Proteste în Valea Jiului: Minerii s-au blocat în subteran şi cer salvarea locurilor de muncă

Zeci de mineri de la Livezeni s-au blocat joi în subteran, iar alţi peste o sută din schimbul I aflaţi încă în timpul serviciului au anunţat că vor rămâne în mină. În tot acest timp, ortacii de la Lupeni şi Lonea protestează în curtea Complexului Energetic Hunedoara.

28 mai 2015, 09:26
Proteste în Valea Jiului: Minerii s-au blocat în subteran şi cer salvarea locurilor de muncă

Situatia din Valea Jiului este extrem de tensionata avand in vedere soarta incerta a celor 6.500 de angajati ai CE Hunedoara. Potrivit liderului sindical de la Mina LIVEZENI, Adrian Stefan Jurca, 24 de mineri din schimbul lV au ramas blocaţi in subteran, iar alti o suta din schimbul l care se afla in timpul programului de lucru au anuntat ca nu vor iesi din mina pana cand nu le vor fi solutionate cererile privind salvarea locurilor de munca.

Potrivit mondonews.ro, alti aproape 300 de mineri de la Minele LONEA si LUPENI s-au adunat in curtea CEH Petrosani si astepta ca liderii lor sa discute cu ministrul Energiei, Andrei Gerea. Aproximativ o suta dintre ei au ramas peste noapte in curtea Complexului Energetic Hunedoara din Petrosani, alaturi de patru lideri care se afla in greva foamei.

Angajatii CE Hunedoara nu sunt multumiti de ajutorul de 37 de milioane de euro aprobat de Guvern deoarece acesta este conditionat de separarea activitatii miniere de cea de productie a energiei. Sindicatele spun ca in acest fel minele vor fi inchise, iar termocentralele se vor transofrma in simple CET-uri.

Marţi, preşedintele Sindicatului minerilor de la Mina Lonea a declarat greva foamei şi s-a legat cu lanţurile de poarta minei. Acesta susţine că acţiunea lui de protest este în numele membrilor de sindicat care sunt îngrijoraţi pentru locurile lor de muncă.