Transportatorii au protestat în Capitală. Sindicatele ameninţă cu greva generală. Reacţia ministrului Transporturilor

Membrii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) au protestat, miercuri, în faţa Ministerului Transporturilor. Ei sunt nemulţumiţi că se ia în discuţie schimbarea reglementările privind transportul de pasageri şi ameninţă cu greva generală.

RomaniaTV.net
26 sept. 2018, 07:06

UPDATE. Ministerul Transporturilor nu este dispus să elimine orice barieră din discuţiile cu transportatorii, dar este deschis dialogului şi altor forme de dezbatere, însă piaţa transporturilor regulate interjudeţene de pasageri trebuie să fie deschisă şi accesibilă oricui este autorizat să desfăşoare o astfel de activitate, a declarat, miercuri, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, ca răspuns la protestul transportatorilor.

„Astăzi, în România, sunt aproximativ 3.600 de companii autorizate să facă transport rutier de pasageri, din care doar 325 efectuează transport prin curse regulate interjudeţean. Astăzi, în România, sunt peste 28.000 de autobuze autorizate, din care în jur de 2.900 de autobuze participă la această activitate. Se vede în mod clar că există un dezechilibru cu privire la desfăşurarea acestor activităţi. Există o exclusivitate pe care cele 325 de firme o au pentru efectuarea acestui transport de mai bine de 15 ani. La 1 iulie 2019, programul actual expiră şi tot atunci intră în vigoare un regulament european care prevede liberul acces la această piaţă”, a afirmat Şova.

Potrivit şefului de la Transporturi, în aceste condiţii, a fost iniţiată o reglementare, care să permită deschiderea acestei pieţei oricărui transportator autorizat să desfăşoare o astfel de activitate.

„Am propus o reglementare pe care o dezbatem împreună cu transportatorii, parcurgând toate etapele de dialog social, astfel ca această piaţă să fie aşa cum orice piaţă ar trebui să fie: deschisă, accesibilă oricui este autorizat să desfăşoare o astfel de activitate. Vreau să menţionez că, astăzi, în România, dacă cineva îşi propune să facă un transport de pasageri de la Bucureşti la Madrid poate face acest lucru. Dacă îşi propune să facă un transport prin curse regulate de pasageri de la Bucureşti la Urziceni, de exemplu, nu poate face acest lucru. Nu a putut de 15 ani să facă acest lucru, iar în viziunea protestatarilor nici nu ar trebui să poată să facă acest lucru încă şase ani de acum înainte cel puţin, lucru care, după părerea mea, trebuie corectat. Este vorba de o exclusivitate pe care cred că cetăţeanul nu o mai poate tolera. Este important ca un cetăţean care doreşte să călătorească între două localităţi din România să poată alege în funcţie de necesităţile sale, gradul de calitate, preţul călătoriei, cât şi de alte facilităţi pe care operatorii de transport ar trebui să le pună la dispoziţie”, a explicat Lucian Şova.

Întrebat cum intenţionează să procedeze pentru a soluţiona protestul transportatorilor, ministrul a răspuns: „Suntem în dialog de mai mult de 45 de zile de când parcurgem dialogul instituţionalizat, suntem în dialog, iar despre faptul că la 1 iulie 2019 intră în vigoare acest regulament se ştie de mai bine de 4 ani”.

„Am propus această modificare a ordinului care reglementează astăzi exclusivităţile despre care v-am spus, am propus această modificare cu mult timp înainte tocmai pentru a o parcurge şi, împreună cu toţi cei care compun această piaţă, să găsim cele mai bune soluţii în vederea asigurării unor servicii de calitate şi pe măsura nevoilor clienţilor. În continuare, Ministerul Transporturilor nu este dispus să elimine orice barieră din dialogul cu transportatorii. Suntem deschişi dialogului, parcurgem etape instituţionalizate, sunt deschis şi la alte forme de dezbatere, însă trebuie să răspundem la această întrebare: Este corect totuşi ca 325 de firme din peste 3.600 să aibă acest privilegiu sau nu?”, a întrebat ministrul.

