Proteste şi acte de vandalism la Rio, cu cinci zile înainte venirii papei

O manifestaţie la care au participat circa 1.000 de persoane în faţa reşedinţei guvernatorului din Rio de Janeiro, situată în cartierul cel mai luxos al metropolei, s-a încheiat cu ciocniri violente cu poliţia şi cu acte de vandalism, cu cinci zile înainte de vizita papei Francisc, relatează joi AFP, potrivit Mediafax.

RomaniaTV.net
18 iul. 2013, 16:03
Proteste şi acte de vandalism la Rio, cu cinci zile înainte venirii papei

‘Manifestanţii au aruncat înspre poliţişti urină şi peste 1.000 de pietre’ folosite la pavarea trotuarelor din cartier, a precizat joi colonelul Pinheiro Neto, şeful Statului Major al poliţiei militarizate, într-o conferinţă de presă. Cinci poliţişti au fost răniţi şi 15 manifestanţi au fost arestaţi, a precizat acesta.

Protestul care a avut loc, miercuri seara, în cartierul Leblon, a fost organizat prin intermediul reţelelor sociale de gruparea Anonymous-Rio, cu scopul de a denunţa corupţia din politică. După ce lucrurile au degenerat, poliţia a reuşit să-i disperseze pe manifestanţi folosind gloanţe de cauciuc, gaze lacrimogene şi jeturi de apă.

Manifestanţi cu capetele acoperite au devastat mai multe vitrine, agenţii bancare şi faţade de imobile, staţii de autobuze şi autoturisme, în cartierele Leblon şi Ipanema. De asemenea, au fost incendiate pubele folosite ca baricade şi mai multe magazine au fost jefuite. În faţa casei guvernatorului Sergio Cabral a fost adus şi incendiat un manechin care îl întruchipa pe acesta . ‘Politicienii nu vor avea pace’ – se putea citi pe una din pancartele protestatarilor.

Noua manifestaţie, ce are loc după ampla revoltă socială din iunie, survine cu cinci zile înainte de venirea papei Francisc în Brazilia pentru festivităţile prilejuite de Ziua mondială a tineretului /23-28 iulie/, la care sunt aşteptaţi 1,5 milioane de pelerini.

Protestatarii, în majoritate tineri, cer anchetarea cazurilor de corupţie administrativă şi denunţă cheltuielile uriaşe cu organizarea Cupei Mondiale din 2014, dar şi folosirea de elicoptere oficiale pentru deplasări private ale guvernatorului şi familiei sale şi, în egală măsură, reprimarea manifestaţiilor de către forţele de ordine.

Anonymous-Rio a convocat şi pentru luni o manifestaţie în faţa sediului guvernului din Rio, unde preşedinta ţării, Dilma Rousseff, îl va întâlni pe suveranul pontif.

În pofida tulburărilor sociale din iunie, parlamentul brazilian a intrat joi în vacanţă, amânând dezbaterea reformelor.