PSD, după evenimentele violente de la protestul diasporei: Iohannis a devenit Dezbinatorul, a incitat la proteste anarhice, anti-PSD

PSD transmite, printr-un comunicat de presă intitulat "Iohannis Dezbinatorul", că dezinformarea, manipularea şi minciuna publică sunt practici cotidiene “menite să întreţină un climat de profundă ostilitate la adresa puterii democratic alese”. În opinia social-democraţilor, preşedintele Klaus Iohannis este principalul responsabil pentru actuala stare a societăţii româneşti. Social-democraţii îi reproşează şefului statului că a încurajat "protestele anarhice", anti-PSD şi antiguvernamentale şi de aceea s-a ajuns la violenţe. Formaţiunea mai afirmă că este de neînchipuit ca, în loc de susţinere de la preşedintele ţării căruia i-au jurat credinţă, militarii, politiştii ori jandarmii să primească acuzaţii şi îi cer acestuia să se comporte ca un preşedinte al românilor, prin contribuirea la consolidarea drepturilor şi libertăţilor democratice.

RomaniaTV.net
13 aug. 2018, 14:17
PSD, după evenimentele violente de la protestul diasporei: Iohannis a devenit Dezbinatorul, a incitat la proteste anarhice, anti-PSD

„România culege roadele politicii de ură, dezbinare şi propagandă mincinoasă promovate de preşedintele Klaus Werner Iohannis şi de adepţii săi. Acum, în anul Centenarului Unirii, ţara este mai dezbinată decât oricând, intoleranţa este la cote maxime, iar violenţele de limbaj, de atitudine şi comportament ajung la forme violente, în stradă, împotriva instituţiilor statului român. Legea este siluită şi răstălmăcită după bunul plac al provocatorilor şi contestatarilor de profesie”, transmite PSD într-un comunicat de presă, citat de news.ro.

De asemenea, social-democraţii spun că dezinformarea şi minciuna sunt practici cotidiene „menite să întreţină un climat de profundă ostilitate la adresa puterii democratic”, iar preşedintele Klaus Iohannis este principalul responsabil pentru actuala stare a societăţii româneşti

„Dezinformarea, manipularea, minciuna publică sunt practici cotidiene menite să întreţină un climat de profundă ostilitate la adresa puterii democratic alese şi a guvernului său legitim. Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, este principalul responsabil pentru actuala stare a societăţii româneşti. Acum, după ultimele sale manifestări de incitare la anarhie socială şi de timorare a autorităţii publice, este cu atât mai evident că Iohannis n-a vrut, n-a ştiut ori n-a putut să fie preşedintele tututor românilor, moderatorul instituţional, arbitrul neutru consacrat de Constituţie. Dimpotrivă. În loc să fie alesul care ( ne) uneşte Iohannis a ales să devină Dezbinatorul”, se mai arată în comunicat.

PSD mai spune că preşedintele a încurajat protestele anarhice şi de aceea s-a ajuns la violenţe. Formaţiunea susţine că „psihoza colectivă, de ostilitate maximă, a fost întreţinută de preşedintele Iohannis inclusiv legitimarea înjurăturilor triviale anti-PSD”.

„Iohannis şi-a permis ca preşedinte să încurajeze protestele de stradă anarhice, anti-PSD şi antiguvernamentale. Astfel s-a ajuns ca persoane violenţe, pornite pe distrugere, să se simtă îndreptăţite la excese, atât în mesajele publice cât şi în comportament şi atitudine şi să deturneze şi să confişte, pentru interesele lor obscure, manifestaţiile de stradă. Psihoza colectivă, de ostilitate maximă, a fost întreţinută de preşedintele Iohannis inclusiv legitimarea înjurăturilor triviale antiPSD, pe care le-a calificat, absurd, drept opinie politică justificată”, mai arată sursa citată.

Totodată, PSD explică faptul că, în „contextul încărcat de violenţă s-a ajuns la protestul din 10 August, care n-a mai avut nici organizatori, pentru că s-au retras, şi nici autorizaţiile necesare, deşi iniţial toate datele arătau că va fi deplin legal”.