Reglementarea pieţei transporturilor regulate de pasageri pe curse interjudeţene se face prin ordin de ministru.

UPDATE. Protestul transportatorilor s-a încheiat miercuri cu trei ore mai devreme decât a fost anunţat, membrii COTAR afirmând că nu mai pot fi „persiflaţi” la infinit de ministrul Transporturilor, Lucian Şova.

Aceştia au arătat, totodată, că vor relua protestul din faţa Ministerului Transporturilor în cursul zilei de joi, când vor veni mai mulţi.

„Astăzi vom pleca din faţa Ministerului Transporturilor pentru că nu mai vrem să fim persiflaţi la infinit de ministrul Transporturilor. Nu am primit niciun semn de dialog până în momentul de faţă. Ne vom întoarce mâine mai mulţi decât astăzi”, a anunţat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Acesta a precizat că joi se va întâlni şi Comisia de Dialog Social iar dacă lucrurile nu se vor rezolva transportatorii vor protesta în faţa Guvernului, cu peste 2.500 de autobuze şi microbuze, după Referendumul din octombrie. Tot atunci, transportul rutier va fi suspendat la nivelul întregii ţări.

UPDATE. Transportul rutier de persoane va fi oprit în întreaga ţară după Referendumul din 6 şi 7 octombrie şi vor fi proteste la Guvern în cazul în care modificările privind transporturile rutiere vor fi adoptate în forma actuală, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR.

Acesta a precizat, totodată, că autorităţile abilitate pot stabili dacă organizaţia pe care o reprezintă, Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), deţine monopolul de care vorbeşte ministrul Transporturilor, Lucian Şova.

„Înţeleg că domnul ministru Şova (ministrul Transporturilor, n.r.) a insistat asupra faptului că noi deţinem un monopol. Ce înseamnă monopol dacă sunt organe abilitate care pot constata dacă este vorba despre monopol, dacă firme care au respectat caietul de sarcini şi atribuire şi punctaj s-au înscris şi au câştigat înseamnă monopol, atunci domnia sa trebuie să sesizeze organele abilitate ale statului. În acelaşi timp, acest nou program de transport se vrea făcut şi pentru transportatorii români, trebuie să avem timpul necesar de a achiziţiona aceste noi autobuze. Altfel, nu avem cum. Nimeni nu ne va produce în momentul de faţă, în 4 – 5 luni de zile 1.000 – 1.500 de autobuze. Deci, pentru a putea participa şi câştiga această atribuire trebuie să avem autobuze noi. Nu avem nimic împotrivă, dar daţi-ne timpul necesar. Sau haideţi să discutăm”, a spus Ştefănescu.

Liderul COTAR a menţionat faptul că un vot majoritar în legătură cu prelungirea termenului până la care se pot face achiziţii de autovehicule noi de transport a fost dat la începutul anului în cadrul unei întâlniri la care a fost prezent şi ministrul Transporturilor, Lucian Şova.

„Nu poţi să vii cu 4 – 5 luni de zile înainte, cu toate că ministrul Şova, la începutul anului, a promis ferm că va face o prelungire a termenului. Şi nu era numai Ştefănescu de faţă sau membrii COTAR, erau toţi transportatorii de persoane, la Ziua Cargo la Braşov. Atunci, domnia sa a supus la vot şi a zis: „Cine este pentru prelungire?”. Toată lumea a ridicat mâna şi a votat pentru prelungire… Nu s-a spus să facem adresele către minister şi le voi aproba şi fac prelungirea programului de transport, ne-a spus ministrul. Acum vine domnia sa şi spune „Nu mai îmi convine ! Vreau să facem altfel”. De ce? Nu ştim de ce se ţine dânsul de aceste prevederi. Nu vreau să vorbesc cu păcat, dar poate undeva, după colţ, cineva stă pitit cu sute de autobuze şi care vrea să participe la licitaţie, dar deja le are cumpărate. Noi nu le avem”, a susţinut Vasile Ştefănescu.

Întrebat ce se va întâmpla dacă în cele două zile de protest programate, autorităţile nu vor răspunde cererilor venite din partea transportatorilor, oficialul COTAR a precizat că se va ajunge la blocarea totală a transportului rutier de persoane în întreaga ţară.

