PSD nu va vota nominalizarea lui Ungureanu la şefia SIE. Ilie Sârbu: Numirea este ILEGALĂ VIDEO

PSD ameninţă că nu va vota numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE. Senatorul Ilie Sârbu a declarat, miercuri, că numirea lui MRU înfruntea SIE este ilegală, motiv pentru care parlamentarii social-democraţi vor vota împotrivă. Mai mult, Sârbu a acuzat strategia preşeidntelui Iohannis şi a PNL de a acapara toată puterea. 

24 iun. 2015, 09:48
PSD nu va vota nominalizarea lui Ungureanu la şefia SIE. Ilie Sârbu: Numirea este ILEGALĂ VIDEO

Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreşedinte PNL, a fost nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis la conducerea Serviciului de Informații Externe. MRU a mai deţinut funcţia de director al SIE în perioada 2007-2012.

„Eu nu discut despre persoane, discut despre lege. Numirea este ilegală. În legea de funcţionare a SIE se spune ca preşedintele face propunerea CSAT-ului şi apoi vine la Senat.  Eu nu am auzit sa fie vreo sedinta CSAT nici ieri, nici azi-noapte, nici spre dimineaţă. (…) Această propunere, din punct de vedere legal, poate ajunge la Parlament doar prin CSAT”, a spus Ilie Sârbu.

Ilie Sârbu a precizat ca a discutat cu Victor Ponta dupa nominalizarea lui Ungureanu, premierul spunându-i ca nu a fost informat: „Nu ştia nimic. Am discutat acum câteva minute. Nu ştia nimic, nu a fost consultat, ca atare noi n-o s-o votăm .

Senatorul a adăugat că nominalizarea lui MRU nu s-a discutat nici în CSAT, nici „în privat”. 

„PSD nu va vota în mod sigur propunerea. Dacă ceilalţi votează e treaba lor”, a mai spus Sârbu. 

CITEŞTE ŞI Mihai Răzvan Ungureanu, nominalizat de Klaus Iohannis la şefia SIE. REACŢIA lui MRU VIDEO

„Nu avem o problemă cu omul Răzvan, ci procedura. S-a stricta o tradiţie pe care fostul preşedinte a introdus-o, ca unul să fie de la Opoziţie, altul de la putere. (…) Nu ştiu dacă această nominalizare face parte dintr-un război preşedinte-premier, dar face parte parte din strategia de a acumula toată puterea e către Iohannis şi PNL”, a precizat Sârbu.

„Oprea (Gabriel Oprea-n.r.) face ce vrea, noi nu vom vota”, a conchis Sârbu.

La scurt timp de la nominalizare, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că „este o onoare” pentru el şi a arătat că este nevoie de un Serviciu de Informaţii Externe „puternic”.

„Sper că această nominalizare a fost făcută în cunoştinţă de cauză. Îmi doresc ca Parlamentul să îmi acorde încredere prin vot. (…) Votul în Parlament este sacru, vom vedea care e rezultatul” a spus MRU.  

Ungureanu a mai precizat că există o cutumă ca şefii de servicii să fie din Opoziţie, iar „PNL e acum în Opoziţie”.

Ungureanu este nominalizat pentru al doilea mandat la şefia SIE. Postul de director al Serviciului a rămas vacant după ce Teodor Meleşcanu a demisionat, pe 22 septembrie 2014, pentru a candida la alegerile prezidenţiale.