Proteste la Hong Kong: Liderii protestatarilor au stabilit termenul limită pentru satisfacerea cererilor VIDEO

Zeci de mii de locuitori din Hong Kong protestau marţi pentru mai multă democraţie şi blocau principalele rute de transport, relatează agenţia DPA. Şeful executivului din Hong Kong a cerut marţi mişcării pro-democraţie Occupy Central să pună capăt 'imediat' manifestaţiilor care perturbă de trei zile funcţionarea centrului financiar al acestui oraş chinez, relatează France Presse.

30 sept. 2014, 06:00
Proteste la Hong Kong: Liderii protestatarilor au stabilit termenul limită pentru satisfacerea cererilor VIDEO

Studenţii din Hong Kong, care au năvălit vineri în sediul guvernului, sunt de mai multe săptămâni promotorii unei campanii de nesupunere civilă pentru a denunţa ceea ce mulţi dintre localnici percep ca o preluare crescândă a serviciilor locale de către puterea centrală.

Liderii studenţilor au ameninţat că îşi vor extinde protestele dacă cererile lor pentru demisia şefului executivului din Hong Kong, Leung Chun-ying, şi retragerea unei reforme electorale limitate nu sunt satisfăcute până miercuri.

Poliţia a adoptat un profil scăzut în timpul nopţii şi protestele au continuat paşnic, notează DPA.

Blocada drumurilor importante din cartierul financiar Central în Hong Kong Island şi în Mong Kok în Kowloon a continuat marţi dimineaţă.

Focurile de artificii planificate pentru ziua naţională a Chinei miercuri au fost anulate.

‘Fondatorii Occupy Central au spus în mod repetat că dacă mişcarea devine de necontrolat, îi vor pune capăt. Eu acum le cer să îşi ţină promisiunea şi să pună capăt imediat campaniei lor’, a declarat Leung Chun-ying, după ciocnirile care au opus duminică seara manifestanţi scutierilor, care au încercat să-i disloce prin utilizarea de gaze lacrimogene.

Potrivit AFP, Beijingul a anunţat în august că viitorul şef al executivului local va fi ales tot prin sufragiu universal în 2017, dar că doar doi sau trei candidaţi selecţionaţi de un comitet vor fi abilitaţi să se prezinte la scrutin.

Organizaţia prodemocraţie Occupy Central cere ‘retragerea’ deciziei Beijingului şi o relansare a procesului reformelor politice. ‘Cerem ca executivul local să prezinte guvernului central un nou raport despre reformele politice care reflectă pe deplin aspiraţiile la democraţie ale populaţiei din Hong Kong’, a declarat Occupy. În caz de refuz, ‘mişcarea se va intensifica’, a avertizat ea, conform agenţiei de presă franceze.