Protestul diasporei la Chişinău. Manifestaţie antiguvernamentală la apelul Mişcării de Rezistenţă ACUM

Opoziţia pro-europeană şi societatea civilă de la Chişinău au organizat, duminică, un amplu protest împotriva actualei guvernări, mii de oameni răspunzând la apelul Mişcării de Rezistenţă Naţională ACUM, creată după anularea alegerilor din capitala Republicii Moldova, relatează presa de peste Prut.

RomaniaTV.net
26 aug. 2018, 08:58
Protestul diasporei la Chişinău. Manifestaţie antiguvernamentală la apelul Mişcării de Rezistenţă ACUM

Membrii ACUM şi simpatizanţii lor au scandat, în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare, ‘Diaspora e cu noi’ ‘Vrem ţara înapoi’, ‘Plahotniuc la puşcarie’, ‘Jos mafia’, ‘Noi nu cedăm’.

Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), unde era anunţat protestul, a fost ocupată mai întâi de o contramanifestaţie organizată de primarul din Orhei, Ilan Şor, condamnat în prima instanţa pentru participarea la ‘furtul miliardului’.

Încă de dimineaţă, în Piaţa Marii Adunări Naţionale au fost instalate corturi şi au fost improvizate câteva grătare. Contramanifestaţia a fost asumată de activista Maia Laguta, dar Partidul Şor a recunoscut într-o declaraţie pentru Radio Chişinău că este organizator ale acestei acţiuni.

Iniţial, cele două manifestaţii erau divizate de câteva rânduri de carabinieri, însă ulterior susţinăƒtorii Mişcării de Rezistenţă Naţională, reprezentată de PAS, Platforma DA şi PLDM, s-au deplasat în preajma monumentului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei.

În discursul său, liderul PAS, Maia Sandu, a îndemnat cetăţenii să protesteze paşnic. ‘Aceşti oameni încearcă să oprească tentativele de a demasca fără delegile lui Ilan Şor. Noi susţinem democraţia şi nu am venit pentru violenţe. Nu vom deveni violenţi şi nu ne vom agresa reciproc’, a afirmat Maia Sandu.

‘Cineva vrea ca societatea să fie dezbinată. Am anunţat un protest civic, paşnic şi civilizat. Nu vrem vărsare de sânge. Aceşti oameni vor ca mitingul de astăzi să degenereze în acţiuni violente. Acesta nu este scopul nostru, scopul nostru este să ne luăm ţara înapoi. Vă îndemn să improvizăm o scenă în faţa monumentului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi să continuăm protestul în mod paşnic’, a menţionat liderul Platformei DA, Andrei Năstase.

După un marş pe străzile capitalei la mai multe instituţii ale statului, protestul ‘ACUM’ a revenit în Piaţa Marii Adunări Naţionale, liderii săi anunţând că intenţionează să rămână în această noapte, dar şi mâine în PMAN, informează portalul deschide.md.

„Cuţitul a ajuns la os, aşa nu se mai poate! Duminica, 26 august, ora 14:00, toate drumurile duc în Piaţa Marii Adunări Naţionale!’, a îndemnat Mişcarea de Rezistenţă naţională ACUM.

În paralel cu manifestaţia din PMAN, proteste vor avea loc în mai multe oraşe din Europa şi de peste ocean. Moldoveni din diaspora care nu au reuşit să ajungă în Republica Moldova au anunţat organizarea mai multor manifestaţii în semn de solidaritate cu protestul de la Chişinău. Astfel, vor avea loc manifestaţii la Londra, Paris, Berlin, Frankfurt, Milano, Bruxelles, potrivit Jurnal.md.

Avocatul poporului din Republica Moldova, Mihai Cotorobai, a chemat autorităţile statului, precum şi organizatorii manifestaţiilor din 26 august la responsabilitate şi corectitudine în asigurarea dreptului la întruniri, informează Radio Chişinău. Cotorabi a cerut membrilor şi simpatizanţilor formaţiunilor politice şi mişcărilor obşteşti care vor protesta pe 26 august la Chişinău sa-şi exercite dreptul la întrunire paşnic, să demonstreze respect şi toleranţă faţă de orice persoană, indiferent de viziunile politice ale acesteia.

De asemenea, el a cerut autorităţilor să asigure toate condiţiile necesare pentru exercitarea neîngrădită a dreptului la întruniri, prin garantarea ordinii publice, a securităţii manifestanţilor în cadrul legii, cu excluderea violenţelor şi tentativelor de creare a unor impedimente pentru deplasarea persoanelor din alte localităţi la acţiunile de protest.