PSD plănuieşte să atace raportul MCV la Curtea de Justiţie a UE. Tudorel Toader: Cu mine personal nu a vorbit nimeni

Publicat: Miercuri, 14 Noiembrie 2018 10:46 // Actualizat: Miercuri, 14 Noiembrie 2018 15:40 // Sursa: romaniatv.net

PSD pregăteşte atacul după raportul MCV. Surse din PSD au declarat pentru România TV că raportul MCV va fi atacat Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Se ia în calcul ca Guvernul, prin ministrul Justiţiei Tudorel Toader, să facă acest demers, în cazul în care nu va fi găsit un expert care să facă această contestaţie la Bruxelles.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a avut miercuri prima reacţie după prezentarea raportului MCV, afirmând că acesta are "iz politic" şi dublu standard. El a afirmat, referindu-se la recomandările din document, că recomandările nu sunt obligatorii, ci doar standardele. 

Întrebat despre intenţia PSD de a ataca raportul MCV la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), Tudorel Toader a spus că nu a vorbit nimeni cu el despre "posibilitatea contestării". 

"Cu mine personal nu a vorbit nimeni despre posibilitatea contestării, deși la un post public am înțeles că s-a spus că am refuzat. Când vor vorbi cu mine, voi răspunde. Întâi să vedem dacă, să vedem motivele și dacă voi fi eu ministrul Justiției la momentul acela, vom vedea.

Este necesară o evaluare serioasă a necesității impunerii MCV și a obiectivelor pe care acest MCV le urmărește, să vedem dacă deciziile MCV de astăzi rămân în limitele deciziei de la data impunerii. Dacă nu sunt valabile, comisia trebuia să emită o nouă decizie", a declarat Tudorel Toader.

Prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans a declarat, marţi, prezentând raportul MCV, că, în ultimele luni, în România s-a înregistrat un regres regretabil legat de amendarea legilor justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei. El a spus că sunt opt măsuri care trebuie adoptate.

Comisia Europeană a recomandat României, în raportul MCV publicat marţi, să suspende imediat punerea în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă ulterioare şi să le revizuiască ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, cât şi de cele formulate de Comisia de la Veneţia şi de Grupul de state împotriva corupţiei al Consiliului Europei (GRECO), suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire şi revocare aflate în curs care vizează procurori în funcţii-cheie, respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcţii de conducere, îngheţarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal şi Codului de procedură penală şi relansarea procedurii de revizuire.

Iată care sunt cele OPT recomandări supşlimentare pentru remedierea situației din România:

"Legile justiției

  • Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgențe subsecvente. 
  • Revizuirea legilor justiției, ținând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, precum și de recomandările Comisiei de la Veneția și ale GRECO. 

Numiri/revocări în cadrul sistemului judiciar

  • Suspendarea imediată a tuturor procedurilor în curs de numire și revocare a procurorilor de rang înalt. 
  • Relansarea unui proces de numire a unui procuror-șef al DNA cu experiență dovedită în urmărirea penală a infracțiunilor de corupție și cu un mandat clar pentru DNA de a continua efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în materie de corupție. 
  • Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a echipei interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a Inspecției Judiciare. 
  • Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea în posturi de conducere a procurorilor sau la revocarea procurorilor care ocupă posturi de conducere, până la instituirea unui nou cadru legislativ în conformitate cu recomandarea 1 formulată în ianuarie 2017. 20 

Codul penal și Codul de procedură penală

  • Înghețarea intrării în vigoare a modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală. 
  • Redeschiderea procesului de revizuire a Codului penal și a Codului de procedură penală, ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale de luptă împotriva corupției, precum și de recomandările formulate în cadrul MCV și de avizul Comisiei de la Veneția. 

Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape situația și va efectua o evaluare a acesteia înainte de încheierea mandatului actualei Comisii. Punerea imediată în aplicare a măsurilor suplimentare este esențială pentru a repune procesul de reformă pe calea cea bună și pentru a reintra pe traiectoria încheierii MCV, astfel cum se menționa în raportul din ianuarie 2017", este concluzia prezentată în raportul MCV pentru România.

RAPORTUL MCV PENTRU ROMÂNIA, NOIEMBRIE 2018, POATE FI CITIT AICI

3 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
contestatie PSD raport MCV MCV raport MCV
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
14 nov 18:35
Răspunde | Votează email 0 email
Ipate Victor
Sa vezi ce cade UE in fund la reclamatia voastra :) Se respinge ! Altceva?
14 nov 16:31
Răspunde | Votează email 0 email
vlad tepes
E clar ca pe birocratii astia de la UE, nu i-a interesat niciodata de protocoalele statului subteran, de abuzurile incalificabile ale DNA-ului antiromanesc, ci pe ei i-a interesat mereu, "sa ramana ca-nainte", adica sa nu se modifice nimic din puterea lor asupra Coloniei lor bananiere, numita Romania. Nu conteaza deloc pt ei ca acest infam MCV, care este un instrument inventat de ei pt cei pe care-i considera doar niste "populatii de maimute" in Europa, impieteaza asupra celor mai importante institutii in arhitectura de suveranitate a unui stat: Parlamentul si Curtea Constitutionala, ci acesti birocrati infecti de la Bruxelles vor sa predam si ultima bruma de independenta si suveranitate care ne-a mai ramas!
Si atunci se pune urmatoarea problema: pt ce sa mai ramanem in aceasta infectie demonica si neo-marxista, numita UE, care ne-a deposedat de mai toate resursele naturale si umane, care ne amendeaza mai mereu ca tara(in ultima vreme), care ne impune cu forta orice lucru dracesc ce vine de la Bruxelles(poponari, migranti, legi antinationale si anticrestine, etc) si care acum trece peste ultimele 2 institutii care mai reprezinta ceva din suveranitatea de alta data a statului roman a lui Ceausescu, pt care principiul de referinta era "neamestecul în treburile interne ale unui stat"? Pt mine un singur lucru este esential in aceasta relatie de sclavie pe care o avem cu UE: RO EXIT!
14 nov 14:07
Răspunde | Votează email 0 email
oamenicasobolani
Hai, ma, da si cu ratul
Ca nu personifocati indeajuns uratul!

Rupe-v-ati gatul!
1
EUR
4.6605
RON
13 Dec
noapte -4 °
zi 4 °
Ultimele joburi adaugate
24 H