PSD Bihor îl susţine pe Dragnea: „Nu suntem de acord cu demisia”

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, spune că a discutat cu toţi cei 29 de primari PSD din Bihor, iar aceştia nu sunt de acord cu solicitarea ca Liviu Dragnea să demisioneze de la şefia partidului. El menţionează că va primi un mandat în urma şedinţei BPJ de joi, "dar în principiu mandatul este de a nu fi de acord cu cererea de demisie şi de a discuta în partid". "Nu pot fi de acord să-l învinovăţesc pe Liviu Dragnea de faptul că s-a luptat, că a deschis front cu Preşedinţia, cu opoziţia, cu SRI, cu DNA, cu SPP", afirmă Mang.

20 sept. 2018, 09:57
PSD Bihor îl susţine pe Dragnea: „Nu suntem de acord cu demisia”

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat, joi, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, că, în opinia sa, contează foarte mult părerea celor din organizaţie, a primarilor, a membrilor Biroului Permanent Judeţean (BPJ) din care fac parte şi parlamentarii.

„Eu nu m-aş avânta, ca parlamentar, să fac comentarii atâta timp cât nu am poziţia organizaţiei care m-a trimis în Parlament. La Bihor, am avut o discuţie cu toţi primarii PSD, în unanimitate nu sunt de acord cu cererea de demisie, şi astăzi la ora 2 e o întâlnire a BPJ în care se va discuta. 29 de primari au fost consultaţi, atâţia avem în judeţul Bihor, ei sunt împotrivă, azi urmează o discuţie cu BPJ, în care sunt 22, din care 2 sunt primari deci ei şi-au spus părerea, la orele 15 aproximativ o să am mandatul şi din partea BPJ, dar în principiu mandatul este de a nu fi de acord cu cererea de demisie şi de a discuta în partid, aşa cum am spus de mai multe ori, fără discuţii publice, să discutăm în partid mai întâi şi să încercăm să ieşim de acolo, din Comitetul Executiv de mâine, sigur cu o soluţie care să mulţumească pe cât mai multă lume. Primarii nu vor aventuri”, a susţinut Mang.

El i-a luat apărarea liderului PSD, Liviu Dragnea.

„În primul rând, nu pot fi de acord să-l învinovăţesc pe Liviu Dragnea de faptul că s-a luptat, că a deschis front cu Preşedinţia, cu opoziţia, cu SRI, cu DNA, cu SPP, pentru că din păcate deschizând front cu unii, automat s-a deschis front cu toţi, nu şi-a dorit nimeni să aibă cu toată lumea frontul, nu şi-a dorit nimeni să lupte cu preşedintele, dar dacă preşedintele apără sistemul acesta de justiţie în care s-au putut crea dosare pe bază de declaraţii mincinoase, atunci acest lucru trebuie să înceteze, dacă până acum s-au făcut dosare pe bază de interceptări, pe protocoale cu SRI, care sunt ilegale şi nu se practică nicăieri în lume treaba asta, atunci acest lucru trebuie să înceteze. Or, exact de asta am văzut că este acuzat Liviu Dragnea, este un punct mare 2”, a afirmat liderul PSD Bihor.

Întrebat ce părerea are despre faptul că principala vulnerabilitate este situaţia judiciară a preşedintelui PSD.

„Problemele pe care le are cu legea sunt problemele unui lider de partid. A condus o campanie pentru referendum, au fost doi copreşedinţi la campania aia, sau coordonatori, la campania pentru referendumul de demitere a preşedintelui. Unul a fost condamnat, deşi amândoi au făcut acelaşi lucru, au condus o campanie, al doilea a ajuns şef la SRI, nu ştim care sunt diferenţele, de ce unul a trebuit să fie condamnat şi celălalt să fie numit şef la SRI. Părerea mea personală este că acel unu care a fost condamnat era preşedintele PSD şi indiferent cine ar fi probabil avea aceeaşi soartă. Nu este condamnat pentru că a pus mâna pe ceva, nu este condamnat pentru că a furat sau a luat mită şi din cauza asta nu cred că trebuie să-l acuzăm de aceste lucruri. Aţi văzut dumneavoastră în sentinţă că este acuzat de ceva concret? Că a îndemant oamenii la vot pentru referendum. Pentru referendumul din 6 şi 7 să avem curaj să îndemnăm oamenii la vot sau să nu mai avem curajul?”, s-a întrebat el

Referitor la ce se va întâmpla la Comitetul Executiv de vineri, Mang a spus: „Eu cred că cei aproape 60 de oameni care sunt acolo, chiar dacă stăm 10 ore în şedinţă, 12 ore, va trebui să ieşim de acolo cu varianta cea mai bună… 68, câţi sunt”.

„Liviu Dragnea  – i se cere să-şi dea demisia, demisia este un act unilateral. Vom vedea mâine, care va fi soluţia, eu nu cred că vor fi mai mult de jumătate care să forţeze preşedintele să-şi dea demisia. Momentul este foarte prost ales, nu văd de ce acum”.

Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu semnează o scrisoare prin care cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor.

Potrivit lui Adrian Ţuţuianu, măsurile prezentate în scrisoare sunt susţinute de mulţi lideri judeţeni ai PSD, iar documentul va fi discutat în şedinţa Comitetului Executiv al partidului, convocat vineri la prânz.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, susţine că scrisoarea semnată de ea, alături de Paul Stănescu, Adrian Ţuţuianu, este susţinută de „suficient de mulţi” lideri de organizaţii judeţene astfel încât să nu fie ignoraţi, arătând că ei nu doresc destabilizarea şi divizarea PSD, ci vor să atragă atenţia că PSD nu poate fi condus discreţionar de o singură persoană, asa cum se întâmplă de cel puţin un an.

Secretarul general al PSD Marian Neacşu consideră că documentul conţine o serie de principii sănătoase privind acţiunea politică a partidului, care au fost abandonate în ultima perioadă, şi propune ca acesta să fie analizat de toate organizaţiile partidului, precizând că este în favoarea ideii de revenire la modul democratic de luare a deciziilor în partid. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a avut o primă reacţie, el spunând că a înţeles din această „epistolă” că „partidul trebuie să se alinieze cu Klaus Iohannis, cu DNA, SRI, SPP şi cu partidele de opoziţie”. El a susţinut că, în calitate de preşedinte al PSD, „nu va duce partidul să devină o unealtă a acestor instituţii”.