„De asemenea, partidul condus de Liviu Dragnea afirmă că susţinătorii politici ai lui Klaus Iohannis s-au implicat în organizarea protestului din 10 august după scenariul care a precedat demisia premierului Vicor Ponta şi instalarea . Acum este evident că susţinătorii politici ai lui Iohannis s-au implicat în organizare, au încurajat un limbaj şi o atitudine cât mai dure, obscene. Unii dintre initiaţi au anticipat şi premedidat violenţele de stradă şi au chemat la mobilizare deşi erau consţienţi că vor fi confruntări cu forţele de ordine. Întreg scenariul de forţă este similar cu cel care a precedat demisia premierului Ponta şi instalarea ” Guvernului Său”, respectiv guvernul tehnocrat condus de Ciolos, supranumit guvernul pentru completa sa lipsă de performanţă. Şi acum, ca şi atunci, s-a încercat provocarea unor incidente grave care să genereze emoţie colectivă puternică şi să aducă oameni revoltaţi în stradă pentru a pune presiune şi pentru a crea o situaţie critică care să forţeze căderea actualului guvern”, mai punctează social-democraţii.

De asemenea, formaţiunea crede că acesta este practic modelul prezidenţial Iohannis de „înlăturare a unui guvern legitim ales şi reprezentativ pentru votul ţării cu unul artificial, rezultat din combinaţii şi interese obscure, fără nicio legătură cu voinţa ori alegerea românilor”.

„În faţa agresivităţii şi a violenţei unui protest ilegal, cu atacarea nejustificată a forţelor de ordine, cu incendieri, cu distrugeri şi care avea drept scop ocuparea clădirii Guvernului, preşedintele Iohannis, în loc să apere legea şi ordinea constituţională, a ales, spune PSD, să fie complicele şi susţinătorul agresorilor. Este fără precedent o astfel de conduită publică a celui mai înalt reprezentat al unui stat, ales prin vot, a cărui obligaţie esenţială este respectarea Constituţiei şi apărarea ordinii de drept”, mai transmit aceştia.

PSD mai notează că este de neînchipuit ca forţele de ordine care i-au jurat credinţă preşedintelui să primească acuzaţii.

„Este de neînchipuit ca în loc de susţinere de la preşedintele ţării căruia i-au jurat credinţă, militarii – politiştii ori jandarmii în exerciţiul funcţiunii – să primească acuzaţii şi să le fie subminată autoritatea şi credibilitatea…iar prin solicitarea sa expresă ca procurorii să-i ancheteze pentru acţiunile lor de apărare şi ripostă în faţa protestarilor violenţi, Iohannis nu doar că-i umileşte pe oamenii legii, ci îi şi timorează şi slăbeşte nepermis determinarea unor instituţii vitale în intervenţiile pentru apărarea ordinii publice”, mai scris în comunicat.

Astfel, PSD punctrază că niciodată vreun preşedinte în funcţie nu a acţionat împotriva legii cum face Klaus Iohannis, cerându-I acestuia să se comporte ca un preşedinte al românilor să şi contribuie la consolidarea drepturilor şi libertăţilor democratice

„Nicăieri, niciodată, un preşedinte în funcţie n-a acţionat astfel împotriva legii şi a stabilitaţii interne aşa cum face preşedintele actual al României. Klaus Werner Iohannis reprezintă un factor efectiv nociv, care întreţine conflictele şi dezbină insistent şi cu premeditare societatea românească, în dispreţul şi cu încălcarea gravă a atribuţiilor sale constituţionale. PSD cere imperativ preşedintelui Iohannis să dea dovadă de responsabilitate, să se comporte şi să acţioneze ca preşedinte al românilor, să contribuie la consolidarea drepturilor şi libertăţilor democratice, a unui veritabil stat de drept, să sprijine dezvoltarea ţării cu deplină bună credinţă şi corectitudine faţă de voinţa populară liber exprimată”, mai spune PSD.

În final, PSD face apel la asigurarea unei depline stabilităţi politice a ţării şi califică drept antinaţională orice tentativă care urmăreşte subminarea exercitării guvernării de către actuala majoritatea parlamentară.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut deja două reacţii, prima chiar vineri, în seara violenţelor. El a condamnat „brutalitatea” intervenţiei jandarmilor.

Sâmbătă, Klaus Iohannis i-a cerut ministrului de Interne, Carmen Dan, să-şi asume responsabilitatea pentru modul în care gestionat situaţia din timpul protestelor şi să prezinte un raport detaliat privind modul în care forţele de ordine au acţionat şi la ordinul cui.