia în vigoare şi să trateze personalul din penitenciare în mod egal şi nediscriminator, similar cu angajaţii tuturor instituţiilor publice din sistemul de apărare naţională„.

Sindicaliştii mai anunţă că vor adresa o scrisoare deschisă premierului, preşedintelui şi instituţiilor europene în care vor da detalii complete despre modul în care, în sectorul justiţiei, „aplicarea legii a devenit o simplă opţiune”.

Salariaţii din penitenciare vor primi începând cu luna august drepturile legale prevăzute de OUG 20/2016 (în sumă compensatorie) sau, în caz contrar, sistemul va fi blocat prin simpla aplicare a legii, respectiv prin refuzul muncii în plus, acţiune dublată prin proteste pe termen nedeterminat„, arată angajaţii din ANP.

După mitingurile de luni, calendarul acţiunilor de protest, anunţat de sindicalişti, este următorul:

– Joi 29.09.2016: Penitenciar Târgu Jiu, Penitenciar Vaslui, Penitenciar Barcea Mare, Penitenciar Bucureşti Jilava, Penitenciar Tulcea;
– Luni 03.10.2016: Penitenciar Ploieşti, Penitenciar Focşani, Penitenciar de Minori şi Tineri Tichileşti, Penitenciar Drobeta Turnu Severin, Penitenciar Baia Mare;
– Miercuri 05.10.2016: Penitenciar Timişoara, Penitenciar Târgu Mureş, Penitenciar Brăila, Penitenciar Mărgineni, SNPAP/CR Târgu Ocna
– Joi 06.10.2016: Penitenciar de Femei Târgşor, Penitenciar Craiova, Penitenciar Miercurea Ciuc, Penitenciar Oradea, Penitenciar Colibaşi;
– Luni 10.10.2016: Penitenciar Bucureşti Rahova, Penitenciar Iaşi, Penitenciar Pelendava, Centrul de Reeducare Buziaş;
– Miercuri 12.10.2016: Penitenciar de Minori şi Tineri Bacău, Penitenciar Satu Mare, Penitenciar Bistriţa, Penitenciar Spital Dej, Penitenciar Slobozia;
– Joi 13.10.2016: Penitenciar Aiud, Penitenciar Arad, Penitenciar Găeşti, Penitenciar Botoşani, Penitenciarul Galaţi.

Angajaţii din penitenciare au ameninţat, încă din 15 septembrie, cu proteste în fiecare săptămână, la câte zece unităţi de detenţie şi cu miting la Ministerul Justiţiei, la începutul lunii octombrie, nemulţumiţi că nu primesc aceleaşi drepturi salariale ca cei din sistemul de apărare şi ordine publică, respectiv că în salariile lor nu au fost incluse sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată în anul 2009.

Citeşte şi Raluca Prună, despre protestele angajaţilor ANP de la Gherla: O să am ocazia să vorbesc cu sindicatele