Proteste violente ale „vestelor galbene” în Franţa. Sute de persoane reţinute de poliţie VIDEO

ZECI DE MII de "veste galbene” s-au mobilizat, sâmbătă, în Franţa, pentru a noua săptămână consecutiv, pentru a protesta faţă de politica fiscală şi socială a guvernului. La Paris, au fost reţinute 244 de persoane, iar la Bourges 18.

RomaniaTV.net
12 ian. 2019, 13:17
Proteste violente ale „vestelor galbene” în Franţa. Sute de persoane reţinute de poliţie VIDEO

UPDATE: Au fost reţinute în total 244 de persoane. Potrivit presei franceze, la Paris au fost reţinute 156 de persoane, iar forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri de apă pentru a-i dispersa pe manifestanţi. 24 de persoane au fost rănite. La Bourges au fost reţinute 18 persoane. Şi la Nimes s-au folosit gaze lacrimogene, după ce protestatarii au încercat să ajungă la sediul prefecturii. La Rouen doi sau trei poliţişti în civil au fost loviţi cu pumnii de manifestanţi. Protestatarii au agresat şi o echipă de jurnalişti de la LCI.

UPDATE: Circa 74 de persoane au fost plasate, sâmbătă, în arest preventiv în capitala franceză în marja actului IX al mobilizării „vestelor galbene”, potrivit unui bilanţ prezentat de Parchetul din Paris la ora locală 17:00 (18:00 în România). Poliţia a anunţat la rândul său că 100 de persoane au fost reţinute în decursul zilei, în special „pentru participare la un grup în vederea comiterii de violenţe, port de arme interzise, violenţe faţă de agenţii forţei de ordine publice”, conform celui mai recent bilanţ transmis media.

UPDATE: Primele ciocniri au afectat sâmbătă după-amiază manifestaţia „vestelor galbene” la Paris, în zona Champs-Elysée şi în jurul Arcului de Triumf, constată un jurnalist AFP la faţa locului.

În Piaţa Charles de Gaulle, în zona Champs-Elysées, jurnalistul a asistat la lansarea mai multor grenade lacrimogene.

Mulţi dintre manifestanţi au venit echipaţi cu căşti, măşti de gaze şi fumigene.

Puţin după 14:30, forţele de ordine au fost atacate cu „câteva proiectile” pe Bulevardul Wagram şi au replicat prin tiruri cu grenade lacrimogene, potrivit Prefecturii Poliţiei (PP).

Coloana de „veste galbene” a plecat la sfârşitul dimineţii din faţa Ministerului de Finanţe, la Bercy, îndreptându-se spre Champs-Elysées.

Potrivit celui mai recent bilanţ al poliţiei, 59 de persoane au fost reţinute sâmbătă la Paris în cadrul acestei mobilizări a „vestelor galbene”.

UPDATE: Aproximativ 32.000 de „veste galbene” manifestau sâmbătă în jurul orei locale 14:00 în toată Franţa, între care 8.000 la Paris în cea mai importantă demonstraţie din ţară, în acest al IX-lea act al mobilizării lor de la începutul mişcării cu aproape două luni în urmă, potrivit datelor Ministerului de Interne, potrivit France Presse.

Aceste cifre sunt mai mari decât cele de săptămâna trecută pentru acelaşi segment orar, când 26.000 de persoane au fost mobilizate în Franţa, potrivit unei surse a poliţiei franceze.

Potrivit lci.fr, cei peste 30 de manifestanţi au fost reţinuţi după controale ale poliţiştilor şi jandarmilor, dimineaţa.

„Vestele galbene” protestează în mai multe oraşe ale Franţei. Deocamdată nu s-au semnalat incidente.

Protestatarii din Paris au cerut prin scandări preşedintelui francez Emmanuel Macron. Ei au scandat şi: „Eliberaţi-l pe Christophe”, făcând referire la fostul boxer Christophe Dettinger, care sâmbăta trecută a fost surprins de camerele de luat vederi lovind doi jandarmi şi de atunci a fost încarcerat, în aşteptarea procesului.

De la începutul manifestaţiilor „vestelor galbene”, în 17 noiembrie, numărul protestatarilor a scăzut de la o săptămână la alta, dar în fiecare zi de proteste s-au înregistrat violenţe.