PROTESTE ale medicilor de familie faţă de birocraţia din sistemul de sănătate

Societatea Naţională pentru Medicina de Familie (SNMF) anunţă că, în cursul zilei de miercuri, în faţa Guvernului, va fi organizat un protest faţă de birocratizarea sistemului de sănătate, cadrele sanitare militând pentru un act medical curat, dar şi pentru o asistenţă primară puternică.

14 nov. 2017, 08:30
PROTESTE ale medicilor de familie faţă de birocraţia din sistemul de sănătate

Medicii de familie şi pacienţi din toate judeţele ţării vor protesta, miercuri, în Piaţa Victoriei, faţă de situaţia actuală a sistemul de sănătate, în special faţă de problema birocratizării, dar şi faţă de lipsa posibilităţii de a elibera anumite reţete, astfel încât bolnavii să nu mai fie nevoiţi să alerge de la un medic specialist la altul.

Protestul din faţa Guvernului va începe la ora 11.00, iar la ora 12.00, cadrele medicale îşi vor reînnoi jurământul de medici.

În urmă cu două săptămâni, sute de medici de familie au pichetat sediile Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate, din toată ţară, unde au şi depus un memoriu prin care aduc la cunoştinţă propriile revendicări.

„Este o modalitate prin care noi încercăm să explicăm şi să atragem atenţia politicului că suntem o categorie de medici care asigurăm 70% din serviciile medicale şi în acest moment suntem trataţi cu o neglijenţă şi cu un dispreţ maxim. Nu avem un contract care să fie discutat şi acceptat bilateral, avem doar negocieri formale, avem o finanţare care acum zece, cincisprezece ani reprezenta 9%, iar acum este sub 5%”, a declarat, la protestul de pe 2 nooiembrie, Anca Deleanu, preşedintele Societăţii de Medici de Familie Iaşi.

Sistemul informatic al CNAS este din nou funcţional după o întrerupere de 4 ore în care reţetele s-au eliberat offline

Medicii de familie au format coaliţia „Solidari pentru Sănătate”, împreună cu nouă organizaţii nonguvernamentale de pacienţi, prin care vor să atragă atenţia aupra problemelor cu care se confruntă această ramură a medicinii.

„Membrii coaliţiei noastre cer crearea unui echilibru în finanţarea sistemului public de sănătate, prin alocarea a minimum 10% din FNUASS total pentru asistenţa medicală primară, faţă de 5,8% în prezent, conform recomandărilor tuturor instituţiilor internaţionale. Dorim crearea mediului propice unei relaţii funcţionale medic – familie – comunitate pentru îmbunătăţirea sănătăţii cetăţenilor României, prin debirocratizarea sistemului şi neîngrădirea ariei de competenţe ale medicului de familie în relaţia cu pacientul său şi în acord cu pregătirea şi realitatea medicală a secolului XXI şi cerem recunoaşterea importanţei muncii medicului de familie în sistemul public de sănătate şi respectarea drepturilor constituţionale ale medicilor şi pacienţilor”, au explicat reprezentanţii coaliţiei „Solidari pentru Sănătate”.

La nivel naţional, există, în acest moment, 11.000 de medici de familie şi aproximativ 9.500 de cabinete de medicină de familie.