CONGRES PSD, pe 11 octombrie: Social-democraţii vor alege o nouă conducere. Ce va face Dragnea

Conducerea PSD a decis, marţi, să organizeze Congresul extraordinar al partidului, în care va fi aleasă o nouă echipă la vârf, la data de 11 octombrie, a anunţat preşedintele interimar al partidului, Liviu Dragnea. Decizia finală va fi luată, săptămâna viitoare, de Comitetul Executiv Naţional. Victor Ponta a anunţat că nu va candida la nicio funcţie de conducere, în timp ce Dragnea spune că urmează să ia o decizie.

15 sept. 2015, 09:27
CONGRES PSD, pe 11 octombrie: Social-democraţii vor alege o nouă conducere. Ce va face Dragnea

Decizia a fost luată în ședința Biroului Permanent Naţional, după ce mai mulţi lideri ai PSD au cerut organizarea Congresului mai devreme decât era programat initial – pe 16 noiembrie. 

Liderul interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, la finalul şedinţei, că majoritatea filialelor au propus Congres extraordinar PSD pe 11 octombrie.

„Am hotărât ca luni să convocăm Comitetul Executiv Național, iar propunerea filialelor județene este ca Congresul extraordinar să aibă loc pe 11 octombrie”, a spus Dragnea.

Susţinut de mai multe filiale, Dragnea a precizat că va anunța lunea viitoare dacă va candida la şefia partidului la Congres.

„O să cântăresc foarte bine şi , luni, după Comitetul Executiv, dacă în mod formal se va lua decizia de convocare a Congresului, chiar după CEx, voi anunța „, a spus Dragnea.

Condamnat în primă instanţă, în Dosarul Referendumul, la un an de închisoare cu suspendare, Dragnea aşteaptă recursul din 28 septembrie. Zilele trecute, Dragnea spune însă că nu se aşteaptă la un verdict pe 28.

Victor Ponta a anunţat în schimb că nu va candida la nicio funcţie în partid, la Congresul din octombrie. 

CITEŞTE ŞI Victor Ponta, de acord cu devansarea Congresului PSD. Ce le cere premierul colegilor

Dragnea a explicat că, practic, preşedintele partidului va fi ales vineri,  9 octombrie, pentru că Statutul PSD prevede ca fiecare membru al partidului trebuie sa voteze presedintele partidului. 

„Noi avem in Statut că presedintele trebuie ales de catre toti membrii, ceea ce nu este simplu. Vom respecta aceasta prevedere chiar daca este foarte greu de realizat. Propunerea mea a fost, si sper sa fie aprobata la CEx de luni, ca ziua de vineri,  adică 9 octombrie, să fie ziua  în care toti membrii de partid, prin sistemul de organizare, sa voteze presedintele. Vineri noaptea se închid urnele, sambata se centralizează datele in asa fel incat duminica, la Congres, să existe acest rezultat. Congresul, potrivit Statutului,  o sa valideze rezultatul votului si restul functiilor de conducere, preşedinte executiv şi vicepreşedinţi, se vor alege  în Congres„, a explicat Dragnea. 

Întrebat dacă va rămâne şef al PSD, în cazul în care instanţa va menţine decizia de condamnare la inchisoare cu suspendare, Dragnea a spus: „Sa ajungem la congres intai si apoi la decizia finală a instantei. (…) Membrii PSD au hotărât sa aibă o minima libertate sa-si aleaga presedintele. Dacă eu voi decide să candidez, ei vor hotârî dacă mă aleg sau nu „, a conchis Dragnea. 

Comitetul Executiv Naţional (CExN) – care, statutar, trebuie să convoace Consiliul Naţional, iar acesta aprobă convocarea Congresului – a fost stabilit pentru luni.

Consiliul Naţional al PSD stabilise iniţial Congresul partidului pentru 15 noiembrie, această dată fiind confirmată şi cu ocazia desemnării lui Liviu Dragnea ca preşedinte interimar, după demisia lui Victor Ponta de la şefia PSD.

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ștefănescu declara, înainte de şedinţă, că un Congres al partidului trebuie făcut foarte repede, chiar la începutul lunii octombrie.

Eu sunt de părere că Congresul PSD trebuie făcut foarte repede, sunt printre cei care cred că octombrie ar fi o lună foarte potrivită, chiar începutul lui octombrie, pentru că trebuie lămurită odată situația din partid. Trebuie să avem o conducere legitimă și să mergem mai departe”, a spus Ștefănescu. 

El a adăugat că marți, în BPN, se va discuta acest subiect și decizia finală va fi probabil anunțată la finalul ședinței.

Sorin Grindeanu – presedinte PSD Timis si ministru al Comunicatiilor, precum si Mihai Tudose – lider al PSD Braila si ministru al Economiei, au fost primii ministri din cabinetul lui Victor Ponta care au cerut public organizarea unui Congres extraordinar al PSD pana la jumatatea lunii octombrie, si nu in noiembrie cum era prevazut initial.

Saptamana trecuta, PSD Bucureşti a adoptat o rezolutie pentru organizarea Congresului, astfel încât „Liviu Dragnea si conducerea sa capete legitimitate”. 

„Subiectul o sa il dezbatem marti la Biroul Permanent National. Am vorbit cu o parte si unii au argumente serioase. O sa am mai multe discutii cu colegii din tara si marti sa luam o decizie in cunostinta de cauza. Eu nu resping ideea. Important este ceea ce vrea majoritatea organizatiilor”, a declarat atunci Liviu Dragnea