PSD Iaşi îl acuză pe primarul oraşului că blochează proiectul şoselei de centură şi că apără interese imobiliare. Reacţia lui Chirica

Liderul PSD Iaşi, Maricel Popa, susţine că primarul Mihai Chirica blochează proiectul şoselei de centură a Iaşiului, acuzând municipalitatea că apără interesele dezvoltatorilor imobiliari care construiesc blocuri pe traseul acestei artere.

22 aug. 2019, 14:43
PSD Iaşi îl acuză pe primarul oraşului că blochează proiectul şoselei de centură şi că apără interese imobiliare. Reacţia lui Chirica

UPDATE Mihai Chirica susţine, într-un comunicat de presă, că instituţia responsabilă pentru realizarea şoselei de centură este Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor, respectiv Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

„Întârzierea licitaţiei este responsabilitatea acestor instituţii. Similar, municipalitatea este responsabilă de o serie de investiţii în modernizarea infrastructurii din oraş”, afirmă primarul Mihai Chirica.

Edilul ieşean menţionează că municipalitatea s-a angajat de peste 10 ani să susţină demersurile fostei Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi că au fost adoptate hotărârile de consiliu privind transmiterea în administrarea Ministerului Transporturilor – CNADNR a sectoarelor de drum aflate pe traseul şoselei de centură.

„Cu toate acestea, nu putem să nu observăm tergiversarea de către instituţiile abilitate, prin tot felul de tertipuri birocratice şi adrese inutile, a materializării acestui proiect atât de important pentru municipiul Iaşi, după cum nu putem uita că în ultimii trei ani nu s-a făcut nimic în acest sens. Această tragere de timp are o singură semnificaţie: Ministerul Transporturilor dovedeşte că nu ştie, nu vrea şi nici nu poate duce la bun sfârşit acest proiect. Timp de trei ani s-a dormit la Ministerul Transporturilor şi acum s-au trezit din somn, mai ales că se apropie campania electorală. Şi suntem ca în bancurile de la Radio Erevan: deşi am făcut toate eforturile care au ţinut de noi, tot noi suntem acuzaţi că punem în pericol realizarea şoselei de centură”, mai spune primarul Mihai Chirica.

______

Maricel Popa l-a acuzat, joi, într-o conferinţă de presă, pe edilul Mihai Chirica că blochează proiectul variantei de centură pentru traficul greu din municipiul Iaşi „din incompetenţă, din calcul politic meschin sau din interes pentru dezvoltatorii imobiliari prezenţi la botezul copiilor săi”.

„Pe 19 august a expirat termenul de depunere a ofertelor la proiectarea şi execuţia lucrărilor la varianta de ocolire pentru traficul greu. Pe 19 august puteam avea un constructor care să înceapă proiectarea şi execuţia acestui tronson. Din cauza lui Mihai Chirica nu se vor întâmpla acum aceste lucruri”, a spus liderul filialei judeţene PSD Iaşi, Maricel Popa, citat de News.ro.

El a afirmat că există bani alocaţi de Guvern pentru acest proiect, respectiv 46,39 de milioane de lei credite bugetare şi 187,68 milioane de lei credite de angajament.

„Primăria Iaşi refuză să răspundă unor solicitări ale autorităţii contractante – CNAIR, cu privire la clarificarea activităţii de mutare/protejare a utilităţilor pe sectoarele de suprapunere a variantei de ocolire cu arterele rutiere din municipiul Iaşi. Solicitarea CNAIR a venit urmare a unor clarificări cerute de constructorii interesaţi să înscrie o ofertă pentru execuţia acestei lucrări. Din acest motiv, termenul de depunere al ofertelor a fost prelungit până pe 19 septembrie. Până atunci, să sperăm că Primăria Iaşi va oferi un răspuns asupra unor aspecte legate de acest obiectiv”, a precizat Maricel Popa.

Liderul local PSD spune că Primăria Iaşi şi-a asumat încă din 2009 relocarea utilităţilor pe sectoarele unde şoseaua de centură se suprapune cu arterele din municipiu, printr-un document semnat chiar de Mihai Chirica, în calitate de director tehnic al Primăriei în acea perioadă.

„Cu toate că Guvernul, Consiliul Judeţean, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi încearcă deblocarea lucrurilor, Primăria Iaşi refuză să colaboreze şi nu îşi asumă niciuna dintre obligaţiile care îi revin. Sunt nevoit să arăt spre Mihai Chirica, primarul Iaşului, care intenţionat blochează acest proiect. Fie o face în scop electoral, fie pentru că trebuie să apere interesele imobiliare ale celor cărora le-a dat autorizaţie de construire în zona unui obiectiv de investiţii de interes judeţean şi acum nu ştie cum să dreagă lucrurile. Sunt blocuri care se vor construi chiar la limita drumului”, a declarat Maricel Popa.

El l-a acuzat pe edilul Iaşiului că procedează „în mod incorect şi imoral pentru a satisface capriciile unor dezvoltatori imobiliari”.