„Noi am stat două zile în faţa ministrului şi nu s-a întâmplat nimic. Nu ne rămâne decât, dacă domnia sa va încerca totuşi să dea acest Ordin, peste două săptămâni, după referendum, să fim în faţa Guvernului şi concomitent să oprim transportul în toată ţara”, a atenţionat preşedintele COTAR.

La rândul său, prim vicepreşedintele COTAR, Ion Comusi, a declarat că protestele vor fi anulate doar dacă se va retrage proiectul de modificare. „De asemenea, cerem modificarea Legii taximetriei şi a celei care reglementează activitatea ‘rent a car’. Am depus solicitări la Ministerul Transporturilor, în repetate rânduri. Dorim ca activitatea de ‘rent a car’ să fie trecută în administraţia ARR, pentru a exista o mai bună coordonare şi funcţionare a acesteia’, a afirmat Comusi.

Referitor la protestele anunţate de către transportatori, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat, marţi, că 325 de firme efectuează în exclusivitate în România, de peste 15 ani, transportul regulat de pasageri, iar în cazul în care reglementările în domeniu rămân la fel o altă firmă autorizată, dar care nu face parte din grupul celor 325, nu va putea să desfăşoare o astfel de activitate.

Şeful de la Transporturi a menţionat că fără această reglementare pe care a iniţiat-o Ministerul Transporturilor, aflată în dezbatere publică, „nici pe următorii 6 ani nu ar trebui ca o altă firmă decât cele 325 să efectueze acest tip de activităţi”.

COTAR protestează, miercuri şi joi, la Ministerul Transporturilor, fiind aşteptate peste şapte sute de persoane.

Acţiunea se desfăşoară între orele 9.00 – 15.00, iar Brigada Rutieră a Capitalei a dispus mai multe restricţii de trafic.

Astfel, se va restricţiona traficul rutier pe banda I pe Str. Berzei şi Str. Buzeşti, ambele sensuri, segmentul cuprins între Bd. Nicolae Titulescu şi Str. Ştirbei Vodă, respectiv banda I pe Str. Gării de Nord, sensul dinspre Str. Berzei către str. Piaţa Gării de Nord.

„Nu se va obtura traficul Societăţii de Transport Bucureşti. Nu se va obstrucţiona accesul în instituţia pichetată. Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudenţă, să evite deplasarea în zonă în această perioadă, să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră şi să utilizeze rutele alternative”, au transmis reprezentanţii Brigăzii Rutiere.

Rute alternative: Calea Plevnei – Pasaj Basarab – Cal. Griviţei; – Cal. Griviţei – Bd. Gheorghe Duca – Bd. Alexandru Ioan Cuza – Str. Dr. Felix – Şos. Nicolae Titulescu – Piaţa Victoriei.

Nemulţumirile transportatorilor sunt legate de intenţia de modificare a Ordinului 980/2011.

„Considerăm inoportună orice modificare a Ordinului 980/2011 în acest moment şi solicităm urgent scoaterea de pe ordinea de zi a oricărei discuţii privind modificarea OMT 980/2011, deoarece ar duce la o destabilizare a întregului domeniu de activitate, afectând transportul de persoane atât interjudeţean, cât şi judeţean. O astfel de modificare ar crea un prejudiciu grav populaţiei care beneficiază, în acest moment, de un transport organizat, sigur şi prestabilit”, au transmis organizatorii protestului.

Transportatorii consideră că domeniul transporturilor trece printr-o situaţie de criză.

„Considerăm că domeniul transporturilor trece printr-o situaţie de criză în acest moment, având în vedere preţul combustibilului, care a crescut cu peste 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, lipsa forţei de muncă, creşterile salariale impuse, lipsa infrastructurii, deprecierea monedei naţionale şi creşterea inflaţiei pentru serviciile de transport cu aproape 2,6%”, mai spun transportatorii.

COTAR şi-a anunţat încă de săptămâna trecută dezaprobarea faţă de intenţia de modificare a Ordinului şi a cerut demisia ministrului Transpoturilor Lucian Şova.